De maand april stond Alice Fokkelman in de spotlights als
debuut van de maand met haar eerste thriller Ik ken je nog. Aangezien ze nieuw is in de schrijverswereld, wilden wij toch weleens weten wie Alice nu eigenlijk was. Dus hebben we haar een aantal vragen gestuurd , lees het interview hieronder!

Wie is Alice Fokkelman?
Ik ben een 1.82m lange, ongeduldige, energieke vrouw die schrijft en leest en in deeltijd bij KLM werkt als manager op de afdeling communicatie. Ik heb een man, een zoon en een hond en ben graag onder de mensen maar ook graag alleen.

Je bent nog een onbekende auteur, Ik ken je nog is je debuut, wat heeft je ertoe gebracht dit boek te gaan schrijven?
Ik ben al mijn hele leven bezig met lezen en schrijven, zowel privé als tijdens mijn studie (Nederlands en Engels) en werk (Communicatie). Pas in 2003 vond ik de tijd om zelf ook korte verhalen te gaan schrijven, die meteen erg goed ontvangen werden. Ik kreeg lovende recensies van onder andere Renate Dorrestein en Annejet van der Zijl. Ik werd toen al benaderd door een uitgeverij om een roman te schrijven maar pas nu had ik daar de tijd en ruimte voor, naast mijn gezin en werk.

Hoe kwam je op het idee om voor deze onderwerpen te kiezen? Pesten en depressie zijn toch zware onderwerpen.
Ik lees graag over levensechte personages en hun beslommeringen, meer dan bijvoorbeeld een politieke situatie of Fantasy, en daar schrijf ik ook graag over. En hoewel ik een vrolijke persoonlijkheid heb, ben ik erg gevoelig en zijn depressieve en eenzame gevoelens mij niet vreemd.

Ben je vroeger ook gepest?
Ik ben vroeger ook gepest en voelde mij regelmatig niet gezien, net als de hoofdpersoon in het boek, Manon.

Het gaat in dit boek over pesten, is het boek deels autobiografisch? (Is het volledig fictief of heb je het van dichtbij meegemaakt?)
Het boek is fictie. Alle personages zijn verzonnen. De meeste situaties ook, maar er zijn situaties in het boek die ik wel zo heb meegemaakt. En ik herken het proces dat Manon doormaakt; dat je erachter komt dat iedereen een reden heeft voor zijn of haar gedrag…het gaat meestal helemaal niet om jou.

Vind je dat er in Nederland genoeg aandacht besteed wordt aan pestgedrag?
Tegenwoordig meer dan in mijn jeugd. Er zijn nu kanjertrainingen en weerbaarheidstrainingen op scholen. Voor alle kinderen, dus gepeste kinderen maar ook pestkoppen. Maar het belangrijkste is denk ik, als je wordt gepest, dat je iemand hebt die naar je luistert.

Hoelang heb je gedaan over het schrijven van dit boek en op wat
voor manier heb je research gedaan?

Ik heb het in iets meer dan een jaar geschreven en heb geen research hoeven doen. Ik heb alles zelf meegemaakt of verzonnen.

 

 

pottermore.com

Houd je persoonlijk wel van Harry Potter en Star Wars en soortgelijke helden?
Haha, nee daar heb ik niets mee. Ik heb Star Wars zelfs nog nooit gezien. Ik houd meer van verhalen over ‘alledaagse’ mensen.

Wie is jouw superheld?
Eerlijk? Mijn grootvader. Hij is in de tweede wereldoorlog gestorven in een concentratiekamp. Hij had kunnen vluchten voor ze hem oppakten voor zijn verzetswerk, want hij werd gewaarschuwd. Maar hij was bang dat er represailles zouden volgen waar anderen het slachtoffer van zouden worden. Dat wilde hij niet, dus vluchtte hij niet. Dan ben je een superheld, toch?
En een van mijn buurjongens, die dus veel aardiger was dan de buurjongen in Ik ken je nog, heeft mij als klein meisje uit een diepe vijver gered toen we visjes aan het vangen waren. Hem ben ik ook super dankbaar voor zijn heldendaad, anders had ik hier wellicht niet meer gezeten!

Heb je al plannen voor een volgend boek, zo ja, in hetzelfde genre en gaat dit dan weer over een maatschappelijk heftig onderwerp?
Ik ben volop aan het schrijven aan mijn tweede thriller. Waar deze over gaat houd ik nog even geheim maar het wordt een heel heftig en spannend verhaal.

Zou je ook weleens in een ander genre willen schrijven? Welk genre en waarom? 
Voorlopig heb ik nog genoeg ideeën voor thrillers maar ik zou misschien wel eens een boek in de stijl van Jodi Picoult willen schrijven. Ze schrijft ook over mensen in al hun kwetsbaarheid en dingen waar ze mee worstelen, maar zonder thrilleraspect.

Ben je zelf een lezer? Zo ja, welk genre en wat lees je dan vooral (favoriete schrijvers?)?
Ik lees ENORM veel, veel Nederlandse, Amerikaanse en Engelse literatuur. Ik lees ook alles van Jodi Picoult, Elizabeth Berg en Anita Schreve, Wally Lamb, Elvin Post en Leon de Winter en…ik kan nog wel even doorgaan!

Is schrijven voor jou inspanning of ontspanning, of misschien wel beiden?
Ik vind schrijven het fijnste dat er is, dus voor mij is het zowel inspanning als ontspanning, denk ik. Het verhaal zit in mijn hoofd en moet op papier!

Waar haal jij voldoening uit?
Als tijdens het schrijven iets op papier staat, precies zoals ik het bedoel. En als ik merk dat lezers het ook zo oppakken. Verder: een mooi boek, concerten, danstheater, museumbezoek, een goed gesprek, heel erg lachen, goede dramaseries op TV of Netflix, winkelen met mijn beste vriendin en chocolade met zout en noten.

 

Waar kunnen wij jou ‘s nachts voor wakker maken?
O, doe maar niet! Ik heb als stewardess bij KLM jarenlang gebroken nachten gehad en ben er wel klaar mee.

Bedankt voor het leuke interview Alice!

Leave a Reply

  • (not be published)