Titel: VogelvrijVogelvrij
Auteur: Kasper van Beek
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Danielle

Kasper van Beek (1985) is film- en televisieproducent. Hij is medeoprichter van twee productiebedrijven, waarmee hij een breed scala aan nationale en internationale projecten maakt. Vogelvrij is zijn debuut.  

Het rustige leven van Olaf wordt op zijn kop gezet wanneer hij een groene envelop tussen zijn post vindt. In de envelop zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn armen om de schouders van een andere man. Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt hij antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten.

Samen met Mila, een collega die haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf aan een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd en vooral: waarom?  

De proloog maakt meteen indruk, waarna het verhaal verder gaat en je de irritatie al snel voelt groeien tussen Olaf en zijn ‘familiaire’ collega’s. Olaf die getrouwd is met de dochter van zijn baas en zijn schoonbroer Jacob die net een ei meer lijkt te hebben bij zijn schoonpa. De arrogantie van Jacob druipt er al snel vanaf en de walging bij Olaf is duidelijk te merken. 

Zodra Olaf dan ook de envelop met de foto waar hij samen met een voor hem ongekende man op staat, opent wordt de spanning opgevoerd en flitsen er allerlei scenario’s door je hoofd. De sfeer in het boek wordt grimmiger en je kan er niet echt een vinger op leggen waar dit naar toe leidt.  

Kasper van Beek heeft een prettige schrijfstijl en houd je lang bezig met veel onbeantwoorde vragen. Zijn mooi beknopte flaptekst zorgt ervoor dat je gaandeweg in het boek tot nieuwe ontdekkingen komt die ervoor zorgen dat de plot zeker voor een verrassing zorgt.  

Steeds meer begin ik me af te vragen of ik wel de jager ben in dit scenario. Of ben ik de prooi, zonder dat ik het doorheb?

Komt Olaf erachter wie die man is waarmee hij samen op de foto staat? Zowel zijn vrouw Liesbeth als zijn schoonbroer Jacob creëren vraagtekens bij de lezer; zijn ze wel te vertrouwen? Zijn baas en tevens schoonvader lijkt ook in de verste verte niet echt een fijne man. Dit alles weet Kasper van Beek in een goed debuut op een spannende wijze over te brengen. De personages leven en je volgt ze op gespannen voet door het verhaal. 

Vogelvrij houd je zeker even gevangen en een tweede boek van Kasper van Beek is zeer welkom!  

Ik geef Vogelvrij van Kasper van Beek 4 sterren. 

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)