Titel: De rode magneetDe rode magneet
Auteur: Bertina Mulder
Genre: Thriller
Uitgeverij: Paris Books
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 271
Recensie: Alexander

Over Bertina
‘Ik heb een achtergrond in de communicatie. Ik werkte jarenlang voor een grote zorgorganisatie, waar ik mij vooral bezighield mij met de opzet en redactie van de websites en het intranet. Nu werk ik als zelfstandig tekstschrijver en webredacteur bij mijn eigen bedrijf, Bertina Mulder Tekst & Redactie’.
Ik ben geen websitebouwer of IT’er, maar houd mij vooral bezig met het inrichten, vullen en bijhouden van websites. Daarbij zoom ik ook in op het taalgebruik en het gebruiksgemak van de site. Ik vind het leuk om met verschillende soorten mensen te sparren om tot een goed resultaat te komen, zoals IT’ers, grafisch vormgevers, gebruikers van de site en bestuurders. Iedereen heeft zo zijn specifieke inzichten die heel interessant en bruikbaar zijn.
Het voordeel van mijn vak is dat ik op alle plekken met een internetverbinding mijn werk kan doen, zelfs vanuit het buitenland. Dat maakt mij flexibel inzetbaar en jaarrond bereikbaar voor vragen en opdrachten. (bron: bertinamulder.nl)

Achtergrond
‘De rode magneet’ is gebaseerd op de Marsreizen die op dit moment worden voorbereid, o.a. door NASASpaceX en Mars One. Elke 26 maanden doet zich de mogelijkheid voor om een ruimteschip van aarde naar Mars te sturen. In het voorjaar van 2018 kunnen er weer (nu nog onbemande) missies naar Mars plaatsvinden. Een daarvan is de InSight van NASA, die in de vijf weken vanaf 5 mei vertrekt en rond eind november op Mars landt. De titel refereert aan de aantrekkingskracht die de rode planeet op de mens heeft. In het verhaal is ‘De Rode Magneet’ tevens de naam van het televisieprogramma waarin de astronauten gedurende hun reis worden gevolgd. Het boek beschrijft geen pure sciencefiction, want wie googelt op ‘bemande reis naar Mars’ zal zien dat de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium zijn. Het zijn vooral de psychologische, fysieke en ethische aspecten die in het verhaal een hoofdrol spelen. Welke belangen spelen mee? Wie kun je vertrouwen en wie niet?

Het verhaal
Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar Mars om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via het commerciële tv-programma ‘De Rode Magneet’, maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land?

Mijn mening
Bertina Mulder
heeft met De rode magneet een origineel onderwerp gekozen. Als fervent liefhebber van alles dat met ruimtevaart te maken heeft, is Mars een onderwerp dat mijn belangstelling heeft. Ik werd dan ook gelijk aangetrokken door de cover en het gekozen thema. Met de geplande lancering van Insight is het zelfs een actueel onderwerp, wat een extra dimensie geeft. Onze generatie zal, naar mijn mening, zelf de eerste Marsbewoner meemaken. Of dit een permanente bewoning wordt en of dat ook het geval is in het verhaal van Bertina, zul je zelf moeten uitvinden.

Logic will get you from A to B, imagination will take you everywhere – Albert Einstein

De rode magneet is voor mij een iets te versnipperd verhaal, waarbij de gaten in de tijd er ook voor zorgen dat er weinig spanning in het verhaal is gekomen. De karakters blijven hierdoor oppervlakkig en het is lang onduidelijk wat nu het verhaal is. Het is ook lastig om zes jaar voorbereiding, een ruimtereis van zeven maanden en nog eens een van 26 maanden in zo’n relatief korte tijdspanne te stoppen, zonder dat het een captain’s log wordt. De spanning begint er na zo’n 100 pagina’s in te komen, door voorvallen die eigenlijk in het begin al worden aangekondigd tijdens een persconferentie voor de lancering. Het ligt er net iets te dik bovenop. Maar er wordt niet echt doorgepakt, uiteraard gebeurt er genoeg tijdens de reis maar het overtuigt niet.

Ook het televisieprogramma De Rode Magneet is wel origineel gevonden, maar blijft te oppervlakkig. Er wordt handig gebruik van gemaakt, maar op de meest cruciale momenten kan het ook handig omzeild worden. Het motief en de uiteindelijke climax blijven achter bij de verwachting.

De rode magneet is een absoluut originele insteek en geeft een inkijk in een wereld die ons staat te wachten. Het doet je nadenken over hoe zoiets zal of kan worden aangepakt op een non science fiction manier. Ook doet het je nadenken over hoe een bemanning zich al die maanden moet vermaken, hoe de onderlinge relaties onder spanning komen te staan, wat het met de achterblijvers doet en wat er moet gebeuren bij onvoorziene zaken. Toch vond ik het verhaal zelf niet krachtig genoeg.

Spanning: 2,5
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 2,5

Ik geef De rode magneet 3 sterren.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)