Titel: De vrouw die terug moestDe vrouw die terug moest
Auteur: Lina Bengtsdotter
Serie: Charlie Lager #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Ydelet Westra
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal baldzijdes: 320
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Lina Bengtsdotter (1977) groeide op in Gullspång, waar de Charlie Lager-serie zich afspeelt. Tegenwoordig woont ze met haar kinderen in Stockholm, en werkt ze als docente Zweeds en psychologie. De vrouw die terug moest werd in Zweden verkozen tot thrillerdebuut van het jaar.  

Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, haar ouders zijn radeloos.
 In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline ‘CharIie’ Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin gaat Charlie naar Gullspång – het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Charlie gedraagt zich namelijk niet zoals men van vrouwen verwacht: veel korte seksuele relaties, geen kinderwens en niet bezig met wat anderen van haar vinden.
 Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?  

Het verhaal begint met ‘de bewuste dag’, de dag dat Annabelle Roos verdwijnt. De radeloze ouders die totaal in paniek achterblijven. Charlie krijgt de taak om samen met collega Anders de zaak rondom de vermissing van Annabelle te onderzoeken. Hoofdstukken wisselen zich af tussen de ‘bewuste dag’ en de zoektocht naar Annabelle. De schrijfstijl is doordringend waarbij je de spanning voelt groeien, zeker door de mooie verdeling van de hoofdstukken tussen het onderzoek en de ‘bewuste dag’.   

Stap voor stap breng Lina je naar het antwoord op de vraag wat is er met Annabelle gebeurd en waar is ze?  

And I never thought I’d feel this way
And as far as I’m concerned
I’m glad I got the chance to say
That I do believe, I love you  

Ondertussen voel je de onrust bij Charlie groeien. Zij is bekend met het dorp en heeft een groot verleden daar achtergelaten. In de hoofdstukjes ‘daar en toen’ wordt het pas echt duidelijk wat er zich allemaal heeft afgespeeld in het dorp en krijg je steeds meer het gevoel dat veel van deze gebeurtenissen het daglicht niet kunnen verdragen.  

Ja, we plukken kersen in m’n tuintje
Ik voor jou en jij voor mij
Er is niets of niemand in m’n tuintje
Niemand, behalve wij  

Lina Brengstdotter heeft een geweldig debuut neergezet met verschillende verhaallijnen die je allemaal in een bepaalde psychologische spanning bezighouden. Op een geweldige manier komen alle lijnen bij elkaar en ontstaat er een plot dat je ontdaan achterlaat. In De vrouw die terug moest eindigt iedereen eigenlijk als slachtoffer.  

Ik geef De vrouw die terug moest 4,5 ster 

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)