Titel: Kleine zus Kleine zus
Auteur: Isabel Ashdown
Genre: Thriller
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Sabine Mutsaers
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 356
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Isabel Ashdown is geboren in London en groeide op aan de zuidkust van Engeland. Haar debuut werd meerdere malen bekroond als het beste boek van het jaar. Kleine zus betekende haar internationale doorbraak. Ashdown is fulltime schrijfster en woont met haar man en twee kinderen in Sussex.  

Achterflap:
Nadat ze elkaar zestien jaar niet hebben gezien, worden de zussen Jessica en Emily weer met elkaar herenigd. Nu ze hun lastige verleden achter zich hebben gelaten, keert de warmte tussen hen gelukkig terug. Al gauw trekt Jess zelfs in bij Emily in haar comfortabele eilandhuis, waar ze woont met haar man en dochtertje Daisy. Pijn en oud zeer maken plaats voor harmonie en familieliefde. Eind goed al goed, zo lijkt het. Maar als Daisy verdwijnt terwijl Jess op haar past, begint het perfecte leven dat Emily heeft opgebouwd uit elkaar te vallen. Had ze haar zus wel moeten vertrouwen, na alles wat er in het verleden is gebeurd?   

Over de cover: 

Lieve zus
Slechte zus
Liegende zus
Kleine zus
Jaloerse zus
Trouwe zus
Foute zus
Nare zus

Alle benamingen genoemd op de cover roepen direct vragen op, welke zus past welke naam? Daarbij de foto van twee kleine meisjes, zussen in dit geval, met ieder een eigen verhaal, maken de cover tot een mooi geheel. 

Mijn mening:
Kleine zus is het verhaal van het weerzien van Jess en Emily, twee zussen die elkaar door allerlei vervelende gebeurtenissen in het verleden uit het oog zijn verloren. 

Wanneer Jess bij Emily en haar gezin intrekt weet je als lezer direct dat dat problemen op gaat leveren. Wanneer de kleine Daisy opeens verdwijnt, wordt de familie overstelpt met aandacht, en niet iedereen is in staat hiermee om te gaan.  

Langzaam komen er herinneringen uit het verleden naar boven en voel je als lezer dat niets is wat het lijkt. Wie is er eigenlijk slecht? wie liegt? Of liegt iedereen? Wie kan wie vertrouwen? Kortom een web van leugens ontwikkelt zich tot een bom die moet ontploffen.  

De schrijfstijl van Ashdown is eenvoudig, korte hoofdstukken wisselend vanuit de zussen geschreven maken het beeld helder en overzichtelijk. Geen zijuitspattingen, alleen de verdwijning van Daisy staat centraal. Gevoelens en gedachten worden duidelijk benoemd maar ik mis als lezer de brok in mijn keel. Toch krijg je als lezer wel een inkijk in de gedachten en belevingen van beide zussen. De rol van James blijft wat achter, die had ik graag wat meer uitgediept gezien. Men is ieder zoveel met zichzelf bezig dat het verlies van Daisy soms op de tweede plek lijkt te komen. Ik mis het verdriet en het gevoel van machteloosheid.  In het tweede gedeelte van het verhaal word je als lezer verrast met een bijzonder detail, die had ik niet aan zien komen. De rol van de zussen in het heden en vooral het verleden had ik wel goed in mijn hoofd zitten, daarin zat ik vanaf het begin op het juiste spoor. 

Ik vond Kleine zus een prima boek om te lezen, geen origineel verhaal, geen boek wat me altijd bij zal blijven maar wel een boek wat me een aantal prettige uurtjes leesgenot heeft bezorgd.  

Originaliteit: 2
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Psychologie: 4
Plot: 3
Spanning: 3  

Kleine zus krijgt van mij 3 sterren.

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)