Titel: Bloed & BeenderenBloed & Beenderen
Auteur: Tomi Adeyemi
Serie: The Orïsha Legacy #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Angelique Verheijen
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 479
Recensie: Yfke

Auteur
Tomi Adeyemi (1994) is een Nigeriaans-Amerikaanse auteur. Ze woont in San Diego en studeerde Engelse literatuur aan Harvard. Na haar studie kreeg ze een onderzoeksbeurs die haar in de gelegenheid stelde West-Afrikaanse mythologie en cultuur te bestuderen. Dit inspireerde haar tot het schrijven van de serie The Orïsha Legacy. De delen 2 en 3 verschijnen respectievelijk in het voorjaar van 2019 en 2020.  

Achterflap/samenvatting
Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.
Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.
Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…  

Mijn mening
Er werd in boekenland al lang reikhalzend uitgekeken naar het verschijnen van Bloed en Beenderen, het eerste deel van The Orïsha Legacy (er is vast een reden om de titel van de serie niet te vertalen…). Het werd overal vergeleken met de nieuwe Harry Potter en de filmrechten zijn inmiddels al verkocht. Je gaat je dan vaak afvragen of de hype niet een beetje overdreven is – dat is ze niet.  

De magische wereld van Orïsha die Tomi Adeyemi geschapen heeft, is rijk aan Afrikaanse cultuur en mythologie: een geheel nieuwe wereld die je binnenstapt en eentje die met elk toegevoegd detail overtuigd, zonder in clichés te vervallen. Wat ik met betrekking tot magie erg tof vond, was dat wanneer iemand magie gebruikt, dit ook weerslag heeft op zijn of haar lichaam. Het is niet iets dat even uit de lucht geplukt wordt zonder gevolgen.
In Orïsha zijn er al gevolgen genoeg wat betreft magie – als je er alleen maar uitziet als een potentiële magi, word je als het laagste van het laagste beschouwd.

Tomi Adeyemi geeft op treffende wijze thema’s als racisme en onderdrukking in haar verhaal weer. Zoals ze in het nawoord schrijft, alle pijn, angst, verdriet en rouw in haar boek zijn echt. Hoofdpersonen Zélie, Amari en Inan, die afwisselend het verhaal vertellen vanuit hun perspectief, voelen daardoor aan als echte personen van vlees en bloed. De strijd die ze voeren om te mogen zijn wie ze zijn en een volwaardige plaats in de maatschappij in te kunnen nemen, is een boodschap van hoop en kracht, die daardoor echt goed overkomt.  

Orïsha spookt weken na het dichtslaan van dit boek nog steeds door mijn hoofd, door de originele wereld die Tomi Adeyemi hierin heeft vastgelegd. Ik sta al te popelen om het volgende deel te kunnen verslinden en kom tot de volgende conclusie:  

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4   

4,5 ster voor het eerste deel in de Orïsha-reeks Bloed & Beenderen

~Yfke Brandhout 

Leave a Reply

  • (not be published)