Titel: HerberekeningHerberekening
Auteur: Frederik Baas
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 220
Recensie: Danielle

Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen, die eerder onder andere ‘Naar de overkant van de nacht’ en ‘De laatste ontsnapping schreef. Naar de overkant van de nacht werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Dagboek uit de rivier van Frederik Baas is een subtiele, ingenieuze thriller. 

Het schrijfblok ligt voor me, met de pen er weer naast. En ik weet: als ik straks een lijstje heb en ik al die punten aan elkaar kan knopen en alles duidelijk vertel dan laten ze me weer gaan. Dat weet ik zeker, als ik maar rustig kan blijven. Als de beelden van de afgelopen dagen me niet de baas worden en ik niet weer ga gillen en schreeuwen, als ze van mijn hoofd via mijn arm op dat papier kunnen komen. 

Schrijf het eerste wat in je opkomt, zei de man. Dan volgt de rest vanzelf. 

Even luister ik naar dat zoemen in deze kamer, en dan schuif ik het schrijfblok naar me toe, sla het voorblad van stevig karton om en pak de koude pen in mijn hand en mijn hoofd lijkt rustig, en helemaal bovenaan schrijf ik met trillende hand….Herberekening.   

Waar moet je beginnen? Net zoals Leon alias ‘Will Turner’ schieten er allerlei woorden door je hoofd, gedachten die je terug doen denken aan de gelezen bladzijdes. Maar wat heb je dan nou precies gelezen? Frederik Baas plaatst je als medereiziger naast zijn hoofdpersoon Leon. Zonder enige twijfel voel je meteen de onzekerheid van Leon en zou je hem graag willen helpen om de beslissingen die hij maakt een andere wending te geven.  

Herberekening… 

De missie wordt gestart, Leon is op weg naar zijn doel. Hij heeft een taak, alleen is hij niet op de hoogte van zijn bestemming. En je reist met hem mee, ook niet wetende waar naartoe. Het verhaal heeft zijn tempo en op het moment dat je denkt het doel te hebben bereikt, wordt dit met een grote klap weggevaagd. 

Herberekening…

De vrijheid, die heeft de jeugd. Dat begrijpt alleen de jeugd, zou ze zeggen. Daarna verlies je die vrijheid, en daar moet je voor waken. Die vrijheid, dat is het grootste goed in het leven. De weg zonder doel.

Fredrik Baas heeft me weer weten te verblijden met dit prachtige boek. Die ene beruchte klap ben ik nog niet te boven. En de mensen die het boek hebben gelezen weten denk ik wel wat ik bedoel. Laat er snel een nieuwe Baas’ komen want het blijft zeker een schrijver die ik blijf volgen.  

Leesplezier: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4 
Plot: 4,5
Schrijfstijl: 4,5 
Spanning: 4,5   

Ik geef Herberekening 4,5 ster

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)