Titel: Het zusje van de buurvrouwHet zusje van de buurvrouw
Auteur: Margot Vanderstraeten
Serie: Te Gek!? #4
Genre: Roman
Uitgeverij: Manteau
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 146
Recensie: Yfke

Auteur
Margot Vanderstraeten ademt verhalen. Los van haar werk als journaliste schreef ze vijf romans en twee interviewboeken. Van haar jongste non-fictieroman, Mazzel tov, werden al meer dan 36.000 exemplaren verkocht.  

Samenvatting
In opdracht van Te Gek!? schreef Margot Vanderstraeten een verhaal rond het thema ‘signaalherkenning’ bij psychische problemen. Ze koos voor anorexia. Dit verhaal is geënt op gesprekken met patiënten, hun familieleden en hun hulpverleners. 

“Een verhaal in 36 kilo’s.” Zo omschrijft Margot Vanderstraeten de novelle die ze schreef in opdracht van Te Gek!?.   

Louis en Zaida zijn buren. Hoewel beide twintigers al meer dan een jaar naast elkaar wonen, hebben ze geen contact. Tot een lekkende waterleiding daar verandering in brengt. De tongen komen los, maar over hun privéleven zijn ze beiden erg gesloten. Zaida, die Marokkaanse wortels heeft, zwijgt nadrukkelijk over haar familie, Louis, die homo is, praat liever over eten. Wanneer Zaida halsoverkop naar het buitenland vertrekt, laat ze Louis achter met een koekjesdoos vol herinneringen aan haar overleden zusje Nadja. Hij duikt in de vele grote en kleine gevechten die ze voerde: binnen haar familie, tegen de vooroordelen, maar vooral ook tegen zichzelf.  

Mijn mening
Het Zusje begint als een verhaal over twee buren die, nadat een lekkende waterleiding hen met elkaar in contact brengt, heel veel met elkaar optrekken en koken maar vooral niet over persoonlijke dingen praten. Wanneer Zaida vervolgens naar het buitenland vertrekt en haar buurman Louis achterlaat met een koektrommel vol herinneringen aan haar overleden zusje, wordt het boek toch heel persoonlijk. De manier waarop Zaida Louis de trommel toevertrouwd en hem vraagt het verhaal van haar zusje op te schrijven – wat hij doet in het langste deel van het boek, Een Verhaal In 36 Kilo’s – vond ik heel sprekend voor Zaida’s verdriet en haar onvermogen het verhaal van Nadja op te schrijven. Het toont aan hoe moeilijk het omgaan met en verwerken van het verlies is.  

Ik las dit boekje binnen een paar uur uit en werd er niet heel diep door geraakt, vooral door de vlotte, luchtige stijl.
Wat me wel trof, behalve de beschrijvingen van wat er met een mensenlichaam gebeurt door honger, was het onderwerp van die twee verschillende culturen. Zoals op de site van de auteur wordt gezegd, gaat Het zusje meer dan over (signaalherkenning bij) magerzucht nog over gezondheid en geneeskunde binnen twee culturen, de Marokkaanse en de Belgische. Dat kwam op me over als behoorlijk origineel, belangrijk en – bij gebrek aan een beter woord – actueel. In die zin doet deze novelle zeker waarvoor ze geschreven is, namelijk informeren en taboes (hopelijk) doorbreken. Voor velen zal dit dan ook een nuttig boek zijn. 

Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 4  

Ik geef Het Zusje van de Buurvrouw 3,5 ster.

~Yfke Brandhout 

Leave a Reply

  • (not be published)