Titel: Keer niet terugKeer niet terug
Auteur: Clare Donoghue
Serie: Bennett & Lockyer #2
Genre: Thriller
Uitgever: De Fontein
Vertaling: Caecile de Hoog
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Bianca, Danielle

Over de auteur:
Clare Donoghue is de auteur van Kijk niet om. Haar nieuwe thriller Keer niet terug heeft opnieuw brigadier Jane Bennett en inspecteur Mike Lockyer in de hoofdrol. 

Achterflap:
In een bizarre moordzaak stuit brigadier Jane Bennett op iets wat een grafkist moet voorstellen. De kist bevat het lijk van een vermiste studente. Er worden twee verdachten verhoord, maar beiden ontkennen betrokkenheid. Wanneer enige tijd later opnieuw een kist wordt aangetroffen, bevestigt een anonieme tip Jane’s vermoeden dat de twee zaken verband houden. Gaandeweg wordt het brigadier Jane Bennett en inspecteur Mike Lockyer steeds duidelijker dat ze jagen op een moordenaar die vastbesloten is zich door niets of niemand te laten stoppen  

Bianca en Danielle lazen beiden Keer niet terug.  

Bianca las het debuut Kijk niet om en wist meteen al dat Clare Donoghue in staat is om heerlijke misdaadromans te schrijven. Dit heeft ze met het schrijven van Keer niet terug, meer dan waar gemaakt.
Voor haar als lezer was het prettig om deel één gelezen te hebben, het is geen must, maar het maakt wel inzichtelijk waarom de zaak Stevens zoveel indruk heeft achter gelaten, je kent het verhaal. Bianca is een fan van series omdat ze graag het leven van de hoofdpersonen volgt, je leert ze dan goed kennen en weet welke strubbelingen zij in hun leven hebben doorgemaakt waardoor ze zijn geworden tot wie ze nu zijn.  

Danielle was het debuut helemaal ontgaan. Er wordt door Clare Donoghue voldoende teruggekeken naar datgene wat er allemaal al gebeurd is in Kijk niet om en dat is in de juiste proportie gedaan zonder dat dat het huidige verhaal verstoord. Het is inderdaad geen must om Kijk niet om als eerste te lezen.  

Jane Bennett en Mike Lockyer worden in Keer niet terug getuige van een gruwelijke moord onder de grond. Als ondertussen goede vriendin Sue aan de bel trekt omdat haar man vermist wordt, die vroeger als politieagent bij Jane in het team heeft gezeten, wordt het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. In een sneltreinvaart wordt de lezer bestookt met eindjes, die op één of andere manier aan elkaar geknoopt moeten worden.  

Bianca vindt de schrijfstijl van Donoghue beeldend en het bevat een rap tempo, je hebt amper tijd om op adem te komen of de volgende aanwijzing geeft je alweer alle stof tot nadenken.
Danielle geniet voornamelijk van de manier waarop de eindjes aan elkaar worden geknoopt tot een geniaal web dat steeds minder ruimte openlaat voor de moordenaar.  

Ik zal worden verpletterd. Zal opgaan in de aarde. Geen pijn meer voelen. De waanzin krijgt me in zijn greep. Ik lig op mijn rug en leg mijn handen op mijn buik, concentreer me op mijn ademhaling. In en uit. In en uit. Het rijzen en dalen van mijn borst doet pijn. Mijn hoofd is zwaar. Mijn tong ligt als een droge, gestrande vis, opgezwollen in mijn mond. Ik heb geschreeuwd. Urenlang. Tot mijn lichaam het opgaf en ik alleen nog met droge, rauwe longen kon hoesten. Waar is de euforie gebleven?

Bianca heeft haar radertjes op volle toeren draaien, het is vanaf de eerste tot de laatste bladzijde genieten. De plot gaf haar het gevoel van “zie je wel”, maar het was Donoghue toch gelukt haar af en toe op een dwaalspoor te zetten, een  knap staaltje werk dus. 

Keer niet terug is een thriller zoals Bianca ze het liefste leest, hoofdpersonen die je niet meer vergeet, al hoop ze wel dat er in het volgende deel weer wat meer tijd is om privésores te behandelen, want die zijn zeker niet onbelangrijk.  

Danielle heeft ook wel al snel een vermoeden wie de daadwerkelijke moordenaar is maar ook zij twijfelt gaande het verhaal doordat Clare Donoghue op het juiste moment het verhaal een andere wending geeft. Hierdoor is het moment toch nog verrassend als dan uiteindelijk de laatste eindjes aan elkaar geknoopt zijn. Een ding staat vast: laat de nieuwe van Clare Donoghue maar snel komen want deze gaat Danielle niet meer missen.  

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Psychologie: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4  

Bianca geeft Keer niet terug dik verdiend 4,5 ster. 

Danielle geeft ‘Keer niet terug’ eveneens 4,5 ster 

Leave a Reply

  • (not be published)