Titel: SpiegelSpiegel
Auteur: Cara Delevigne en Rowan Coleman
Genre: Young Adult
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Erica Disco
Publicatiedatum:
Aantal bladzijdes: 351
Recensie: Miriam

Over de auteur
Cara Delevigne is een van de invloedrijkste vrouwen van haar generatie. Haar roem als model begon in 2009. In 2012 en 2014 werd ze Model van het Jaar tijdens de Britse Fashion Awards. Haar carriere als actrice begon met de verfilming van Anna Karenina en nam daarna een hoge vlucht toen ze de hoofdrol speelde in de verfilming van John Greens Paper Towns. Daarna volgde rollen in Suicide Squad, Valerian and the City of a Thousand Planets en Life in a Year. Cara Delevigne is een fenomeen met meer dan 40,6 miljoen volgers op Instagram. Voor Spiegel werkte Cara Delevigne samen met bestsellerauteur Rowan Coleman die romans voor zowel volwassenen als jongeren schrijft.   

Want ze kon niet zomaar de ene dag nog bestaan en de volgende dag verdwenen zijn. Dat sloeg gewoon nergens op. Niemand gaat in rook op, zonder ook maar een spoor achter te laten.

Samenvatting
Leo, Rose, Naomi en Red. Vier buitenbeentjes. Vanwege een schoolproject komen ze bij elkaar en vormen ze een band: Mirror, mirror. Muziek bracht hen samen en samen kunnen ze alles aan.
En dan verdwijnt Naomi. Ineens is ze weg en niemand weet ook maar iets. Naomi verdwijnt wel vaker maar haar vrienden (en dan met name Red) weten het zeker: dit is anders. Acht weken later wordt ze uit de Theems gevist. Ze leeft nog, maar ligt in een diepe coma. De politie houdt het op een zelfmoordpoging, maar haar vrienden geloven daar niet in. Naomi was gelukkig. Toch? 
Red wacht niet af of Naomi ooit weer bijkomt en vertelt wat er met haar gebeurd is. Red gaat zelf op onderzoek uit. Er komt een aantal duistere geheimen aan het licht en Red’s hele wereld staat op zijn kop. Kennen ze Naomi wel zo goed als ze dachten? Kennen ze elkaar eigenlijk wel? 
Wie zie jij als je in de spiegel kijkt?  

Hoe meer ik mezelf van binnen toestond om mezelf te zijn, des te beter paste mijn buitenkant daarbij.

De cover is er eentje die absoluut opvalt in de winkel en niet alleen door de kleur. Ik vind hem (en die gave boekenlegger die erbij zit) werkelijk prachtig! De naam Cara Delevigne maakt me wat sceptisch; ‘weer een beroemdheid die een boek schrijft’ was mijn eerste gedachte, maar is die scepsis wel terecht? Zeker niet!  

Spiegel begint op het moment dat Naomi verdwijnt. In eerste instantie wordt er niet zo heel erg bij stilgestaan, want ach, ze was wel vaker weg. Maar deze keer voelde toch anders dan andere keren. Nu was er de band en Naomi zou nooit de band in de steek laten. Vanaf het moment dat Naomi gevonden wordt, kom je als lezer meer te weten over haar, Leo en Rose, maar vooral over Red. Red probeert uit te zoeken wat er met Naomi gebeurd is en wordt in die zoektocht het meest uitgediept. Een mooi personage dat worstelt met verschillende problemen, maar vooral met zichzelf. Wie ziet Red in de spiegel?   

Natuurlijk kan ik er niet omheen dat mijn moeder me haat en dat mijn vader een lul is. Maar ik doe mijn best.

Ongeveer halverwege las ik een zinnetje en ik moest dat zinnetje vervolgens nog drie keer lezen voordat ik begreep wat er stond. He?!?!?!? Ik was even met stomheid geslagen omdat ik in het begin een aanname deed die dus totaal niet bleek te kloppen. Het ligt misschien aan mij, maar ik had het niet door. Heel knap geschreven door Delevigne!  

Ik zie gewoon mezelf. Dit ben ik, een persoon die in geen enkel hokje past, en wat maakt dat uit? Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn.

Delevigne heeft een vlotte, krachtige pen waarmee ze haar personages tot leven brengt. De plot zit mooi in elkaar, af en toe een kleine terugblik en je vraagt je samen met Red af wat er nu precies met Naomi gebeurd is. Het kwartje valt uiteindelijk, maar pas als het boek bijna uit is. Er wordt naar een mooie ontknoping (misschien iets te mooi) toe gewerkt en de timing van dat laatste puzzelstukje is goed gedaan. Je kunt je afvragen in hoeverre dingen niet te toevallig zijn en of de problemen die de vier vrienden hebben niet net even te heftig zijn, maar alles is op een dusdanige manier neergezet dat je het gewoon voor lief neemt.

Een mooi meeslepend verhaal over volwassen worden, jezelf zoeken en vinden, vriendschappen, liefde en dat alles met een klein vleugje spanning. Ik heb genoten! 

4,5 ster voor Spiegel 

Miriam  

Leave a Reply

  • (not be published)