Titel: Vermoorde Onschuld
Auteur: Jennefer Mellink
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 162 (ebook)
Recensie: Miriam

Over de auteur
Jennefer Mellink debuteerde met Gebroken, die door Hebban werd genomineerd voor Beste Young Adult Thriller 2014. Daarna volgden Kwaad bloed en Gevarenzone. Jennefer is YA-boeken gaan schrijven omdat ze leesplezier bij jongeren wil aanwakkeren. Lezen is leuk, als je maar het juiste boek in handen hebt! (www.ls.amsterdam.nl)

Volgens de politie heb ik het gedaan. Volgens mij heb ik hem alleen maar gevonden.

Samenvatting
Op 29 december overlijdt de vader van Stephan. Het lijkt erop dat hij zichzelf door het hoofd geschoten heeft en de politie houdt het dan ook op een zelfmoord. Stephan’s wereld stort in. Nu heeft hij niemand meer. Zijn moeder overleed toen hij nog heel klein was, zijn stiefmoeder is verdwenen na zijn vaders dood en zijn stiefzus woont tegenwoordig in Amerika bij haar vriend. Hij trekt in bij zijn oom en tante en hoewel zij erg hun best doen hem zo goed mogelijk op te vangen en Stephan erg kan genieten van zijn nichtje, voelt hij zich eenzaam en verloren. 
Na negen maanden staat de politie voor de deur. Stephan wordt meegenomen en krijgt te horen dat er nieuw bewijs is. Bewijs dat zou moeten aantonen dat Stephan degene is die zijn vader vermoord heeft. 
Stephan had echter een volledige black-out. Hij heeft werkelijk geen idee wat er op die fatale dag is gebeurd. Hij weet alleen dat hij het lichaam van zijn vader vond. Stephan houdt vol dat hij onschuldig is, maar is dat wel zo? Wat als hij het nu wel gedaan heeft? 
Samen met hypnotherapeut Stella probeert Stephen zijn herinneringen terug te halen en hoopt op die manier voor eens en voor altijd achter de waarheid te komen: schuldig of onschuldig?  

Ik maak me juist wel zorgen om die herinneringen. Ze kunnen mijn toekomst maken of breken.

Al vanaf het eerste hoofdstuk merk je dat dit boek anders is dan de boeken die Mellink eerder schreef. De manier van schrijven is anders. De insteek is anders. Mellink neemt je mee in de wereld van Stephan. Achter de tralies is zijn leven nog kleiner dan het al was en hij heeft alleen zichzelf en zijn gedachten. Samen met therapeute Stella probeert hij zijn herinneringen terug te halen en op die manier krijg je inzicht in de manier waarop Stephan is opgegroeid. Je maakt kennis met een eenzame, in zichzelf gekeerde jongen die eigenlijk nooit echt gelukkig is geweest.

En zo voel ik me ook: een schaduw waar niemand op let, waar mensen gewoon overheen walsen.  

Jennefer Mellink heeft nog altijd een vlotte en meeslepende manier van schrijven, maar ze laat met Vermoorde onschuld een hele andere kant van haar kunnen zien. Het verhaal van Stephan is veel volwassener en heeft meer diepgang. Tot nu toe waren Mellink’s hoofdpersonages jonge meisjes, maar in Vermoorde onschuld neemt ze je moeiteloos mee in de gedachten en gevoelens van een achttienjarige jongen. Heel knap hoe ze in een beperkte setting de spanning toch weet op te voeren. De lezer leeft enorm mee met Stephan en wacht net als hij vol ongeduld en in spanning af tot die ene herinnering naar boven komt die duidelijkheid schept. En zoals gewoonlijk laat Mellink ook hier het einde door de lezer zelf verder invullen.

Al sinds haar debuut in 2014 kijk ik elk jaar uit naar een nieuw boek van Mellink en elk jaar weet ze mijn verwachtingen waar te maken. Tot nu… Door haar overstap naar uitgeverij L.S. Amsterdam heeft dit boek langer op zich laten wachten en werd mijn geduld iets meer op de proef gesteld 😉 Met Vermoorde onschuld heeft Jennefer Mellink mijn verwachtingen méér dan waargemaakt en ik kan ook niet anders dan de volle mep geven:  

5 sterren voor Vermoorde onschuld. 

Miriam   

p.s.: lees na het dankwoord vooral even verder, er staat een hele toffe wedstrijd achter in het boek! 

Leave a Reply

  • (not be published)