Titel:Het laatste uur Het laatste uur
Auteur: Minette Walters
Genre: Roman
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaling: Fanneke Cnossen
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 542
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Minette Walters (1949) heeft twaalf misdaadromans geschreven die in 35 talen vertaald werden. Ze verkocht wereldwijd 25 miljoen boeken. Ook in Nederland en België had ze bestseller na bestseller. Na een schrijfpauze van tien jaar is Walters eindelijk terug.  

Achterflap:  

Kan Lady Anne haar volk beschermen tegen de zwarte dood? 

Wanneer de pest in 1348 Engeland bereikt, begrijpt niemand waarom er in zo’n korte tijd zoveel doden vallen. De inwoners denken dat de ziekte een straf van God is, een afstraffing voor ongelovigheid. Onafwendbaar neemt de angst het dorp in zijn greep. 

Er is één vrouw die zich hier niet bij neerlegt: de intelligente, geletterde Lady Anne. Als haar man Sir Richard na een reis terugkomt in zijn dorp Develish, blijkt ook hij met de pest besmet te zijn. Lady Anne neemt het heft in eigen handen: de zieken moeten buiten blijven, de gezonde mensen beschermt ze in haar huis. Tot ieders verbazing behandelt Lady Anne ze als gelijken. 

Met het buitensluiten van haar man maakt Lady Anne vijanden, maar ze houdt vol, ook als de spanningen door voortdurende onwetendheid over de wereld daarbuiten hoog oplopen. Hoelang kan Lady Anne haar mensen nog beschermen?  

Mijn mening:
Minette Walters is een zeer bekend auteur, iemand waarvan ik nooit eerder aan het lezen van één van haar boeken was toegekomen, terwijl ik wel een paar thrillers in de kast heb staan maar er kwam tot nu toe steeds een ander boek tussendoor. Na een lange schrijfpauze heeft ze nu al haar pijlen gericht op een historische roman.  

Een verhaal waarbij je als lezer terugdenkt aan je jeugd. De tijd waarin je op school geschiedenisles kreeg en alles moest weten over horigen, boeren, slaven en hoe de rangen onderling verdeeld zijn. Deze historische roman weet je op een aantrekkelijke manier te boeien in de taaie materie.   

Wanneer Sir Richard op een van zijn vele reisjes de pest oploopt, besluit Lady Anne alles op alles te zetten om haar volk te beschermen tegen deze afschuwelijke ziekte. De doden vallen bij bosjes en je kunt de geur van de lijken bijna ruiken. Ondertussen heeft ze te maken met het wangedrag van hun dochter Eleanor, het meisje doet alles om aandacht te trekken en heeft geen enkele moeite daar anderen in mee te sleuren en hun door haar toedoen in de problemen te brengen.   

Thaddeus, geboren als bastaard, heeft middels zijn sociale karakter een betere plek in de hiërarchie weten te bemachtigen. Een mooie lijn in het verhaal waardoor maar weer eens duidelijk wordt dat macht en rijkdom niet nodig zijn om iets van je leven te maken. Je kunt ook hoger op de ladder komen doordat het je gegund wordt. Door je sociale betrokkenheid en inzet dwing je een betere functie af, zo blijkt maar weer in dit verhaal.  

De schrijfstijl van Walters is beeldend en invoelbaar. Karakters worden goed neergezet en vooral de gedachten en belevingen van mensen spelen een grote rol. De plot is een mooie weergave waarom sommige mensen doen zoals ze doen, zolang je niet weet wat er echt allemaal gebeurd is ben je geneigd een mening te vormen die je soms toch ook bij moet stellen of beter kunt begrijpen. Ik voelde op het laatst zelfs mee, terwijl ik eerder geneigd was een antipathie te kweken.  

Het laatste uur is een mooie aangrijpende roman die voor mij wel te dik was, dit zorgde ervoor dat ik soms mijn aandacht voelde verslappen. Ik ben echt wel fan van dikke pillen maar deze was met momenten te langdradig, dat vond ik jammer. Minette Walters is er echter door haar schrijfstijl wel in gelukt mij te prikkelen om het boek helemaal uit te lezen, gezien de plot ook zeker een must en ik zal zeker ook nog eens een thriller van haar op gaan pakken.  

Het laatste uur krijgt van mij 3 sterren. 

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)