Titel: De vrouw in de koelkastDe vrouw in de koelkast
Auteur: Gunnar Staalesen
Serie: Varg Veum
Genre: Thriller
Uitgeverij: Marmer
Vertaling: Annemarie Smit
Publicatiedatum: maart 2018 (herziene uitgave)
Aantal bladzijdes: 252
Recensie: Manon

Auteur
Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

Achterflap
Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie.

In Stavanger gaat Varg Veum op zoek naar de offshore-werker Arne Samuelsen. Arne zelf is spoorloos, maar in de koelkast van zijn flat vindt Veum wel een onthoofd vrouwenlijk. Tijdens zijn onderzoek wordt de privédetective geconfronteerd met de groeiende macht van de onderwereld, die zijn zoektocht naar Samuelsen probeert te dwarsbomen. Maar Varg Veum zou Varg Veum niet zijn als hij zich door hen laat tegenhouden…

Mijn mening
De vrouw in de koelkast wordt verteld in de ik-vorm en wel vanuit detective Varg Veum.
Het verhaal begint gelijk met Varg die wordt ingehuurd door een oude vrouw wiens zoon, Arne, volgens haar wordt vermist. Deze werkt op een booreiland en hij schrijft haar trouw en als zij al enkele weken niks meer van hem heeft gehoord, huurt zij Varg Veum in. Uiteraard vraagt Varg waarom niet de politie inlichten, maar in hen heeft de oude vrouw geen vertrouwen. Hij neemt de opdracht aan en gaat ervanuit dat Arne gewoon aan het feesten is en simpelweg zijn moeder is vergeten, maar zodra Varg in Stavanger aankomt, waar Arne woont, zijn de dingen toch niet zo simpel als ze lijken. Er komen meer vragen naar boven, dan antwoorden: wie is de vrouw in de koelkast die ze in Arne’s flat vinden, maar vooral waar is Arne zelf?

Ik nam de lift naar beneden, zette mijn kraag op en stapte huivering de novembermorgen in. Ik hoorde de zware auto nog voor ik hem zag. De krachtige motor loeide. Ik keek opzij. De grote stationcar kwam zo snel op me af dat het leek alsof hij stilstond.

Dit is het vierde boek met Veum in de hoofdrol, dus was ik eerst wat huiverig om te starten, kan je deze wel los lezen? Maar het boek begint met een klein voorstukje wie Varg Veum nu is, hoe spreek je zijn naam uit, wat betekent zijn naam in het Noors. Een korte beschrijving, maar voor mij genoeg om een beeld te vormen van Varg Veum, waardoor je het boek prima als op zichzelf staand kan lezen. Verwacht geen spannende, op het puntje van je stoel zittende thriller, maar het verhaal heeft onverwachte wendingen en ik was vanaf het begin geboeid.

Gunnar Staalesen schrijft gedetailleerd over de omgeving en situaties, wat prettig leest. Alleen de karakters van de hoofdpersonen in het boek worden niet echt uitgediept, ook Varg Veum niet. Jammer, want ik had gehoopt al lezende meer over hem te weten te komen. Het is mijn tweede boek dit jaar dat een herziene uitgave is van langer geleden. Waar ik bij het vorige boek de technologie van nu miste, had ik dat bij deze gek genoeg helemaal niet, ondanks de telefooncellen.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Eindscore: 3 sterren

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)