Titel: DoodverklaardDoodverklaard
Auteur: Inge Verbruggen
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Kramat
Publicatiedatum: april 2017
Aantal bladzijdes: 286
Recensie: Yfke

Auteur
Inge Verbruggen is boekenverslaafd. Ze leest alle genres, maar Young Adult nog het meest, omdat ze zelf altijd 17 is gebleven. Al heel vroeg wist ze dat ze schrijfster wilde worden en spannende verhalen vol avontuur wilde creëren. In 2011 kwam haar eerste Vlaamse Filmpje ‘Alexander’ uit en in 2013 verkoos de kinderjury van diezelfde John Flanderswedstrijd haar verhaal ‘De smartphone’ unaniem als winnaar.
Met ‘Doodverklaard’ schreef ze haar eerste realistische jeugdthriller, over als je je leven niet meer in eigen handen hebt.
Inge woont met haar gezin in Putte, waar ze werkt aan haar tweede jeugdthriller.

Achterflap
Heb jij jezelf al eens gegoogeld?
Isa Mendonck is gelukkig met haar leven. Ze doet het goed op school en heeft een hechte vriendengroep. Op een feestje leert ze de knappe Siebe kennen. De ochtend erna googelt ze zichzelf uit verveling en vindt bij de vijfde hit een doodskaartje… van zichzelf! Totaal overstuur roept ze de hulp van haar vrienden in. Wie wil haar dood en kan zo’n gedetailleerd overlijdensbericht opstellen? En waarom? Ze heeft nog nooit iemand kwaad gedaan! De stappen die de dader neemt, worden drastischer en levensgevaarlijk.

Mijn mening
Als je meestal geen Young Adult leest, is het soms even overschakelen als je aan een YA-boek begint. Met Doodverklaard had ik daar eigenlijk geen last van. Inge Verbruggen heeft zo’n soepele, vlotte pen dat je moeiteloos in de wereld van Isa Mendonck valt: een wereld van vrienden, school en feestjes. Doordat de tijd wordt genomen om de hoofdpersoon Isa en de mensen om haar heen goed neer te zetten, voelen ze al snel aan als mensen van vlees en bloed en ga je moeiteloos mee in hun belevenissen.

Isa is een ‘typische’ tiener en waarschijnlijk ook een typische sociale mediagebruiker. Ze is zich niet zo bewust van de gevaren van niet uitloggen uit je accounts en het hebben van wachtwoorden die je makkelijk kunt raden, tot iemand kwaad in de zin heeft. Zonder belerend te zijn, geeft Verbruggen een akelig geloofwaardig beeld van wat er allemaal mis kan gaan.
Ze slaagt er ook enorm goed in om je te laten twijfelen. Want wie zit er achter de bedreigingen aan Isa’s adres, en waarom? Verschillende keren wordt er iets onthuld waardoor je denkt te weten wie Isa bedreigt, om dan vervolgens weer op een heel ander spoor gebracht te worden. Tot op het eind weet je het gewoon niet zeker. Het twijfelen en het blijven raden, gecombineerd met een spannend verhaal – ik hou ervan.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Doodverklaard is een razend spannend boek dat ik met heel veel plezier heb gelezen en van mij krijgt het 4 sterren!

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)