Titel: De moord op Harriet KrohnDe moord op Harriet Krohn
Auteur: Karin Fossum
Serie: Konrad Sejer #7
Genre: Thriller
Uitgeverij: Marmer
Vertaling: Annemarie Smit
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes:272
Recensie: Heidi

Cover
De cover is mooi rustig en uitgevoerd in grijstinten. Je ziet iemand staan op een bruggetje bij een groot meer, het ziet er verlaten uit. De naam van de schrijfster staat mooi op het midden van de cover met daaronder in het groen de titel.

Auteur
Karin Fossum is een gevestigde naam in de Noorse misdaadliteratuur. Wereldwijd is ze bekend geworden door haar romans met inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol. Karin Fossum heeft veel literaire prijzen gewonnen, waaronder (twee keer) de Rivertonprijs voor de beste Noorse misdaadroman en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Eva’s oog is het eerste deel in de reeks over Konrad Sejer,  De fluisteraar het veertiende (en vooralsnog laatste) deel.

Achterflap
De veertigjarige Charlo Torp zit diep in de problemen. Hij is al twee jaar werkloos, zijn vrouw is overleden, met zijn tienerdochter heeft hij weinig contact en hij heeft een speelschuld van 200.000 kronen. Torp gelooft dat alles goed komt als hij orde op zijn financiële zaken kan stellen en hij besluit een oudere dame te beroven. Haar naam is Harriet Krohn.

Korte tijd gaat het beter met Torp. Hij betaalt zijn schuld en koopt een paard voor zijn dochter. Maar dan verschijnt inspecteur Sejer op het toneel in verband met een verkeersongeval…

Hij bedenkt dat niemand hem heeft gezien, dat hij niet opvalt, dat hij geen sporen heeft achtergelaten. Is dat zo? Het eerste kleine sprankje hoop dringt tot hem door, hij redt het wel, niet iedereen wordt gepakt.

Mijn mening
Ik vind de boeken van Karin Fossum altijd erg fijn om te lezen, ook bij De moord op Harriet Krohn was dat het geval. De fijne, sobere en beeldende schrijfstijl nam me al snel mee het verhaal in. Ditmaal was de insteek iets anders dan ik gewend ben. Het boek is namelijk vanuit het perspectief van de moordenaar geschreven en vanuit dat oogpunt hoef je als lezer dus ook geen spanning te verwachten, je weet immers al wie de moord heeft gepleegd. Maar niet het hoe en waarom, dit zorgt voor wat spanning in het verhaal. Ook krijg je een goede kijk in het hoofd van de moordenaar, in dit geval de veertigjarige Charlo Torp. Je voelt zijn twijfel en onmacht en ik kreeg zelfs een beetje medelijden met hem. Dit heeft Karin Fossum weer erg goed gedaan, ze weet een bijna levend personage neer te zetten. De zin op de cover, “psychologische thriller,” mag wat mij betreft zeker niet ontbreken, al had het van mij af en toe wel iets minder langdradig gemogen. Ook de inspecteur Konrad Sejer, die in andere delen veelvuldig in het verhaal voorkomt zien we in dit deel wat minder en dat had wat mij betreft iets beter in balans gekund, wellicht had dit voor wat meer afwisseling gezorgd. Niet de beste van Karin Fossum, maar wel verrassend en boeiend.

Spanning: 2
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef De moord op Harriet Krohn 3,5 ster.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)