Titel: Als mijn dochterAls mijn dochter
Auteur: Gustavo Malajovich
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander uitgevers
Vertaling: Imke Zuidema, César Noordewier
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 541
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Gustavo Malajovich (26 februari 1963) is auteur en scenarioschrijver. Als mijn dochter is een Argentijnse bestseller en is nu ook als televisieserie te zien op HBO.

Achterflap:
Zal Fabián zijn dochter ooit nog terugzien?

De vierjarige Moira komt nooit aan op het feestje waar ze met haar nanny heen zou gaan. Onderweg verdwijnen ze spoorloos in het metrostation…
Haar ouders vestigen hun hoop op het politieonderzoek. Maar als de maanden verstrijken zonder duidelijke aanknopingspunten en de Argentijnse politie niet te vertrouwen blijkt, besluit Fabián het heft in eigen handen te nemen.
Frustratie, woede, ontreddering en wanhoop wisselen elkaar in hoog tempo af. Als mijn dochter is een zenuwslopende thriller die de lezer meevoert naar de volstrekte paniek van een vader op zoek naar zijn dochter.

Mijn mening:
Als mijn dochter is het debuut van Gustavo Malajovich, een Argentijnse auteur waarbij ik me vooral afvraag of de schrijfstijl me aan zal spreken. Als ik ontdek dat het boek 541 bladzijden telt hoop ik dat ik niet teleurgesteld wordt, dat zou toch zonde zijn.

Zodra ik start met lezen merk ik dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken, het boek leest prettig, de schrijfstijl spreekt me enorm aan en direct word ik mee gezogen in een zoektocht die je als ouders kapot maakt.

Fabián Danubio en zijn vrouw Lila Lestelle overkomt hetgeen wat je je ergste vijand nog niet toewenst, hun dochter Moira verdwijnt samen met hun nanny Cecilia Arroyo terwijl ze onderweg zijn naar een partijtje. Elke ouder reageert op een andere manier, dat kun je zelfs van jezelf niet voorspellen.
Vanuit angst, verdriet, onmacht en machteloosheid weet je niet hoe je de situatie onder controle moet krijgen, dat kan ook helemaal niet, je gaat er aan kapot. Ik sta even stil bij alle ouders die een kind missen waarvan ze niet weten of hij of zij nog leeft……een onbeschrijfelijk gevoel

Voortdurend was Moira’s lot in zijn gedachten, als in een keiharde film.
Dat niet aflatende fantaseren van hem over het lot van zijn dochter, altijd en overal, tot in zijn slaap aan toe, was als een vloek waarvan hij nooit zou kunnen vermoeden dat het hem zou overkomen en waartegen hij geen verzet wist te bieden.

 Fabián sluit zijn emoties voor een groot deel buiten en gaat zelf op onderzoek uit. Hij verlangt het uiterste van de politie en hij merkt dat gedurende de tijd van de verdwijning langer wordt ze de zaak laten verslappen. Dit laat hij niet over zijn kant gaan en vergt het uiterste van zichzelf en Doberti, de privédetective die zich aangeboden heeft Fabián te helpen tijdens zijn reis om Moira op te sporen. Een besluit wat volgens mij elke ouder zou nemen, je klampt je vast aan iedere strohalm. Tijdens deze zoektocht verdwijnen de emoties en belevingen van Fabián af en toe even van de aardbodem, ik mis ze dan een beetje.

Wat Fabián tijdens zijn zoektocht allemaal meemaakt en te zien krijgt is met momenten te gruwelijk voor woorden, als lezer zie je het voor je (ik zal tijdens het kijken naar de serie dan zeker mijn handen voor mijn ogen slaan). De omgeving waar het verhaal zich afspeelt lijkt me prachtig, Malajovich heeft zeker oog voor details. Naarmate de reis door Argentinië vordert ontwaakt er een plot wat echt te bizar is voor woorden.

De plot is bijzonder op meerdere fronten, het heeft niet één, maar meerdere keren mijn mond doen openvallen. Echt bizar hoe een auteur dit allemaal kan bedenken en een verhaal zo bijzonder af kan ronden. Hij maakt gebruik van verschillende emoties en belevingen, petje af, hierin springt voor mij het woord ontroerend er wel echt uit.

Ik hoop echt dat Gustavo inmiddels al aan de slag is met zijn volgende boek, ik ben fan!

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Plot: 5

4,5 ster voor Als mijn dochter van Gustavo Malajovich

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)