Danielle las zijn boeken Bestemming onbekend en Het Patroon (recensie) en is enthousiast. De hoogste tijd om eens wat nader kennis te maken met de schrijver: Wessel de Valk

Wie is Wessel de Valk?
De vraag der vragen. Als ik dat wist … Als je op mijn LinkedIn homepage kijkt staat er ‘Media- en innovatieondernemer’ en daar direct onder ‘Thrillerschrijver’. Dat geeft mijn tweespalt goed weer. Ondernemer of schrijver? Uiteindelijk blijkt dat in mijn leven het altijd stuivertje wisselen is geweest. Ik maak al lang geen keuze meer.  

Je hebt criminologie gestudeerd, zat daar een bepaald doel achter wat je later wilde worden?
Ik wist destijds niet goed wat ik wilde en koos als brede mogelijkheid voor de studie rechten. Na mijn kandidaats twijfelde ik om verder te gaan en vond in de studie criminologie een razend interessante nieuwe mogelijkheid. Heel veel strafrecht aangevuld met psychologie, sociologie, filosofie en criminologie. Die laatste was een boeiende combinatie tussen mensen die het rechte pad uit het oog verloren en de studie naar deviant – afwijkend – gedrag. Op mijn lijf geschreven.  

Je eerste boek De reizigers van Metropole heb je bij Futuro Uitgevers herschreven. Waarom? En zijn er veel wijzigingen in aangebracht?
Ik vond (en vind) bij Futuro een uitstekende uitgever. Ik wilde mijn eerste boek graag met een professionele redacteur bewerken. Hoewel het goed ontvangen was vond ik het belangrijk om het scherper te maken en in te korten. Ik ben Rob Steijger, de redacteur, nog altijd dankbaar voor de manier waarop hij mij geholpen heeft om mijn eerste boek redigeren.  

Hoe ben je aan de informatie gekomen met betrekking tot het tijdreizen?
Ik begrijp dat mijn lezers denken dat de hoofdpersonen in mijn boeken kunnen tijdreizen. Toch is dat niet echt het geval. Tijdreizen veronderstelt dat je daadwerkelijk door de tijd reist. Is uiteraard ook mogelijk maar ik vond het interessanter om een aantal van mijn hoofdpersonen een talent te geven waardoor ze, op een nauwelijks verklaarbare manier, van de ene plek naar de andere kunnen gaan zonder feitelijk te hoeven reizen. De achterliggende theorieën komen uit de kwantumfysica. Uiterst complexe wetenschap waarin het mogelijk is om ’te spelen’ met het begrip ‘dimensie’. Net als met een ‘Bijna Dood Ervaring’, die Iskander Bregt (een van de hoofdpersonen in mijn eerste boek) heeft meegemaakt na een auto ongeluk met zijn ouders. Even onbegrijpelijk als dimensies en daarom intrigerende elementen voor mijn boeken.       

Waren de twee delen al van tevoren in je hoofd of is deel 2 achteraf pas gekomen?
Deel twee kwam, in de loop van het schrijven van het eerste boek, in mij op. Het idee voor het plot kwam ergens in een Spaanse restaurant in me op. Ik vertelde het aan mijn vrouw en dochter (met vriendin) die met allerlei ideeën kwamen.     

Zitten de personages nog in je hoofd en ga je ze nog eens gebruiken?
Zeker, ik ‘ken’ ze allemaal heel goed. Het vreemde van schrijven voor mij is dat de personages die ik uitdenk bijna daadwerkelijk voor mij bestaan. Het is fascinerend (en misschien ook wel vreemd) dat het mogelijk is voor een schrijver om zich te omringen met niet bestaande mensen die in zijn of haar boeken wel degelijk een leven hebben.   

Wordt een derde boek een soort gelijk boek of een standalone, en wanneer mogen we die verwachten?
Het wordt inderdaad een – zelfstandig te lezen – vervolg op de eerste twee boeken maar weer met een totaal andere invalshoek. Wat er in ieder geval een grote rol gaat spelen zijn ‘lucide dromen’. Ik weet nog niet wanneer het uitkomt maar het duurt nog wel even, ben ik bang.  

Welke boeken leest je zelf het liefst?
Heel verscheiden. Ik doe intensieve research waar vaak wetenschap een grote rol in speelt. Tientallen boeken moeten er aan geloven. Verder voornamelijk thrillers. Als daar ook nog een fantasierijke laag in verweven zit ben ik helemaal gelukkig. Originaliteit is heel belangrijk en ik heb dan ook een hekel aan boeken die voor mij vallen in de categorie ‘dertien in een dozijn’.   

Heb je een favoriete schrijver? Is hij/zij een inspiratie voor je?
Niet echt.   

Als je schrijft doe je dat dan het liefst in een rustige omgeving of maakt dat niet zoveel uit?
Ik schrijf overal. Meestal in mijn tuinhuis, mijn oase voor het schrijven. Daarnaast reis ik veel en schrijf dan op de vreemdste plekken. In het vliegtuig of in de lobby van een hotel in Barcelona. In een Ierse pub, een koffietentje in Vietnam, een ouderwets restaurant in New York of een Spaanse bar. Werkelijk overal.     

Is schrijven een fulltime job voor je?
Nee, dat zou ik soms wel willen maar mijn bedrijf vraagt ook veel aandacht. Misschien over een paar jaar ….  

Waar zoek je je ontspanningen op als je niet werkt? Evt hobby’s?
Sporten. Twee keer per week naar de sportschool en twee keer tennissen.  

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik ben gefascineerd door de wetenschap in het algemeen en de daaruit voortvloeiende nieuwe mogelijkheden in het bijzonder.     

Heb je je hele boek al van tevoren uitgestippeld of laat je je leiden door je personages/het verhaal?
Nee, ik weet dat veel schrijvers zo werken maar ik laat me tijdens het schrijven inspireren door de gebeurtenissen en de mensen die in het nieuwe boek een rol spelen.  

Zou je nog wel eens een ander genre willen schrijven?
Ja … is een beetje een geheim maar ik heb een plan … Over een paar jaar.   

 

 

foto’s: www.futurouitgevers.nl en wesseldevalk.wordpress.com

Leave a Reply

  • (not be published)