Titel: De witte kamerDe witte kamer
Auteur: Samantha Stroombergen
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Yfke

Auteur
Samantha Stroombergen (1990) is een thrillerauteur én boekenwurm. Op 5 juni 2018 verschijnt haar debuutthriller, De witte kamer, bij Uitgeverij Boekerij. Daarnaast werkt ze als copywriter voor een multinational, recenseert ze thrillers voor Hebban en blogt ze over boeken voor Readalicious.

Achterflap
In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Rechercheur Léon Coeur is direct gefascineerd: het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Léon is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team hem nodig heeft. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Zou het kunnen dat de werkelijke dader van de aanslag niet de vluchteling was die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Een ijzersterk, spannend thrillerdebuut van een nieuw Nederlands talent.

Mijn mening
De Witte Kamer opent met een gruwelijke gebeurtenis: een zelfmoordaanslag tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Een scene die voor veel mensen zeker tot de verbeelding zal spreken; wie heeft zich sinds het plaatsvinden van grote en kleinschaligere aanslagen in het buitenland niet afgevraagd of zoiets in Nederland zou kunnen gebeuren en wanneer? Het is een scene die je meteen pakt.

Wat hij te maken heeft met de rest van het boek leer je pas in de loop van het verhaal, ondertussen maak je kennis met rechercheur Léon Coeur en zijn nichtje Hanna – het is weer eens wat anders, een rechercheur die het niet altijd even handig aanpakt, maar wel een gezinsleven en een hechte familieband heeft. De geschorste rechercheur Léon is vastberaden zich te bewijzen door zich, nadat een lichaam is gevonden in een park in Leiden, met het onderzoek te bemoeien en doet dat met een eigenzinnigheid die hem heel innemend (en soms ook wel frustrerend) maakt. Een personage van vlees en bloed.

Ook Hanna is een sterk karakter. Geen typische eigenzinnige sidekick maar een hoofdpersoon op zich. Ze heeft een moeilijk verleden en lijkt een soort eenzaamheid met zich mee te dragen. Ondanks dat geven haar goede band met haar oom en tante en haar eigen eigenzinnige karakter haar een bepaalde kracht. Hanna is net als haar oom prettig om kennis mee te maken.

Het plot zelf is sterk onderbouwd en ligt niet meteen voor de hand: als bij een gepelde ui wordt er steeds een nieuw laagje blootgegeven, zodat langzamerhand een verband tussen losse factoren ontstaat zonder dat je die al van ver af ziet aankomen. Het einde is een verrassing.

De Witte Kamer is een moderne, goed geschreven thriller waarvan je de personages gaat missen als het boek uit is.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4,5

Een dikke 4,5 ster voor De Witte Kamer van Samantha Stroombergen (met de hoop dat het volgende boek snel uitkomt).

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)