Titel: De minnaarDe minnaar
Auteur: Jet van Vuuren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 301
Recensie: Manon

Auteur
Jet van Vuuren is geboren op 28 december 1956 en het pseudoniem van thrillerschrijfster Hennie de Groot. In 2011 verschijnt haar eerste thriller Zomerdruk en sindsdien heeft zij nog diverse thrillers geschreven met Misstap als laatste. In haar thrillers spelen vooral vrouwen de hoofdrol en vooral vrouwen met een bepaalde achtergrond. Tevens werkt ze parttime als bibliothecaris bij de bibliotheek in Almere.  

Achterflap
Als het levenloze lichaam van Charlie Meijer onder aan de trap van haar woning in Amsterdam wordt gevonden, wijst niets op een onnatuurlijke dood. Er wordt verondersteld dat ze na een duizeling van de trap is gevallen. Haar kleindochter Dottie denkt daar anders over. Zij kan zich niet voorstellen dat haar levenslustige oma zomaar onwel is geworden en vermoedt een misdrijf. Daarin blijkt Dottie niet de enige. Totdat ze op de uitvaart geheimzinnige mensen uit het verleden van Charlie ontmoet. 

Als Dottie en haar moeder Alma daarna niet het verwachte familiegeld maar een forse schuld erven, vertrekt Dottie naar Kreta om op zoek te gaan naar de Griekse minnaar en oplichter van haar oma. Daar ontmoet ze Julia, een oude vriendin van Charlie, en stuit ze op geheimen die rechtstreeks met het verleden van haar eigen moeder te maken hebben.  

Mijn mening
Het verhaal begint eigenlijk gelijk met Charlies uitvaart, waar Dottie in aanraking komt met diverse personen uit haar oma’s verleden, waardoor ze steeds meer vragen krijgt en vooral haar vermoedens dat haar oma niet door een ongeval is omgekomen maar door een misdrijf worden steeds sterker. Wie zijn die Dimitros, Ellen, Julia en Markos? Naarmate het verhaal vordert, wordt het absoluut duidelijk.  

Het boek is opgedeeld in Toen en NuToen vertelt meer over het verleden van Alma en Charlie tijdens hun tijd op Griekenland, waardoor je meer begrijpt waarom Alma is zoals ze is. In het begin van het boek komt Alma namelijk wat gereserveerd en koel over, dat verandert als Alma merkt dat Dottie op haar zoektocht naar de oplichter van haar oma in de problemen komt. Nu vertelt over de zoektocht van Dottie op Kreta naar antwoorden over de Griekse minnaar en oplichter van haar oma. Dottie heeft weinig aanknopingspunten behalve een nepadres van een website. Hoe gaat ze erachter komen wie het is die haar oma heeft opgelicht?  

Welk scenario ik ook bedenk, bij niet een daarvan zal ik het zonder kleerscheuren overleven. Ik moet iets doen.

De minnaar leest lekker weg, je waant je in Griekenland. Ik ben nog nooit op Kreta geweest, maar ik kon het voor me zien: de Griekse mannen, de omgeving. Vooral de terugblikken maken je nieuwsgierig om verder te lezen. De gedeeltes Toen en Nu zijn goed verdeeld. En er zitten absoluut een paar verrassende wendingen in het boek die ik niet zag aankomen. De minnaar is een heerlijk boek voor in de zomer aan het zwembad, strand of gewoon in de tuin.  

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3  

3,5 ster voor De minnaar 

Manon  

Leave a Reply

  • (not be published)