Titel: Burn-out dagboekBurn-out dagboek
Auteur: Maaike Hartjes
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Publicatiedatum: April 2018
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Yfke

Cover
De cover van Maaike HartjesBurn-Out Dagboek laat een voor mij redelijk nieuwe stijl van deze striptekenaar zien. In andere werken was heel af en toe ook wel een collage te zien, maar in dit boek, beginnende bij de kaft, combineert Hartjes (strip)tekeningen en collages tot iets nieuws. De afbeelding van een figuurtje wiens hoofd letterlijk en figuurlijk ontploft omdat het te vol zit, laat al zien waar dit boek over gaat voor je de titel hebt gelezen.

Auteur
Maaike Hartjes
(1972) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe generatie stripmakers in Nederland: de autobiografische striptekenaars. Samen met Gerrie Hondius en Barbara Stok wordt zij gerekend tot ‘de grote drie’ van de zogenaamde ‘vrouwenstrips’.

Achterflap
Na een grote, frustrerende opdracht kan illustrator Maaike Hartjes opeens helemaal niks meer. Alleen al de gedachte aan werk is haar te veel. Als een maand rust weinig verbetering brengt, probeert ze zichzelf te motiveren door een dagboek bij te gaan houden, maar wel op haar eigen manier: met tekeningen en collages.
Met humor, verbeeldingskracht en relativeringsvermogen vertelt Maaike over deze zware maar leerzame periode in haar leven.

Mijn mening
Persoonlijk ben ik dol op het werk van Maaike Hartjes en was ik heel blij toen ik hoorde dat er een nieuw dagboekje zou komen. Maaike heeft een manier van dingen analyseren en uitdrukken op papier die, hoe eenvoudig de tekeningen ook zijn, grappig, ontroerend en diepzinnig kunnen zijn.

De nieuwe stijl van dit dagboek zorgt ervoor dat een heel persoonlijk, pijnlijk verhaal nog beter overkomt en ook visueel heel tof is. Stukjes papier, washi tape, potloden en stiften, meer heb je niet nodig. Sommige dingen kun je veel beter uitdrukken met een tekening of collage – een paniekaanval bijvoorbeeld – en daardoor brengt Maaike haar verhaal nog treffender over. Je herkent bij het lezen ongetwijfeld dingen die je zelf ook hebt meegemaakt als je een tijd te hard hebt gewerkt of geleefd. Ik heb met bewondering de illustraties bekeken die ze bij dergelijke gevoelens en momenten maakte.

Gelukkig maar dat Maaike Hartjes ook tijdens haar burn-out besloot een dagboek bij te houden. In het dagboekje zie je hoe het voelt om een burn-out te hebben, in plaats van dat je bijvoorbeeld wordt verteld wat je allemaal zou moeten doen om je burn-out te voorkomen of te genezen. Maaike ontdekt gaandeweg waarom ze eigenlijk op dit punt gekomen is en wat ze kan doen om te voorkomen dat het opnieuw zo ver komt. Het dagboek wordt daardoor een verwerking en ontdekkingsreis tegelijk.

Een fijn boek voor mensen die willen weten wat iemand met een burn-out doormaakt en voor mensen die bijvoorbeeld kampen met een burn-out of dat hebben gedaan. En natuurlijk gewoon een feest voor fans van Maaike om een nieuw boek met een nieuwe stijl in handen te hebben.

Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Tekenstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik kan niet anders dan 5 sterren toekennen aan het Burn-Out Dagboek van Maaike Hartjes ?

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)