Titel:Sluipweg Sluipweg
Auteur: Ingrid Oonincx
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum:
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Danielle

Ingrid Oonincx (1968, Baarle-Nassau) is schrijver en columnist. Ze studeerde journalistiek. In 2009 stuurde Ingrid een manuscript in voor een schrijfwedstrijd die ze op overtuigende wijze won. Haar debuut Nickname werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller. 

In 2011 verscheen haar tweede boek Botsing, een psychologische thriller gebaseerd op een ware gebeurtenis. Eind 2013 kwam haar derde thriller, Sluipweg, uit. In 2016 verscheen Medicijn, een actuele en meeslepende thriller die inspeelt op het verlangen van veel mensen om zo lang mogelijk jong te blijven.    

Oonincx heeft een wekelijkse column in het Brabants Dagblad waarin ze ingaat op de regionale actualiteit. In 2015 heeft Ingrid zich aangesloten bij schrijverscollectief Moordwijven waarin zes thrillerschrijfsters zich verenigd hebben.  

Gwen deelt een vreselijk geheim met haar jeugdvrienden Marcel en Patrick. Een reeks angstaanjagende gebeurtenissen doet haar beseffen dat ze nooit een normaal leven op kan bouwen als ze niet haar fouten uit het verleden onder ogen ziet. Langzaam maar zeker ontworstelt Gwen zich aan het schuldgevoel dat haar al zo lang in zijn greep houdt. Tijdens een weekend in de Ardennen komt het tot een ijzingwekkende confrontatie en moet Gwen vechten voor haar leven.  

Het nieuwe boek Pretty Boy van Ingrid Oonincx verschijnt in de maand juni. Sluipweg is al een wat ouder werk van Ingrid Oonincx.  

De spanning begint al snel in het boek als de proloog is neergezet. En al snel groeit de irritatie naar Patrick, maar is hij daadwerkelijk zo slecht als het lijkt?  Tijdens de begrafenis van hun beste vriend Guus komen opnieuw de herinneringen naar boven van die beruchte avond.  Maar wat is er precies gebeurd die avond?  

Ingrid Oonincx geeft je beetje bij beetje steeds meer aanwijzingen en maakt het verhaal steeds spannender. Gwen wordt als een volwassen vrouw neergezet waarbij duidelijk blijkt dat ze nogal worstelt met al haar beslissingen. Kort maar krachtig wordt alles beschreven, zowel de situaties van vroeger als de momenten van nu. De schrijfstijl is hierdoor erg prettig en misschien dan niet echt hoogstaand te noemen, desondanks blijf je vol aandacht lezen.   

Als het tijdsbestek waarin het verhaal zich afspeelt parallel loopt met de leeftijd van de lezer word je vast en zeker ook nog gegrepen door de muziekkeuze die ze in het boek verwerkt heeft. The Magnificent Seven  – The Clash en Smells like teen spirit – Nirvana zijn hiervan enkele voorbeelden en natuurlijk Alive – Pearl Jam. 

Is something wrong, she said
Well of course there is
You’re still alive, she said
Oh, and do I deserve to be
Is that the question

Sluipweg is een heerlijk boek om tussendoor te lezen, vol spanning en goeie afwisseling tussen de personages. Het einde heeft nog een interessante plottwist in petto die ervoor zorgt dat je tevreden het boek dichtslaat.  

Ik geef Sluipweg 4 sterren. 

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)