Titel:Flashback Flashback
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Genre: Thriller
Uitgeverij: Marmer
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Yfke

Auteur
Mariette Middelbeek is auteur en journalist. Ze heeft zeventien boeken op haar naam staan en meer dan een half miljoen verkochte exemplaren. Ze debuteerde in 2009 met Single & Sexy en brak definitief door met het ontroerende Turbulentie. Naast romans schrijft ze bundels met waargebeurde verhalen en jeugdthrillers. Flashback is haar debuut in het thrillergenre.   

Achterflap/samenvatting
De vriendschap van Ilona, Sanne, Bregje en Anouk die op de middelbare school zo hecht was, is in de loop der jaren verwaterd. Maar als in de duinen bij Bloemendaal het lichaam wordt gevonden van Céline Landgraaff – de vijfde vriendin uit het groepje, die net na het eindexamen verdween – komt Bregje met het idee een reünie te organiseren. Voor het zover is slaat het noodlot echter ongenadig toe. Want het verleden mag dan ver weg lijken, sinds de vondst van Céline blijkt het ineens dichterbij dan ooit.  

Mijn mening 

Elk hoofdstuk in dit boek is gewijd aan iemand anders uit een groepje schoolvriendinnen: Ilona, Sanne, Bregje, Anouk. Inmiddels zijn dit vier volwassen vrouwen wiens levens heel verschillend zijn uitgepakt, vrouwen die weinig meer met elkaar te maken hebben. Zelfs de connectie met hun vriendin Céline en hun reactie op de vondst van haar lichaam komt niet heel erg naar voren. 

Wat ik jammer vind, is dat de vrouwen niet bijzonder diep zijn uitgewerkt. Ik heb het idee dat er meer gedaan kon worden met de personages en dat ze veel sterker hadden kunnen zijn in plaats van een soort stereotypen.  

Het verhaal kabbelt een beetje voort, niet heel spannend, mede door de afwachtende, ietwat naïeve houding van de vrouwen wanneer er heftige dingen gebeuren: een grote brand in huis, bedreigingen, inbraak. Het is natuurlijk niet vreemd dat personages een dreiging pas serieus nemen en connecties beginnen te zien als het al te laat is, maar de dames uit Flashback maken het wel heel bont. Als je misdaadjournalist bent en je het niet nodig vindt om sporenonderzoek te laten doen wanneer iemand bij je heeft ingebroken (terwijl je al bedreigd wordt), dan zet ik daar toch vraagtekens bij.  

Wat ik ook jammer vond, is de uiteindelijke plottwist. In mijn ogen was dat een nogal makkelijke keuze waar veel meer mee te doen viel. De uiteindelijke dader is oppervlakkig aanwezig en lijkt als enige definiërende factor dat ene te hebben, wat me met een beetje een verontwaardigd gevoel achterlaat.   

Mijn conclusie is dat Flashback beter had gekund, maar ook meer als een Young Adult leest dan een ‘volwassenen thriller’.  

Spanning: 2,5
Plot: 2,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 2,5

Helaas kom ik voor Flashback net aan op 3 sterren uit. 

~Yfke Brandhout 

Leave a Reply

  • (not be published)