Moordwijven Marlen Beek-Visser, Ingrid Oonincx, Isa Maron en Liesbeth van Kempen waren zaterdag 9 juni op uitnodiging van Miriam Joosse van Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar eregasten van de Moordwijven lunch. Het leek Miriam (die van de bibliotheek) een leuk idee om tijdens de spannende boekenweken de thrillerauteurs aan tafel te zetten met de lezers. Wegens een staking in het Franse openbaar vervoer was het voor Moordwijf Anya Niewierra helaas niet mogelijk om erbij te kunnen zijn.

Miriam (die van Thrillers & More), Yfke en ik wilden de Moordwijven ook graag weer eens zien, dus besloten wij ons op te geven. Het was immers alweer bijna een jaar geleden dat we elkaar in deze samenstelling voor het laatst zagen, alhoewel ik de afgelopen weken regelmatig met een van de Moordwijven een aantal boekpresentaties af ben geweest. Hoogtijd om bij te kletsen.

Bij aankomst was het dan ook een feest van herkenning. Niet alleen met de auteurs, ook met een gedeelte van het publiek: Theo van Rijn van uitgeverij LetterRijn liet deze kans zo dichtbij huis niet voorbijgaan, Ingrid Lub-de Vries – die binnenkort haar manuscript afrondt – en haar man Maarten waren ook over uit Amstelveen, Coenraad de Kat vergezelde Charlotte Veltman (Charlottesweb) en had voor de auteurs een fleurig presentje. Ook met Elly van der Meer (Hebban) was het een hartelijk weerzien en er was een kennismaking met Annette van Luyk, die onlangs debuteerde met Een perfecte illusie, uitgeverij de Fontein.

Na een kort welkomstwoord van Miriam (die van de bibliotheek), stelde Liesbeth van Kempen, bijgestaan door Marlen Beek-Visser, de Moordwijven voor aan het aanwezige publiek en nam Miriam zelf het interview af.

De Moordwijven is een initiatief dat in 2015 vorm kreeg. Een aantal Nederlandse schrijfsters die, geïnspireerd door het Britse collectief Killer Women, zich groepeerde tot de Moordwijven om samen sterker te staan in het onder de aandacht brengen van de Nederlandse thrillers, die vaak onterecht onderbelicht blijven. De huidige samenstelling ontstond zo’n 2 jaar geleden, toen Ingrid Oonincx tot de harde kern van Moordwijven toetrad.

Afgelopen week vond de uitreiking plaats van de Bookspot Gouden Strop en Bookspot Schaduwprijs plaats: de prijs voor de beste thriller en de aanmoedigingsprijs voor het beste thriller debuut. Een van de weinige prijzen die nog worden uitgereikt op het gebied van Nederlandstalige thrillers. Isa Maron was een van de juryleden en had de taak om zich door de doos met inzendingen te werken. De voortdurende discussie wat nu precies een thriller, een spannend boek en wanneer je wel of geen debutant bent, laaide als vanouds op onder de juryleden.

Op landgoed Boekesteyn werd Enter van Willem Asman uitgeroepen tot beste thriller en Over het spoor van Eva Keuris tot het beste debuut. Helaas is de aandacht voor deze gebeurtenis beperkt gebleven tot enkele berichten op sociale media en teletekst. Dat de aandacht voor thrillers in Nederland onderbelicht blijft, blijkt uit de terugval van dit soort evenementen: het thrillerfestival in Zoetermeer kent tegenvallende bezoekersaantallen en dito programma, de avond van het spannende boek vindt in zijn geheel niet meer plaats, nadat het eerder al een besloten feest werd. Ook de uitreiking van de Gouden Strop en Schaduwprijs is besloten, waardoor het gat naar de lezers van thrillers steeds groter lijkt te worden, terwijl de verkoopcijfers een duidelijk ander beeld geven. Iets waar het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs al jaren mee worstelt.

Wraakengel van Isa Maron is een luisterboek die onlangs verscheen bij Storytel. Ze heeft zelf deze tiendelige serie ingesproken. Iets waar ze zelfs speciale training voor heeft moeten nemen. Maron begon met het plan om kinderboeken te schrijven. Niet veel later werd ze echter uitgedaagd een erotisch verhaal te schrijven. Uiteindelijk vestigde Maron naam als gewaardeerd thrillerauteur. Haar serie Noordzeemoorden worden alom geprezen.

Ingrid Oonincx heeft onlangs via haar nieuwe uitgever De Crime Compagnie haar nieuwe boek Pretty Boy gepresenteerd (zie ook de recensie en het verslag op onze website). Binnenkort wordt ook haar eerdere werk Sluipweg, Botsing en Nickname opnieuw via deze uitgever uitgebracht, compleet met nieuwe cover. Iets waar ze reikhalzend naar uitkijkt. Ingrid hoopt in de nabije toekomst dat ook Medicijn op deze manier opnieuw uitgebracht kan worden. De variatie in haar werk, van actiethriller tot psychologische thriller, komt doordat ze het liefst iets schrijft dat ze zelf leuk vindt en zich niet laat leiden door de mening van een ander die eerder werk van haar heeft gelezen en meer van hetzelfde verwacht. Deze vrijheid krijgt ze ook van de uitgever en is ook terug te zien in het plezier waarmee ze schrijft.

Marlen Beek-Visser heeft na Stem! en Meesterdeal onlangs haar Storytel Original afgerond, Latte Macchiato. Deze roman is ingesproken door actrice Peggy Vrijens en is in 10 delen te beluisteren via Storytel. Vlak na de lunch maakte zij de cover van dit verhaal openbaar.
Ook Marlen is van uitgever veranderd en werkt aan haar manuscript, die naar verwachting in het najaar gereed zal zijn. Begin 2019 zal haar nieuwe boek uitkomen bij uitgever Prometheus.

Liesbeth van Kempen komt in januari 2019 via uitgeverij De Fontein met haar nieuwe boek Verpest. Het manuscript voor dit verhaal is al enige tijd klaar, waardoor het extra lang lijkt te duren voordat ze haar kindje de wereld in mag sturen. Met Verpest heeft ze een thema gekozen dat zeer dicht bij haar staat en wat, nadat ze bekend maakte bezig te zijn met dit verhaal, veel losmaakte bij haar lezers. Tijdens het tafelgesprek met Liesbeth kwam duidelijk naar voren dat je met schrijven niet alleen kunt vermaken, maar ook mensen kunt bereiken.
Het succes van haar eerste boek Gevaarlijk spel zorgde ervoor dat tijdens het schrijven van het tweede boek onverwachts het ‘tweede boek syndroom’ toesloeg. Gelukkig wist ze hier snel overheen te stappen en wist ze het manuscript met succes af te ronden.
Persoonlijk kan ik niet wachten tot het januari is.

Tijdens de tafelgesprekken was er tijd genoeg voor Miriam (die van Thrillers & More), Yfke en mij om met de auteurs de laatste nieuwtjes door te nemen, te praten over schrijven, en voor anderen om hun boek te laten signeren of om op de foto te gaan.

Een zeer geslaagde middag, een genot om met deze auteurs aan tafel te hebben gezeten en absoluut aan te raden voor eenieder die de Nederlandstalige thriller een warm hart toedraagt.

Met dank aan gastvrouw Miriam (die van bibliotheek Voorschoten-Wassenaar).

Leave a Reply

  • (not be published)