Titel: ChaosChaos
Auteur: Elsbeth de Jager
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Tinteling Romance
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 248
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Elsbeth de Jager is succesvol kinderboekenauteur. In 2018 won Elsbeth de Valentijnprijs van het Valentijngenootschap in de categorie: ‘Beste Korte Verhaal’. ‘Chaos‘ is haar indrukwekkende debuutroman.

Het verhaal:
Na een gecompliceerde relatie probeert Lara zichzelf weer terug te vinden. Ze vindt het moeilijk om mannen nog te vertrouwen. Behalve Marius dan, die ze ontmoette op Texel en met wie het ontzettend klikt. Maar uitgerekend deze Marius wil zich, na zijn eigen stormachtige ervaring, niet meer binden. Wel geeft hij haar één waardevol advies: zorg voor rimpels in het leven. Terwijl Lara probeert haar leven zo goed en zo kwaad als het gaat weer op te bouwen, kan Marius haar toch niet loslaten. Dan doet Lara een pijnlijke ontdekking, eentje die haar voor altijd dreigt te verbinden met haar ex.

Mijn mening:
Een mooie cover met de prachtzin ‘liefde is niet rechtlijnig’. Daar word je als lezer getuige van als je mee mag lopen op het pad wat Lara Rijnberg voor zichzelf had uitgestippeld.  

De titel Chaos is goed gekozen, Lara ervaart een enorme chaos, zowel in haar hoofd als in het dagelijkse leven, ze raakt de regie over haar eigen leven kwijt.
Dat je je toekomst niet kunt voorspellen en je altijd een keer afdwaalt van het pad waarop je loopt, is ook voor Lara een feit als haar relatie met Rutger niet meer loopt zoals gewenst.   

Een glas wijn met droesem en kurk zou mijn leven perfect weerspiegelen: het is mooi aan de buitenkant, maar als je goed graaft, vind je viezigheid, aan de oppervlakte drijft iets wat continu irriteert en alles kapot maakt.

Ze ontmoet de knappe Marius maar voor beiden is het aangaan van een relatie moeilijk, er is geen basis voor wederzijds vertrouwen, ieders verleden heeft sporen achter gelaten die het moeilijk maken de liefde nog een kans te geven. In een realistisch verhaal waarin aandacht is voor het uiten van gevoelens ontpopt zich een aangrijpend liefdesverhaal.   

Elsbeth de Jager heeft thema’s gebruikt die je als lezer tot nadenken zetten, oordeel nooit over een ander wanneer je zelf niet uit ervaring spreekt. Je denkt van tevoren altijd te weten hoe je zelf in een soortgelijke situatie zou handelen, maar als het je daadwerkelijk overkomt spelen er meerdere factoren mee, waaronder emoties die ervoor zorgen dat je anders reageert dan je van jezelf voorspeld had.  

De schrijfstijl van De Jager is prettig, het leest makkelijk en ik vloog dan ook rap door het boek heen. De emoties vliegen je tijdens het lezen om de oren, alsof je zelf last krijgt van je hormonen. Wie gaat wie vergeven, wie zijn er nou allemaal slachtoffer? Wie kun je vertrouwen en wie niet? Wat is echte vriendschap?   

De grootste fout van een mens is niet een verkeerde keuze maken, maar het feit dat hij op elk moment in zijn leven een andere richting in kan slaan en dat niet doet.

Meerdere vragen die beantwoord gaan worden in een emotioneel, realistisch en aangrijpend liefdesverhaal met een mooie afloop. Ik heb genoten van Chaos en het heeft mij op meerdere fronten geraakt waardoor het zeker 4 sterren waard is.  

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)