Titel: BaliBali
Auteur: Kiki van Dijk
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 296
Recensie: Heidi

Cover
Op de cover staat een meisje, ze staart naar de rand van de jungle, in haar haren heeft ze een bloemenkrans die qua kleur mooi overeenkomt met de titel van het boek. De quote “Als het mysterieuze paradijs een angstdroom wordt,” maakt me nieuwsgierig naar het verhaal.  

Auteur
Kiki van Dijk is een pseudoniem van een bekende Nederlandse auteur.  

Achterflap/samenvatting
Cita’s dochter Evi verblijft al een tijdje op het paradijselijke Bali. Wanneer blijkt dat Evi 48 uur wordt vermist, neemt Cita’s leven een drastische wending. Door drankproblemen en betrokkenheid bij een noodlottig auto-ongeluk mag haar man het land niet verlaten, dus neemt Cita in haar eentje halsoverkop het vliegtuig. Terug naar het eiland waar ze als jong meisje veel tijd doorbracht. Eenmaal op Bali wordt het pijnlijk duidelijk dat Cita de band met Evi door de jaren heen behoorlijk heeft verwaarloosd. Haar dochter blijkt er op het idyllische eiland een voor haar totaal onbekend leven op na te houden. Een leven dat niet zonder gevaren is. Cita belandt in een zenuwslopende reis door het Bali dat voor toeristen verborgen blijft, terwijl haar man thuis vecht tegen zijn drankverslaving. Wie zit er achter de verdwijning van Evi en is Cita nog op tijd om de band met haar dochter te herstellen?

Mijn mening
Dit wordt mijn eerste boek van Kiki van Dijk die ik ga lezen, het lijkt me echt een thriller die je heerlijk op een warme zomerdag in je tuin kunt gaan lezen. Als ik begin met het boek merk ik dat ik in het begin moeite heb om in het verhaal te komen, het komt een beetje chaotisch en rommelig op me over. De hoofdstukken zijn kort, en worden afgewisseld in perspectief. Zo maken we kennis met Cita, de moeder van de vermiste Evi, en met Joris, de vader, dit zorgt voor veel vaart in het verhaal. De schrijfstijl van Kiki van Dijk is wel prettig leesbaar, zonder moeilijke woorden hierdoor leest het allemaal vlot weg. Wel hadden de personages van mij veel beter uitgewerkt mogen worden, die komen namelijk erg vlak op me over en ze komen niet echt tot leven tijdens het lezen. Met name het personage Joris voegt niet echt veel aan het verhaal toe en lijkt meer voor opvulling van het geheel te dienen.   

Stil, zei hij in gedachten tegen zichzelf. ijzig stil zijn is je enige kans.

Er gebeuren best veel dingen in het verhaal, soms een beetje te veel, dit had van mij ook wat minder gemogen. Nu komen sommige dingen een beetje als toevalligheden over, ook het eind van het verhaal vind ik een beetje haastig en gemaakt overkomen. Het lijkt wel of de auteur echt dingen heeft gezocht om naar een ontknoping toe te werken. Wat de auteur wel erg goed heeft gedaan is het landschap en de gebruiken van Bali omschrijven, hierdoor had ik tijdens het lezen het gevoel dat ik zelf even op Bali was.   

Al met al vond ik dit een boek waar meer in had kunnen zitten, maar prima als je niet teveel na wilt denken en gewoon een paar uurtjes ontspannen wilt lezen.    

Spanning: 3
Plot: 2
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 2

Ik geef Bali van Kiki van Dijk een krappe 3 sterren. 

Heidi 

Leave a Reply

  • (not be published)