Titel: Het negende gebodHet negende gebod
Auteur: Chris Houtman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Danielle

Chris Houtman was na een carrière in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jarenlang werkzaam bij IDTV als eindredacteur en scenarioschrijver. Hij maakte daar onder meer programma’s als Taxi, de dramaserie Finals voor BNN en Westside voor AT5/NPO. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende theaterproducties op locatie en was hij betrokken bij historische festivals. Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op zijn schrijverschap. Vorig jaar kwam zijn debuut Akte van berouw uit die tevens genomineerd werd voor de Gouden Strop.  

Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere te koop wordt aangeboden, beseft Anthony Mulligan, conservator van het British Museum, dat hij op een historisch unicum is gestuit.  

Tegelijkertijd wordt de Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle gevraagd voor een internationale speelfilm die de vrouwenhaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wil stellen op basis van ditzelfde Plinius-document. Als Esther voor haar research op bezoek gaat bij haar vroegere professor, expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem aan in zijn werkkamer, badend in het bloed, vermoord.  

Ze doet vervolgens een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, die vroeger luitenant in het elite-SAS-corps van het Britse leger blijkt te zijn geweest. Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige, waarbij zij de militante en duistere kanten ontdekken van de oerconservatieve katholieke organisatie het Legioen van Christus.   

Niet alleen ontdekken zij hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in de eerste eeuwen van het christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake news uit de christelijke oudheid zelfs vandaag nog kan zijn. Worden zij slachtoffer van religieuze fanatici die ‘het ware geloof’ en de onderdrukking van de vrouw verdedigen?  

Bij het lezen van de inhoud zou je bedenkingen kunnen hebben of je dit soort onderwerpen al dan niet graag leest. Er worden al jaren over de kerk stap voor stap boekjes opengedaan over de praktijken die zich her en der hebben afgespeeld. Vooralsnog is het wijs om dit boek zonder enige haatgevoelens jegens de kerk te gaan lezen.  

Chris Houtman heeft een mooie verweving gemaakt tussen de oudheid van toen en de realiteit van vandaag. Of al datgene waar hij naar verwijst over het verleden waar is, zal voor diegene die hiervan de kennis over heeft misschien herkenbaar zijn. Mocht je totaal geen notie hebben over welke tijd van vroeger dit gaat is er nog altijd een ander groot stuk van het verhaal dat je bezighoudt tijdens het lezen.  

De combinatie die gemaakt is tussen belangrijke stukken die volgens alles door Pilinius zijn geschreven en de making-off van de nieuwe film, die alles aan het daglicht zou moeten brengen over de onderdrukking van de vrouwen in die tijd, is perfect verdeeld. Het verhaal springt net op de juiste tijden om. Als je verder niet zo geboeid raakt van alle stukken die geschreven zijn door Pilinius, is daar dan plots weer de spanning omtrent de moord en het verdere verloop van de filmopnames.  

Het negende gebod is een sterk verhaal, met een onderlaag van aardig wat frustratiestukjes. Hierbij moeten zowel Donald Trump als ook Dan Brown het met enige regelmaat ontgelden. Of die persoonlijk vanuit de schrijver komen is een gok. Zeker mag gezegd worden dat Chris Houtman zijn eerste boek met vlag en wimpel geëvenaard heeft en het maakt de lezer waarschijnlijk weer nieuwsgierig naar zijn volgende boek.  

Ik geef Het negende gebod 4 sterren. 

Danielle  

 

Leave a Reply

  • (not be published)