Titel:De happiness goeroe De happiness goeroe
Auteur: Jette Schröder
Genre; Young Adult
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 286
Recensie: Bianca

Over de auteur:
‘YOU CAN MAKE ANYTHING BY WRITING’ Bovenstaande woorden heb ik geleend van C.S. Lewis. Dit citaat is precies de reden dat ik graag schrijf. In mijn eigen verhalen kan ik werelden scheppen die ik fijn vind. Ik kan er helemaal in wegdromen! In mijn eigen verhalen heb ik invloed op leuke en minder leuke gebeurtenissen. Ik bepaal hoe het afloopt. Was het echte leven maar zo! Het liefst schrijf ik voor kinderen en jongeren. Inmiddels heb ik teksten geschreven voor Sesamstraat, kinderblad Bobo, meisjesblad INKIE, Schooltv, Benny Vreden Producties en verschillende verhalenbundels. In juli 2014 verscheen mijn eerste kinderboek ‘Lieke in de hoofdrol’ bij uitgeverij Ploegsma.  

Samenvatting:
Om een vriendin in nood te helpen, valt Iris tijdens een spectaculair feest in voor een bekend tv-medium. Ze verdiept zich in mantra’s, leert een paar spirituele oneliners uit haar hoofd en geeft zichzelf een mooie artiestennaam: Vlinder. Tot haar eigen verbazing is haar optreden een doorslaand succes. Binnen de kortste keren zijn duizenden meiden in de ban van de mysterieuze, gemaskerde goeroe die de ‘Happiness Lifestyle’ predikt. Iris besluit haar dubbelrol nog even te blijven spelen. Ze blogt, vlogt, opent een heuse Happiness-webshop en geeft zelfs online masterclasses als ‘Find Your Inner Rainbow’ en ‘Embrace Your Flaws’. Ze heeft het zo druk met haar nieuwe carrière dat haar studie en vriendschappen onder druk komen te staan. De terugkerende aanvaringen met haar knappe, maar irritante onderbuurman dragen ook niet echt bij aan haar Happiness. Hoe lang duurt het voor het echt uit de hand loopt? En is er dan nog wel een weg terug?  

Mijn mening:
Allereerst wil ik even kwijt dat De happiness goeroe een cover heeft die je direct vrolijk maakt, daarbij ontvang je nog een persoonlijke Happiness Jar en daarmee is direct de toon gezet. Een heerlijk onbevangen verhaal waarbij je stiekem denkt, had ik ook maar eens zoveel lef.  

Wat begint als een klein onschuldig iets groeit voor Iris uit tot een gigantisch succes. En van succes ga je genieten, maar voor je het weet kun je niet meer terug. Ik geniet van de manier waarop Iris in het leven staat, ze geniet, doet waar ze zin in heeft en probeert als “Vlinder” om mensen inzicht te geven in hun eigen kunnen, dat zouden veel meer mensen moeten doen.  

Helaas is ons ook bekend dat geluk een andere kant heeft, maar wat dit verhaal vertelt is dat je altijd je dromen na moet jagen. Loopt het niet zoals gepland dan heb je het in ieder geval geprobeerd en leer je wat je volgende keer anders moet aanpakken. Denk in kansen en mogelijkheden en niet in beperkingen, dat levert dan een heerlijk verhaal op wat je zeker even tot nadenken zet.  

De happiness goeroe is een Young adult waar de doelgroep iets van op kan steken. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een heerlijk, vrolijk en humoristisch verhaal vind. Het ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ is hier even helemaal van de baan. De schrijfstijl van Schröder is tot the point en hilarisch, ze maakt veel gebruik van herkenbare items, want wie kent bijvoorbeeld Alixpress nou niet? Het verhaal is realistisch en de beleving is voelbaar.
Ondanks dat ik niet behoor tot de doelgroep van dit boek heb ik het met veel plezier gelezen, ik zou het veel meiden van tussen de dertien en ongeveer twintig jaar cadeau willen doen.  

De happiness goeroe krijgt van mij 4 sterren. 

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)