Titel: MedicijnMedicijn
Auteur: Ingrid Oonincx
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: januari 2016
Aantal bladzijdes:320
Recensie: Danielle

Ingrid Oonincx (1968, Baarle-Nassau) is schrijver en columnist. Ze studeerde journalistiek. In 2009 stuurde Ingrid een manuscript in voor een schrijfwedstrijd die ze op overtuigende wijze won. Haar debuut Nickname werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller. In 2011 verscheen haar tweede boek Botsing, een psychologische thriller gebaseerd op een ware gebeurtenis. Eind 2013 kwam haar derde thriller, Sluipweg, uit. In 2016 verscheen Medicijn, een actuele en meeslepende thriller die inspeelt op het verlangen van veel mensen om zo lang mogelijk jong te blijven. Oonincx heeft een wekelijkse column in het Brabants Dagblad waarin ze ingaat op de regionale actualiteit. In 2015 heeft Ingrid zich aangesloten bij schrijverscollectief Moordwijven waarin vijf thrillerschrijfsters zich verenigd hebben.   

Alleen een klein en machtig eliteclubje weet dat er al jaren een middel tegen veroudering bestaat. Wat hen betreft blijft dat geheim. Ontdekker Jacob Grünberg wil echter wereldwijde erkenning voor zijn uitvinding.
Na de plotselinge dood van haar minnaar raakt pr-vrouw Ella Vreeland verstrikt in het huiveringwekkende web rondom deze meedogenloze wetenschapper en ontdekt ze de duistere schaduwwereld achter de schone schijn.  

Ingrid heeft met dit boek een aanzet gemaakt om het onderwerp ‘een eeuwige jeugd’ onder de loep te nemen. Veel beroemde mensen gebruiken op de dag van vandaag middelen om er jonger uit te blijven zien. De prijs die ze ervoor moeten betalen is dan vaak niet meer in beeld en de uiteindelijke uitwerking op het lichaam wordt hierbij totaal genegeerd.  

Als Ella op onderzoek gaat om erachter te komen wat dan werkelijk de doodsoorzaak is van haar man David bouwt er zich een spannende fase in het boek op. Helaas trek je op sommige momenten de geloofwaardigheid wel in twijfel waardoor de spanning niet vastgehouden kan worden en lees je dan ook op een simpele manier het verhaal verder. Aan het einde ligt de spanning dan wel weer een tandje hoger en blijf je geboeid doorlezen.  

Ingrid heeft een vlotte schrijfstijl met weinig uitgediepte personages. Dit is aan de lezer om te bepalen of je dit prettig vindt. Desondanks is het een interessant onderwerp waarbij er zeker vraagtekens gezet kunnen worden, mocht er daadwerkelijk zo een medicijn op de markt bestaan, voor wie deze dan betaalbaar zijn? En zijn de gevolgen nog te overzien mocht er een moment komen dat je ze niet meer kan gebruiken? ‘De eeuwige jeugd ‘ ligt waarschijnlijk in menige gedachtes maar het blijft voorlopig te mooi om waar te zijn.  

Ik geef ‘Medicijn’ 3,5 ster.  

Danielle 

 

Leave a Reply

  • (not be published)