Titel: ZwanenbroedersZwanenbroeders
Auteur: René van Rijckevorsel
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Yfke

Auteur
René van Rijckevorsel (1961) is lid van de hoofdredactie van Elsevier Weekblad. Zijn eerste thriller, Tunis, werd zeer goed ontvangen en won de Schaduwprijs 2015 voor beste debuut. Een jaar later verscheen Zim, zijn tweede thriller. Hij is sinds 2005 lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, in de volksmond bekend als de Zwanenbroeders.

Achterflap
Twee gemaskerde mannen dringen een kunsthandel in ’s-Hertogenbosch binnen, vermoorden de eigenaar en stelen een kostbaar middeleeuws Mariabeeld. Matthijs van Beyens, zoon van het slachtoffer, is verbijsterd – zijn vader, afgeslacht bij een ordinaire roofmoord?

Ging het de moordenaars alleen om het beeld? Waarom verzwijgt de politie dan dat er een Arabische tekst op het lijk is achtergelaten? En wat hebben de Zwanenbroeders – een roemrucht Bosch’ genootschap uit 1318 waarvan de Van Beyens al vele generaties lid zijn – met de misdaad te maken?

Een bloedstollende zoektocht dwars door Europa leidt tot een adembenemende climax rond de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch, waar de Zwanenbroeders juist hun 700-jarig bestaan vieren.

René van Rijckevorsel etaleert meesterlijk zijn gevoel voor couleur locale, historische context, internationale politiek en bovenal voor spanning. Zwanenbroeders is een sensationeel verhaal waarin belangen van verschillende tijden, religies en mensen op een ingenieuze en gewelddadige manier met elkaar botsen.

Mijn mening
De beschrijving van een kunstroof in ’s-Hertogenbosch trok me aan tot dit boek en maakte me nieuwsgierig naar de manier waarop kunst in een thriller centraal zou kunnen staan. Zwanenbroeders blijkt een thriller die bol staat van historie, politiek en religie, geschreven door een auteur die duidelijk kennis van zaken heeft en mij daardoor best wat heeft bijgebracht. Het broederschap was mij ondanks m’n eigen connectie met Den Bosch onbekend en meer over de geschiedenis en ontwikkelingen hieromheen te weten komen was zeker interessant, ondanks de soms ietwat te samenvattende verhaalstijl. Van het Ego Flos Campi tot de origine van de naam Zwanenbroeders, en nog veel meer.

Aan de diverse personages kon ik me echter met moeite binden. Hun persoonlijke geschiedenis, datgene wat hen sympathiek of interessant moet maken, wordt voor mijn gevoel net iets te laat of plotseling in grote brokken uitgemeten. Ze bleven daardoor (voor mij) vlak en enigszins afstandelijk blijven.

Toch is er genoeg in Zwanenbroeders om je mee te vermaken. Er gebeurt voldoende. Het boek zit dan ook technisch goed in elkaar en heeft alles wat het zou moeten hebben. Daadwerkelijk gevoel (spanning, medeleven, enzovoorts) kon het niet echt bij me oproepen, misschien door het soms iets te vormelijk aanvoelende taalgebruik. De ontwikkelingen tegen de ontknoping komen vervolgens zo snel achter elkaar dat ze een beetje inboeten aan geloofwaardigheid.

Ik heb wederom gemengde gevoelens over een boek. Zwanenbroeders sleepte me qua emoties niet mee, toch blijft het een interessant en redelijk uitgewerkt concept.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Zwanenbroeders verdient ruim 3,5 ster.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)