Titel: De stalker in de nachtDe stalker in de nacht
Auteur: Robert Bryndza
Serie: Erika Foster #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempens
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 380
Recensie: Amanda, Bianca, Brenda, Heidi, Leontine

Over de auteur
Robert Bryndza werd geboren in Groot- Brittannië, en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is acteur en schrijver.

Achterflap 

Het zijn stuk voor stuk alleenstaande mannen. Allemaal met een teruggetrokken en een weinig opmerkelijk leven. Ze zijn ook allemaal dood.

Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed -gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt en dan op het juiste moment toeslaat.

Onze meningen

Cover
Amanda: Lekker opvallende cover met het blauw en geel. Ik vind het wel mooi. Vormgeving past mooi bij deel 1. De ondertitel (die nu dus bovenaan de cover staat) bezorgd je direct al koude rillingen.

Brenda: Wat een prachtige cover. Je kan ernaar blijven kijken. Een donkere cover en je ziet een vrouwelijk blauw oog kijken. Zou deze vrouw de stalker zijn?  De titel in het geel springt eruit, maar ik vind het zeer mooi passen. De zin “Als de moordenaar je in het vizier heeft ben je al zo goed als dood…” klinkt veelbelovend.

Heidi: Een cover die mijn aandacht wel weet te trekken, je ziet een blauw oog van een persoon die achter een blauwe doek verscholen lijkt te zijn. De titel is in het geel, dit steekt mooi af op de blauwe achtergrond. Het zinnetje ‘Als de moordenaar je in het vizier heeft ben al zo goed als dood’ triggert me enorm.

Leontine: De cover is prachtig. Covers met ogen doen het bij mij goed. Deze blauwtinten met de titel knallend in geel vind ik erg mooi. En met de naam Robert Bryndza erop en de ervaring die ik met Het meisje in het ijs had, zou ik hem zeker oppakken.

Bianca: Een in het oog springende cover, en dan letterlijk bedoeld. Een zin die je gelijk doet huiveren. Als de moordenaar je in het vizier heeft ben je al zo goed als dood… Moet eerlijk bekennen dat ik het boek sowieso zou oppakken daar ik zijn debuut Het meisje in het ijs ook echt fantastisch vond.

Plot
Heidi: Het verhaal wordt goed opgebouwd en begint direct spannend met een insluiping. Hierdoor ervaar je als lezer de dreiging en weet je dat dit slechts het begin is. Ook wordt er kort teruggeblikt naar de gebeurtenissen uit Erika’s privéleven zodat je dit boek ook prima los kunt lezen zonder dat je het eerste deel hebt gelezen. Bryndza zorgt voor een fijne afwisseling tussen Erika’s privéleven en haar werk als rechercheur, waar ze achter de moordenaar aan zit. Dit zorgt voor een goede balans in het geheel, waardoor het nooit saai of langdradig wordt.

Leontine: Erika Foster krijgt te maken met een moord op een dokter waarbij het in eerste instantie lijkt te gaan om zelfmoord. Al snel wordt duidelijk dat dit niet zo is, en Erika gaat met collega’s Peterson en Moss op onderzoek uit. Dan is er een tweede moord en die heeft wel veel overeenkomsten met de eerste. Het kat-en-muisspel begint!!!

Amanda: De plot zit weer goed in elkaar. Het verhaal start met twee ogenschijnlijk verschillende verhaallijnen die, al vrij vlot, ineens heel veel met elkaar te maken blijken te hebben. Uiteraard wordt het Erika niet makkelijk gemaakt met haar eigenwijze houding. Als lezer weet je al vrij snel wie de dader is, terwijl het voor het onderzoeksteam heel lang onduidelijk blijft. Persoonlijk vind ik dat jammer, want hierdoor heb je zelf niet veel meer te puzzelen.

Bianca: De politie tast in het duister wanneer de stalker in de nacht voor het eerst toeslaat, bijna vooroordelend wordt er in een bepaalde richting gestuurd. Gelukkig zou Erika Erika niet zijn als zij haar eigen plan trekt en zelf op onderzoek uitgaat. Een verhaal waarbij de wegen van Erika en haar team zich via twee wegen samenvoegen tot een ontknoping.

Brenda: In het eerste hoofdstuk zit je gelijk in de wereld van de moordenaar. Stap voor stap ga je mee met de moordenaar tot aan de moord van de dokter. Vanaf het eerste hoofdstuk zit je ook direct in het verhaal. Vervolgens komt het team met Erika Foster in actie om het te onderzoeken. Tijdens het lezen komt de moordenaar geregeld weer terug zodat we kunnen lezen wat de moordenaar doet in de tijd dat het rechercheteam druk bezig is met onderzoeken van de moorden. Het past volledig in het verhaal tot het eind.

Personages
Bianca: De hoofdpersonages gaan verder waar ze in het eerste deel gestopt zijn, gelijk voel je weer de persoonlijke problemen maar zeker ook de eigengereidheid van Erika als het gaat om oplossen van zaken en haar tomeloze inzet. Helaas wordt dit niet door iedereen gewaardeerd. Als Erika een doel heeft zet ze haar tanden erin en laat niet los tot ze haar doel heeft bereikt, ik voel een enorme waardering voor haar. Ze zou voor velen een voorbeeld kunnen zijn. Dit laat ze ook zien in het opbouwen en onderhouden van sociale relaties en vriendschappen, ze zal je nooit laten vallen, wat er ook gebeurt.

Amanda: Het personage van Erika wordt langzaamaan wat verder uitgewerkt. We krijgen wat meer van haar gevoelens en gedachten te zien. Naarmate de sterfdag van Mark, haar man, nadert, merk je dat ze ook steeds meer terugdenkt aan haar verleden. Moss en Peterson blijven nog steeds wat aan de oppervlakte, al wordt er bij Peterson al wel een klein tipje van de sluier opgelicht. Ik hoop in het derde deel meer over hen beiden te weten te komen.

Leontine: Ik houd van deze personages. Erika Foster en haar collega’s Peterson en Moss zijn voor mij wel de belangrijkste personen in het boek. Erika Foster is heerlijk eigengereid maar heeft ook absoluut haar hart op de juiste plaats. In De stalker in de nacht komen we weer iets meer te weten over haar. De andere personages blijven een beetje onaangetast.

Brenda: Het meisje in het ijs heb ik ook al gelezen en dus zijn de personages Erika Foster, commissaris Marsh, Peterson en Moss snel weer bekend. Wat betreft de overige personages van het team moest ik weer even inkomen, maar zoals ze waren neerzet in het eerste deel zo gaan ze verder. De personage van de moordenaar vind ik zeer interessant neergezet. Ik werd er ook echt nieuwsgierig naar.

Heidi: Het hoofdpersonage Erika is er eentje die ik erg leuk vind en waar ik veel karaktertrekjes van herken. Ze is eigengereid, lapt regelmatig regels aan haar laars en is toch erg gevoelig en wil altijd het goede blijven doen. Ik hoop dat ik haar nog beter leer kennen in het volgende deel. Ook krijgen we een kijkje in het hoofd van de moordenaar, ook iets wat ik erg interessant vind, hoe kan iemand zulke vreselijke dingen doen? Ook dit heeft de schrijver erg goed uitgewerkt.

 

Spanning
Brenda: De spanning is goed aanwezig vanaf het eerste hoofdstuk tot en met het laatste hoofdstuk. Het was een golvende spanning die door het hele verhaal doorliep.

Leontine: Voor mij is een goede thriller een boek dat ik moeilijk weg kan leggen en waarbij ik echt op het puntje van mijn stoel zit. Een boek met korte hoofdstukken waarbij dialoog en beschrijvende tekst zich afgewisseld worden en waar een goede balans tussen is. De stalker in de nacht heeft dit allemaal. Vanaf bladzijde 1 zat ik alweer vol in het verhaal dat zich als een film afspeelde in mijn hoofd. En als je daar dan de vele plottwisten bij optelt, heb je een absolute pageturner.

Amanda: De spanning zit er goed in, je wordt weer meegesleurd in een rollercoaster aan gebeurtenissen waarbij de korpsleiding het onderzoek steeds meer een richting op probeert te sturen. Erika werkt zich weer in de nesten en blijft gelukkig op haar intuïtie afgaan. Al deze onderdelen zorgen ervoor dat het boek zeer spannend is en je steeds van de ene gebeurtenis naar de andere wordt geslingerd.

Heidi: Bryndza weet de spanning direct vanaf het begin er goed in te brengen. Het verhaal gaat van start met een spannende insluiping, waar je als lezer bijna je adem van in gaat houden. Hierdoor weet je dat er nog veel meer staat te gebeuren. De afwisseling tussen Erika en de moordenaar zorgt er ook voor dat je aan het boek gekluisterd blijft en eigenlijk door wilt blijven lezen.

Bianca: De spanning start op bladzijde één en eindigt als je het boek dicht slaat. Alsof je zelf op de hielen gezeten wordt. Zo halverwege het boek weet de lezer al meer van de dader dan de politie maar toch blijf je in het ongewisse over hoe het nou allemaal daadwerkelijk in elkaar steekt. Knap dat een schrijver de spanning zo weet op te bouwen. Gruwelijke scenes die het daglicht niet kunnen verdragen, vooral triest dat mensen zo in de knoop zitten dat ze tot zulke daden in staat zijn.

Ontknoping
Leontine: Het aantal bladzijden naar het einde werd minder en minder. Steeds maar dacht ik: nu gaat het komen, maar hoe dan? Tot op het laatste was het behoorlijk spannend. Jammer dat hij uit was.

Amanda: Het was geen enorm verrassende ontknoping, zoals ik eerder al aangaf weet je als lezer al redelijk vlot wie de dader is. Hierdoor wordt een stukje spanning en verrassingselement weggehaald. Ondanks dat wordt het verhaal netjes afgerond en doet het verlangen naar een volgend boek met Erika.

Bianca: Een ontknoping waarbij je als lezer weer een diepe zucht slaat. De zaak wordt opgelost maar ook aan het emotionele deel is meer dan genoeg aandacht besteed. Zeer benieuwd hoe Erika het nieuws in het volgende deel een plekje gaat geven.

Heidi: De echte ontknoping had wat mij betreft wel iets uitgesteld mogen worden, maar dit deed geen afbreuk aan het verhaal en het blijft gewoon spannend tot het eind.

Brenda: Het einde was zeker weer spannend. Krijgen ze de moordenaar nu te pakken of toch niet? Het verhaal las al ontzettend snel, maar richting het einde was het boek helaas ook zo uit.

Schrijfstijl
Amanda: Bryndza heeft een super vlotte pen, er gebeurt veel, korte hoofdstukken, hierdoor vlieg je bijna letterlijk door het boek heen. Wat aan de andere kant ook weer jammer is, want dan is het veel te snel uit. Een fijne schrijver om vlotte en spannende thrillers van te lezen.

Brenda: De schrijfstijl vind ik zeer fijn. Robert Bryndza maakt gebruik van korte hoofdstukken waardoor je, als je niet zoveel tijd hebt, toch het boek even snel kan pakken om nog wat te lezen. De auteur schrijft ook zeer beeldend. Vanaf de eerste bladzijde tot aan de laatste letter weet hij je te boeien en je mee te zuigen in het verhaal.

Heidi: Bryndza is er een ster in om het verhaal zo te schrijven dat het lijkt of je er zelf bij bent en de personages goed kent. Het leest vlot weg en is geen enkel moment saai, waardoor je het boek zo uitleest. Daar baal je vervolgens ook weer van, omdat je nu weer een poosje moet wachten op het volgende boek.

Leontine: Ik snap heel goed dat Bryndza vergeleken wordt met bijvoorbeeld M.J. Arlidge. Ze hebben dezelfde manier van schrijven: korte hoofdstukken, filmisch en vlot geschreven tekst. Beiden een vrouwelijke, eigengereide inspecteur die alles lekker op haar manier aanpakt. Het is niet voor niets dat ik heel erg gecharmeerd ben van beide auteurs. Zij schrijven hoe ik wil lezen.

Bianca: De schrijfstijl van Bryndza is wat mij betreft geweldig. Hij creëert spanning maar heeft ook veel aandacht voor de psyche van de mensen en weet emoties goed weer te geven. Vooral de verdeling tussen werk en privé is subliem.

Beoordelingen
Heidi: De stalker in de nachtkrijgt van mij 4,5 ster en ik wacht met smart op het derde deel.

Leontine: Met De stalker in de nacht heeft Bryndza zijn debuut voor mij overtroffen. Daarom dus wederom 5 sterren voor De stalker in de nacht.

Amanda:De stalker in de nacht van Bryndza krijgt van mij 4,5 ster. Ik kijk uit naar deel drie en hoop dan weer meer te weten te komen over Erika, Moss en Peterson.

Brenda: Ik heb genoten van het tweede deel over Erika Foster en ik kan haast niet wachten op het volgende deel. De stalker in de nacht krijgt van mij afgerond 5 sterren.

Bianca: Voor mij is De stalker in de nacht dik verdiend 5 sterren waard!

Afgerond kan dus worden gesteld dat wij het tweede deel met Erika Foster wederom geweldig vonden. We kijken allemaal uit naar het derde deel en geven De stalker in de nacht gemiddeld 5 sterren!

Leave a Reply

  • (not be published)