Titel: Het uur van de wolfHet uur van de wolf
Auteur: Gunnar Staalesen
Serie: Varg Veum
Genre: Thriller
Uitgeverij: Marmer
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 330
Recensie: Manon

Auteur
Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.  

Achterflap
Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie. 

Varg Veum ontmoet in zijn stamcafé de gepensioneerde politierechercheur Nymark. Die vertelt hem dat hij nog altijd bezig is de waarheid achter enkele zaken te achterhalen, zoals de explosie bij een verffabriek en een moord. Hoewel beide misdrijven ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, is Nymark ervan overtuigd dat er een verband is. Kort nadat hij Veum in vertrouwen heeft genomen, wordt de ex-politieman overreden. Varg Veum gelooft niet in toeval en gaat op onderzoek uit, waarbij hij al zijn scherpzinnigheid moet aanwenden om niet ook zelf slachtoffer te worden.

Mijn mening
Het uur van de wolf is het derde deel dat in Nederland verschijnt, alleen speelt dit verhaal zich eerder: in 1981. Na het boek Grote Zus, dat zich in 2003 afspeelt, te hebben gelezen had ik dit eigenlijk niet verwacht en moest ik even omschakelen. Zeker omdat er vaak naar het verleden wordt teruggekeken (Tweede Wereldoorlog, 1953 en 1971, voor mijn gevoel heel lang geleden). In je hoofd reken je mee als ze het over 10 jaar geleden hebben, wat soms wat verwarrend was.  

Desalniettemin was het weer een boek met ouderwets speurwerk van Veum, vooral omdat er in 1981 nog geen internet of mobiele telefoon aanwezig waren om een privédetective te helpen een zaak op te lossen. Wat Veum zeker doet nadat hij oud-politierechercheur Nymark heeft ontmoet en hoort over een zaak die hem nooit heeft losgelaten. Nadat Nymark op mysterieuze wijze is aangereden, gaat Veum met deze zaak verder en komt tot interessante conclusies. 

De stijve vingers van haar rechterhand omklemden de hals van een fles. Ze staarde star omhoog naar het plafond, alsof ze rechtstreeks de eeuwige supermarkten in keek, op zoek naar de bierafdeling.

Ik moet zeggen dat Het uur van de wolf mij iets minder aansprak dan de vorige twee Varg Veum-boeken, wat ook komt doordat oorlogsverhalen niet mijn interesse hebben. Maar ook hier heeft Staalesen wel weer een gedetailleerd verhaal uitgebracht met kenmerkende humor die mij aanspreekt. Hou je van een boek dat al wat ouder qua verhaal is met een oorlogsverhaal erin verwerkt en zwarte humor erdoor verweven, dan is dit boek toch zeker aan te raden. 

“Als ik niet zo beschaafd was geweest, zou ik hebben gezegd dat ze liep als een koe. Maar mijn moeder had me geleerd zulke dingen voor me te houden.”

Klein puntje van kritiek voor de uitgever: jammer dat de Varg Veum-serie niet op volgorde wordt uitgebracht, want je gaat van een oudere Varg met kleinkind en vriendin in Grote Zus naar een jongere versie die net gescheiden is en zijn zoon nog maar 10 is.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

3 sterren

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)