Titel: De zevenvoudige dood van Evelyn HardcastleDe zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle
Auteur: Stuart Turton
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaling: Paul Syrier
Publicatiedatum: juli 2018
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Yfke

Cover
Een klassieke cover: door de donkere ondergrond komen de letters en spaarzame illustraties mooi uit en valt het boek ook meer op. De cover van het Engelse origineel is net ietsje anders maar heeft dezelfde stijl. Valt in dezelfde categorie als Jane Steele van Lyndsay Faye, maar nog net even iets meer ingetogen. Mooi!

Auteur
Stuart Turton
is een freelancereisjournalist die werkte in onder meer Shanghai en Dubai. De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle is zijn debuutroman. Hij woont met zijn vrouw in West-Londen.

Achterflap
‘Vanavond zal er op het bal iemand worden vermoord. Het zal geen moord lijken en de moordenaar zal dus niet worden gepakt. Herstelt u dat onrecht, dan wijs ik u de weg naar buiten.’

Wat begon als een feest, eindigt in een tragedie. Terwijl het vuurwerk de donkere lucht boven het landgoed Blackheath doet opleven, wordt Evelyn Hardcastle, de jonge, mooie dochter van het huis, vermoord.

Maar Evelyn zal niet slechts één keer sterven. Totdat Aiden, een van de genodigden op het feest, haar moord zal weten op te lossen, zal de dag zich steeds herhalen, elke avond eindigend met het fatale pistoolschot.

De enige manier waarop deze cirkel kan worden doorbroken is door de moordenaar te identificeren. Maar iedere keer als de dag opnieuw begint, wordt Aiden wakker in het lichaam van een andere gast. En iemand is vastbesloten om te voorkomen dat Aiden ooit uit Blackheath zal ontsnappen.

De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle is een unieke en bloedstollende roman waarin Agatha Christie, Downton Abbey, Cluedo en Groundhog Day samenkomen in een duizelingwekkend mysterie waaraan je niet kunt ontsnappen.

Mijn mening
De Zevenvoudige Dood Van Evelyn Hardcastle is een ontzettend slim uitgedachte roman. Iedere keer dat een van de gastheren van Aiden Bishop in slaap valt, wordt hij in een andere gastheer wakker. Hij moet de informatie verzamelen om Evelyns dood op te lossen, maar daarbij rekening houden met onderlinge verhoudingen, tijdstippen, concurrentie en, om het nog eens erger te maken, met iemand die koste wat kost wil zorgen dat Aiden de moord niet oplost en in Blackheath gevangen blijft zitten.

Acht verschillende gastheren en dus acht verschillende belevingen van dezelfde dag, met de nodige hindernissen en tegenslagen, vullen moeiteloos ruim 400 pagina’s met allerlei wendingen en verrassingen. Misschien iets te veel wendingen. Er zijn zoveel wendingen om rekening mee te houden, dat het boek na een tijdje aandoet als een grote kluwen verward geraakte wol. Turton had moeiteloos nog een paar honderd bladzijden kunnen vullen met dit verhaal – ik ben geneigd te zeggen dat, hoewel 400+ bladzijden best lijvig is, hij dat had moeten mogen doen. Gewoon om wat meer sfeer te creëren en wat houvast te geven in een wervelwind van plotpunten en personages.

De schrijfstijl – dat wil zeggen, de formele toon – heb ik ook als ‘ietsje te’ ervaren. Je hebt Formeel, en je hebt Formeel 2.0. Ik vraag me echt af of dit in de oorspronkelijke versie ook het geval is, of dat de vertaler expres uitzonderlijk stijfjes te werk is gegaan. Het was geen plezierige leeservaring.

Ondanks het originele concept kon De Zevenvoudige Dood Van Evelyn Hardcastle me niet bekoren. Ik heb me erdoorheen geworsteld, waardoor ik de diverse ontknopingen schouderophalend heb gelezen. Jammer. Toch blijft het een origineel, ingenieus debuut.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 3

De Zevenvoudige Dood Van Evelyn Hardcastle krijgt van mij 3 sterren.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)