Titel: Zoek me tussen de sterrenZoek me tussen de sterren
Auteur: Francesca Zappia
Genre: Young Dult
Uitgeverij: Young & Awesome
Vertaling: Astrid Staartjes
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Yfke

Auteur
Francesca Zappia is de YA-auteur achter de boeken Made You Up, Eliza and Her Monsters (nu vertaald als Zoek Me Tussen De Sterren) en de tweewekelijkse serie The Children of Hypnos. Ook tekent ze graag en verkoopt ze diverse producten voorzien van haar eigen illustraties.

Achterflap
‘Ik zal hem moeten vertellen wie ik ben. Maar wat moet ik doen als ik daarmee alles verpest?’
Op school ziet niemand Eliza staan. Op internet is ze echter wereldberoemd als Lady Astronomia, de anonieme bedenker van de ongekend populaire online strip MonsterZee. Daar voelt ze zich veilig in haar online wereld.
Wallace is nieuw op school. Hij schrijft fanfictie over MonsterZee en heeft geen idee dat Eliza de maker is van de strip die zo veel voor hem betekent. Eliza laat Wallace voorzichtig dichterbij komen. Wat zou er gebeuren als ze haar ware identiteit onthult? Indringende, eigentijdse YA-roman over fandom, online vriendschap, depressie en de grote invloed van internet.

Mijn mening
Door Francesca Zappia waan je je opnieuw zelf een ‘young adult’. Ze schept een wereld waarin een fictieve online gemeenschap bestaat, en een meisje dat zich achter haar pc het meest veilig voelt, waar ze anoniem is en naar hartenlust bezig kan zijn met datgene waar ze van houdt: het tekenen van de MonsterZee-serie. Vervolgens laat ze zien wat er gebeurt als datzelfde meisje iemand ontmoet die haar leven verandert; de nieuweling Wallace.

Daarbij laat Zappia overtuigend zien wat het betekent om introvert te zijn, om moeite te hebben met sociale situaties en verandering. Ze toont de troostende werking van een online fan-gemeenschap, hoe bevrijdend creativiteit kan zijn, het onbegrip van familie voor je virtuele hobby en vriendenkring, evenals de verlammende werking van pesten en uit de toon vallen in de ‘echte’ wereld. Ze gebruikt geen clichés in de relatie die ontstaat tussen Eliza en Wallace. Nooit voelt de wereld van Eliza aan als onecht, overdreven of herkauw.

Zappia schrijft met een vlotte pen en zijn haar personages zo echt en sympathiek (of juist onsympathiek) dat het verhaal en de personages vlees en bloed voor je worden, je in een mum van tijd helemaal in dit boek zit en het amper weg kan leggen. Neem de sociaal stuntelige Eliza die helemaal in haar element is wanneer ze een potlood oppakt, haar etterige broertjes, haar ouders die als dag en nacht van hun dochter verschillen en de vriendschappen die Eliza sluit die door het contrast met haar familie nog voorstelbaarder en betekenisvoller zijn.

De vormgeving van Zoek Me Tussen De Sterren is ook heel fijn: elk hoofdstuk wordt aangevuld met MonsterZee-tekeningen en -verhalen, chatgesprekken en forumberichten, die de wereld waarin MonsterZee bestaat nog iets tastbaarder maken.

Door de thema’s van Zoek Me Tussen De Sterren – introversie, de creativiteit en saamhorigheid in fan-gemeenschappen, isolatie, paniekstoornissen en ook het onderwerp zelfmoord – is dit een boek waar veel jongvolwassenen (huidig en voormalig) zich mee zullen kunnen identificeren en waar ze van zullen genieten. Er zijn al verschillende Young Adults verschenen die over fan-gemeenschappen en de zogenaamde ‘geek culture’ gaan – zoals Fangirl van Rainbow Rowell – maar als ik daar een favoriet uit zou moeten kiezen, dan zou het Zoek Me Tussen De Sterren zijn.

Spanning: 4
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Eindoordeel: Zoek Me Tussen De Sterren krijgt van mij 4,5 ster. Ik hoop dat je er ook van zult genieten!

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)