Titel: Door het vuur Door het vuur
Auteur: Sandra Brown
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Anne Jongeling
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Leontine, Brenda, Heidi

Cover
Leontine: De cover is er wel eentje die mij aanspreekt. In een groot lettertype staan de naam van het boek en de naam van de schrijfster. Ook zien we een vrouw met rood haar met open ogen. Ze kijkt doods.

Brenda: Een simpele witte cover. Je ziet het gezicht van een vrouw liggen op een witte ondergrond. Ze heeft wel een angstige blik in haar ogen. Kleurgebruik in combinatie met de titel en de naam van de auteur is wel goed in overeenstemming.

Heidi: We zien een roodharig meisje op de grond liggen, ze kijkt wat huiverig voor zich uit. Eronder staat de naam van de schrijfster met grote zware glimmende letters, als je er met je vingers overheen voelt merk je dat de letters wat uitsteken. De titel Door het vuur is op dezelfde manier op de cover gedrukt en past door de roodachtige kleur perfect bij het meisje.

Auteur
Sandra Brown is geboren en getogen in Texas. Ze was model, actrice en tv-presentatrice voor ze in 1981 als schrijfster debuteerde. Inmiddels is haar naam synoniem voor romantische spanning. In 2008 werd ze door de International Thriller Writers uitgeroepen tot Thriller Master.

Achterflap
Kerra Bailey weet dat ze haar carrière een enorme boost kan geven door een interview met Franklin Trapper. Deze gedecoreerde ex-legermajoor werd vijfentwintig jaar geleden een held toen er door hem overlevenden waren bij een aanslag in een hotel in Dallas. Jarenlang heeft hij daardoor midden in de publieke belangstelling gestaan, maar ineens verdween hij uit het openbare leven. Nu zet Kerra alles op alles om hem te spreken; zelfs als dat betekent dat ze via zijn zoon, voormalig federaal agent John Trapper, met hem in contact moet komen.

John wil niks van zijn vader weten, maar toch weet Kerra hem zover te krijgen om met haar aan tafel te zitten. Hun interview loopt desastreus af: ze wordt zelf het doelwit van een aanslag. John vreest dat hij alleen door met Kerra samen te werken achter de identiteit van de daders van beide aanslagen kan komen.

Onze mening
Bianca: Ik ben een enorme fan van romantic suspense, dus ook van Sandra Brown. Zij is wat mij betreft vergelijkbaar met Karen Rose en de spannende romans van Nora Roberts. Boeken met een perfecte combinatie van spanning en romantiek. Het zijn spannende verhalen met diepgang, zowel wat betreft de spanningsboog als op liefdesgebied. Het verloop van het verhaal is niet op voorhand voorspelbaar, dat is voor mij een pré om een boek positief te beoordelen. Het zijn boeken waar je van moet houden, een genre wat zeker niet iedereen ligt maar waar velen van zullen smullen.

Leontine: Dit was mijn eerste kennismaking met Sandra Brown, en als al haar boeken zo zijn, dan heb ik toch wel iets gemist de afgelopen jaren.

Plot
Brenda: Wat is het toch fijn als een boek begint met een proloog waarmee je direct in een verhaal wordt gezogen. Hierdoor word je interesse direct gewekt om snel verder te lezen. Vervolgens start het verhaal zes dagen voor hetgeen in de proloog gebeurde. Kerra Bailey wil alles op alles zetten om een interview te kunnen krijgen met majoor Trapper. Via de zoon zal het moeten lukken. Je leest wat er voorafgaand aan het interview gebeurt en vervolgens wat erna gebeurt. John en Kerra gaan achter de mensen aan die de aanslag op hun geweten hebben. Het verhaal wordt niet alleen vanuit Kerra beleefd. De daders komen ook wel eens aan bod. Brown staat inmiddels synoniem voor romantische spanning. Zelfs dat is voelbaar aanwezig.

Heidi: Het verhaal gaat direct van start met een spannende ontsnappingspoging, waardoor je als lezer geprikkeld wordt en benieuwd bent wat het verdere verhaal gaat brengen. Als je doorleest kom je er gaandeweg achter dat de schrijfster spanning, romantiek en een vleugje erotiek tot een boeiend geheel weet te mixen, de afwisseling in de plot zorgt ervoor dat het verhaal nooit saai of eentonig wordt en het geheel vlot weg leest.

Bianca: John Trapper is een man die alles op alles zet om zijn doel te bereiken, al vanaf het begin zoek je als lezer naar de uitgezette lijnen die het plot vormen. Pas tegen het einde vallen sommige aanwijzingen op zijn plaats, dat is knap gedaan van Brown.

Leontine: Kerra Bailey is verslaggeefster en heeft de grootste scoop van haar carrière. Een oud legermajoor heeft haar 25 jaar geleden gered tijdens een aanslag op een hotel. Ze wil hem dus heel graag interviewen. Zijn zoon John wil niet dat het interview doorgaat, maar de majoor stemt toch in. Dan verloopt het interview rampzalig en wordt Kerra zelf doelwit. Samen met John Trapper wil ze de waarheid achterhalen. Want dat kan alleen samen.

Personages
Heidi: Persoonlijk vind ik dat er best veel personages in het boek voorkomen, dit zorgt ervoor dat je tijdens het lezen je aandacht er goed bij moet houden, wil je de draad niet kwijtraken. We maken uitgebreid kennis met Kerra die als verslaggeefster bij de televisie werkt en Trapper, die privédetective is. Ook de onderlinge band tussen Kerra Bailey en John Trapper is erg goed uitgewerkt.

Leontine: Het verhaal draait vooral om Kerra en John, en natuurlijk om de legermajoor. Echter, over John en Kerra komen we iets meer te weten, ook omdat er tussen hen een flinke spanning komt te hangen. De overige personages blijven een beetje vlak.

Brenda: De personages leer je stuk voor stuk kennen. Kerra is echt een eigenwijze doorzetter en zal niet zomaar aan de kant gezet worden. John is daarentegen een keiharde onbeschofte man die geen tegenspraak duldt. Ik vind dat de auteur deze tegenpolen goed heeft weten neer te zetten.

Bianca: De mannelijke hoofdpersonage heeft vaak een wat cowboyachtige stijl, stoer, mannelijk, voor niemand bang maar ook gevoel voor liefde. Ook de vrouwelijke hoofdpersoon is een dame met ballen. Laat zich niet makkelijk wegzetten en weet wat ze wil. Samen kunnen ze de wereld aan maar er wordt zeker ook een beroep gedaan op het omgaan met emoties. Achter elke ruwe bolster met blanke pit zit vaak een klein hartje, zo blijkt maar weer. En iedereen is in staat liefde te voelen, te geven en te ontvangen.

Spanning
Leontine: Er hangt in dit boek continu iets in de lucht. Is het niet spanning om de waarheid te achterhalen, dan is het wel de seksuele spanning die om Kerra en John heen hangt. Ik houd ervan.

Bianca: De spanning loopt evenredig met de romantiek, een perfecte afwisseling, die de spanning met momenten nog een extra boost geeft. Door het vuur is van het begin tot het eind spannend, als lezer heb je geen idee welke kant het op gaat. Je weet niet wie er te vertrouwen is en wie er nou wel of niet de waarheid spreekt.

Brenda: De spanning is veelal aanwezig. Wie zitten er achter de aanslag en welke obstakels moeten er genomen worden? En als er even geen spanning was kreeg ik het gevoel dat er elke moment wel weer wat kon gebeuren.

Heidi: Het verhaal gaat direct spannend van start en wordt daarna afgewisseld met romantiek en erotiek, maar je blijft je tijdens het lezen afvragen hoe het verder gaat en wie er achter de aanslagen zit, dit zorgt voor extra onderliggende spanning.

Ontknoping
Bianca: De ontknoping is goed in elkaar gezet, als lezer was ik flink om de tuin geleid, dat is hoe een goede thriller hoort te zijn. Op liefdesgebied loopt het einde zoals ik het in gedachten had, ik ben blij en geniet.

Brenda: De ontknoping vind ik goed in elkaar gezet. De verrassing kwam voor mij alsnog uit een onverwachte hoek.

Leontine: De ontknoping is naar mijn mening goed opgezet. Het hele boek voel je dat er iets in de lucht hangt en neig je in een bepaalde richting. En als de ontknoping dan plaatsvindt, zit je toch even met je mond open.

Heidi: Brown heeft de plot goed opgebouwd, ze geeft niets te vroeg weg en als je het boek dichtklapt heb je het gevoel dat je een goed afgerond verhaal hebt gelezen.

Schrijfstijl
Brenda: De auteur maakt gebruik van een vlotte schrijfstijl. Het leest fijn en je hebt hierdoor het boek snel uit. Wel liep ik tegen wat woorden aan waarover ik wat struikelde. Woorden die ikzelf niet snel ergens tegenkom of zelf zou gebruiken. Maar dit heeft dan te maken met de vertaling van het boek.

Heidi: Brown heeft een erg fijne, pakkende en beeldende schrijfstijl zodat je tijdens het lezen het gevoel hebt dat je van een afstandje meekijkt.

Bianca: De schrijfstijl van Brown weet mij tijdens spannende scenes op het puntje van mijn stoel te laten zitten en tijdens de liefdesscenes geniet ik van de zwoelheid en de liefde die voelbaar is. Romantic suspense is een genre wat je bewust kiest om te lezen, je houdt ervan of je walgt ervan. Als lezer van dit genre weet je wat je kunt verwachten en op dit gebied heeft Brown weer een heerlijk boek geschreven.

Leontine: Brown heeft een schrijfstijl die mij absoluut bevalt: relatief korte hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven, waardoor je het verhaal letterlijk vanuit alle hoeken volgt. Ze drijft de spanning op door diverse plottwists, en op enkele momenten heb ik letterlijk mijn adem ingehouden.

Beoordeling:
Heidi: Ik geef Door het vuur van Sandra Brown 4 sterren.

Leontine: Door het vuur is zoals gezegd mijn eerste kennismaking, maar het smaakt zeker wel naar meer. Van mij krijgt Door het vuur 4 mooie sterren.

Brenda: Door het vuur krijgt van mij afgerond 3,5 ster.

Bianca: Door het vuur krijgt van mij 4,5 ster.

Hiermee komt de gemiddelde eindscore van team Thrillers & More uit op een hele mooie 4 sterren voor Door het vuur van Sandra Brown!

Leave a Reply

  • (not be published)