Titel: ValkuilValkuil
Auteur: Arnaldur Indridason
Genre: Thriller
Uitgever: Q
Vertaling: Adriaan Faber
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 293
Recensie: Karin Hazendonk

Over de auteur
Arnaldur Indridason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van Indridasons boeken zijn wereldwijd tien miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn het bestsellers.

IJsland is in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog bezet door Britse troepen, die later worden afgelost door Amerikanen en Canadezen.
Vanuit Finland vertrekt het passagiersschip Esja naar IJsland. Een jonge vrouw wacht op de kade op haar verloofde Osvaldur, maar hij komt niet opdagen.
Een jongeman valt tijdens de reis overboord. Een ongeval of toch opzet?
In IJsland wordt een man op het strand van Nautholsvík gevonden. Er zijn geen sporen die duiden op een misdrijf.
Een vrouw wordt vermist.
In de kroeg, de Piccadilly, die is ingericht door Britse militairen vindt een steekpartij plaats.

Het boek begint met alle ingrediënten voor een stevige thriller. IJsland dient als uitvalsbasis voor de geallieerden en dat geeft nogal wat beroering onder de plaatselijke bevolking. Als er in de kroeg een steekpartij plaatsvindt, start Thorson, een Canadees met IJslandse ouders, een onderzoek. Het slachtoffer van de steekpartij die aan zijn verwondingen overlijdt, draagt een militair uniform, maar dat blijkt bedrieglijk. Er wordt geen militair vermist. Het onderzoek wordt hem niet in dank afgenomen en naarmate hij verder wroet, komt zijn leven in gevaar. Iemand wil koste wat het kost zijn onderzoek gestaakt zien.
Op het strand wordt een dode man gevonden. Op het oog lijkt het een ongeluk of zelfmoord. De eerste bevindingen zijn dat hij is verdronken, maar is dat ook zo?

Als een rode draad volgen we de belevenissen van de jonge vrouw die alleen de thuisreis naar IJsland onderneemt. Ze komt erachter dat haar verloofde is opgepakt door de Duisters. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor.
Twee jaar later krijgt de vrouw bezoek van ene Kristmann. Hij is de broer van de jongeman die tijdens de reis van de Esja overboord is gevallen. Hij gelooft niet in een ongeluk en samen proberen ze de ware toedracht te achterhalen.

Deze keer had ik tijd nodig om in het boek te komen. Veel gebeurtenissen, misschien zelfs iets te veel, in de eerste paar hoofdstukken, maar dan kabbelt het gedurende de onderzoeken wat door. Veel ondervragingen die nergens toe leiden.
De vermiste vrouw, ik vind haar een extraatje om het verhaal wat smeuïger te maken. Ze droomt van een man die haar meeneemt naar Amerika, waar ze een geweldig leven zou krijgen.
Ook de jonge vrouw die alleen de terugreis naar IJsland onderneemt, krijgt pas aan het einde van het boek een naam, terwijl zij toch een groot deel van het verhaal draagt.

Hoewel Valkuil alles heeft wat het tot een goed boek zou kunnen maken; moord, vermissing, betaalde seks, de interactie tussen de IJslanders en de vreemde militairen, bleef het verhaal wat mij betreft erg vlak en had ik geen sympathie voor de personages.

Valkuil krijgt van mij 3,5 ster.

Karin Hazendonk

Leave a Reply

  • (not be published)