Namens Karakter uitgevers mochten wij André Hoogeboom een aantal vragen stellen naar aanleiding van het verschijnen van de eerste Formule 1 thriller Dodelijke ambitie. Als echt Formule 1 fan had Heidi wel een aantal vragen paraat voor André.

foto: uitgeverij Karakter

Ik was blij verrast te horen dat er binnenkort een heuse F1 thriller gaat verschijnen. (Inmiddels is het boek al verschenen.)
Mijn enthousiasme als echte F1 liefhebber was ook direct aangewakkerd en toen ze me vroegen of ik je wilde interviewen hoefde ik daar niet over na te denken, want uiteraard ben ik erg nieuwsgierig hoe deze thriller tot stand is gekomen.

1. Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen om in een thriller te verwerken?
In ieder geval gegarandeerde spanning. Er is veel meer aan de hand in de coulissen van de Formule 1 dan wij als consument kunnen bevroeden. Als journalist kun je nooit een vinger achter de gebeurtenissen krijgen, terwijl je soms wel het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Maar omdat de achteringangen ontbreken en omdat de sport zo ongelooflijk gecompliceerd is, blijft het bij vermoedens. In mijn non-fictie boek over de Formule 1: Het talent, de ambitie, de ego’s en de macht, heb ik door middel van research en interviews een tipje van de sluier opgelicht. Als sportverslaggever heb ik vaak rondgelopen op de F1-paddock en ik bleef toch altijd met heel veel vragen zitten. Ik twijfelde soms aan de officiële verklaringen en vroeg me dan af of er niet iets meer achter zat. Als je dat verhaal in non fictie wilt vertellen loop je tegen de grenzen van de journalistiek aan. Dan zal het bij tendentieuze onbewezen verdachtmakingen blijven. Daar kom je niet ver mee. In fictie kun je de geest laten waaien en is niets te gek. Om daar eens mee aan de gang te gaan leek me ontzettend leuk.

2. Hoe heb je research gedaan bij het schrijven van deze thriller? Heb je hiervoor ook contact met F1 coureurs gehad? Of had je iemand die veel van dit wereldje weet, die je vragen kon stellen?
Ik heb zelf veel kennis van de Formule 1 en ik heb ook voor het boek over Max Verstappen en Formule 1 weer met veel insiders gesproken. Wat ik niet wist heb ik kunnen opzoeken. De volgers van de Formule 1 kunnen heel veel online vinden, van technische details tot interviews met coureurs of teambazen. Er is genoeg te vinden om een coherent verhaal te kunnen componeren.

foto: pixabay

3. Hou jezelf ook van F1? Volg je het altijd? En raak je tijdens het kijken van een race ook geïnspireerd of zit je dan zelf ook geconcentreerd te kijken en komen die ideeën pas later?
Nou en of. Ik kijk elke race en zuig informatie op als een spons. Er gebeurt zo veel, elk weekend weer, dat je over elke race wel een boek kunt schrijven. Sterker: vaak is de realiteit fantastischer dan de fictie, al lijkt een race voor een oppervlakkige kijker soms een oefening in geduld. Pas als je de techniek, de strategie en de emoties meeneemt in je kijkgedrag begint het te leven.

4. Hebben er ook gebeurtenissen in het F1 wereldje plaatsgevonden waardoor je geïnspireerd werd?
Zeker. De Formule 1 kent, net als bijvoorbeeld wielrennen, veel grote schandalen, die ik al eerder heb beschreven in non fictie. Sommige zijn zo bizar dat je het nauwelijks kunt geloven. De laatste tijd is het rustig, omdat de F1 zijn zaakjes uitstekend voor elkaar heeft. Er is een cordon sanitaire gevormd waar niet doorheen te dringen is. Er is geen plaats meer voor de nietsontziende cowboys van weleer. De belangen zijn te groot. Het is allemaal veel zakelijker geworden en daarmee heeft de F1 veel van zijn oude- jongens-krentenbrood-romantiek verloren. Ook een reden om er eens een fictief verhaal op los te laten.

5. Had je een bepaalde F1 coureur voor ogen waar je je personage(s) uit je thriller op gebaseerd hebt?
Niet echt. Dat zou te makkelijk zijn en bovendien te eenvoudig te herkennen. De meeste karakters- het gaat ook over de financiële kant van de zaak en over kwetsbaar online gedrag – zijn wel gebaseerd op bestaande personen, die ik wat heb uitvergroot.

6. Is deze thriller ook geschikt voor lezers die de F1 niet volgen?
Dat hoop ik eerlijk gezegd wel. Sinds Max Verstappen is de F1 in Nederland booming, maar veel nieuwe instappers zullen moeite hebben om te begrijpen wat er gebeurt en missen een historisch perspectief. Daarom probeer ik – ook met de andere boeken over de F1 – zo laagdrempelig mogelijk te blijven. Het is een journalistieke wet dat – om het populistisch te zeggen – Henk en Ingrid het ook moeten kunnen begrijpen.

7. Ben je niet bang dat weinig vrouwen het boek zullen gaan lezen? Of hoop je juist op deze manier dat er meerdere vrouwen fanatieke F1 fans gaan worden?
Nee hoor. Sterker, ik denk dat sinds Max er heel veel vrouwen zijn die graag over de Formule 1 willen lezen. Of misschien vinden ze het wel een leuk cadeau om aan hun man te geven. Leest die tenminste ook eens boek… En het is weer eens wat anders dan een paar sokken of een flesje aftershave.

8. Denk je dat in het F1 wereldje ook weleens dingen gebeuren die thrillerwaardig zijn?
Zeker. Wat ik al eerder heb gezegd, op de achtergrond spelen heel veel zaken waarvan we nooit iets horen. Elke renstal heeft honderden medewerkers, het gaat om veel geld, er zijn bedrijfsgeheimen er is jaloezie, rivaliteit, het vlees is zwak. Het zou zelfs gek zijn als er geen dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld het gegeven van de paydriver, de coureur die geld mee moet nemen om voor een renstal te mogen rijden, de strijd tussen de teamgenoten, de pitcrew. Allemaal ingrediënten waar je zo maar een heel boek aan kunt ophangen of een mooi verhaal over kunt schrijven. Het terrein is bij mijn weten nog onontgonnen. Er zijn zelfs internationaal geen F1-thrillers geschreven, wat gek is, maar ja.

9. Dit is zover ik weet de eerste F1 thriller, zou je nog meer in dit genre willen schrijven?
Ja, ik heb nog wel wat ideeën. Het hangt er een beetje van af hoe deze wordt ontvangen, maar ik denk aan een trilogie met dezelfde hoofdrolspelers die in andere situaties terechtkomen en zich afspeelt in andere tijden.

10. Is er ook een F1 coureur die je nog heel graag eens zou willen interviewen, en waarom juist diegene? 
Nee, daar heb ik geen behoefte aan. Misschien wel voor een eerlijke biografie, waarin de betreffende coureur het achterste van zijn tong durft te laten zien. Dan zou ik bijvoorbeeld een jaar met hem mee willen lopen, maar dat is een utopie. De tredmolen van de Formule 1 staat zo’n project niet toe.

11. Was het moeilijk om een boek te schrijven in een nieuw genre? Dit ook omdat je geen vergelijkingsmateriaal hebt.
Het is juist leuk om geen vergelijkingsmateriaal te hebben. Dan kun je ook met niemand worden vergeleken en het is weer eens wat anders dan een Scandinavische- vrouwen- of politiecommissarisaanlagerwalthriller. Je hoeft ook niet zo verschrikkelijk ver te zoeken om origineel te blijven.

12. Aan welke F1-coureur zou je deze thriller graag willen aanbieden om het door diegene te laten lezen?
Aan Mika Hakkinen of Kimi Raikkonen. Het boek speelt zich voor een deel in Finland af en dat heeft een reden. Het is een klein land met iets meer dan vijf miljoen inwoners, maar heeft wel al vier wereldkampioenen in de Formule 1 gehad: Keke Rosberg, Mika Hakkinen, Kimi Raikkonen en (hij is Duitser, maar ook een beetje een Fin want hij is de zoon van Keke) Nico Rosberg. Verder zal ook Valtteri Bottas bij Mercedes ooit hoge ogen gooien.

13. Hoop je dat deze thriller vertaald gaat worden, zodat alle F1 coureurs en bijhorende teamleden ervan kunnen gaan genieten en het boek tussen de verschillende grand prix en drukke tijdschema’s misschien wel gelezen gaat worden?
Natuurlijk. Dat zou fantastisch zijn.

foto: Sportnieuws.nl

Laatste vraag:
14. Gaat Max verstappen dit jaar zijn eerste wereldtitel binnen slepen? En hoop je dat hij het boek ook gaat lezen?
Dit jaar niet. Misschien volgend jaar, maar in de Formule 1 is niets zeker. Ja dat hoop ik natuurlijk en dat hij reageert met een mooie tweet of zo. Waarschijnlijk zal hij wel enige personen in het verhaal kunnen herkennen.

Leave a Reply

  • (not be published)