Titel: CodyCody
Auteur: Bernice Berkleef
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: juli 2018
Aantal bladzijdes: 272
Recensie: Danielle

Over de auteur
Bernice Berkleef is de Nederlandse auteur van het boek Flame, het eerste deel van de vijfdelige boekenreeks Divine Saga. Eerder schreef Berkleef al het jeugdboek Kim Dakerveld, de Missie, waarmee ze werd genomineerd voor de Zoute Zoen, de Vlaamse prijs voor kinderliteratuur.

Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert, terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau, antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

Na het lezen van de proloog ontstaat er al snel een rilling over je lijf. Hoe triest een begrafenis dan ook altijd is, maar een pasgeboren baby moeten afstaan is wat geen een ouder wil meemaken. De vragen die meteen door je hoofd razen: hoe is Cody om het leven gekomen? Wie is hier schuldig? Waarom zijn zijn ouders niet op de begrafenis aanwezig? Deze vragen houden je het hele boek bezig.

Bernice Berkleef heeft op een slimme manier het verhaal zo weten in te pakken dat je continu je ideeën over wie de schuldige is, moet bijstellen. Uiteindelijk laat je de gedachte maar los en lees je gestaag verder om er uiteindelijk achter te komen wat de schrijfster in petto heeft.

Machteloosheid en frustratie hebben ook een smaak, zo leer ik nu. Die van gal, heet en brandend in mijn keel.

Het verhaal heeft een logische opbouw en ondanks dat je het verdriet van de ouders voelt komt de spanning niet helemaal tot uiting. Onderhuids woekert er wel iets, mede veroorzaakt door de twijfel wie er nou werkelijk schuldig is aan de dood van Cody, en waar je nog niet echt de vinger op kan leggen. Tevens zijn er enkele personages die je ook meteen op de verdachtenlijst wilt zetten.

Iedereen is ervan overtuigd dat hij diep vanbinnen goed is en niemand is een moordenaar… totdat hij iemand vermoordt.

Cody is een triest verhaal waarbij uiteindelijk alleen maar verliezers overblijven. Helaas liggen fictie en non-fictie hierin dicht bij elkaar. Het is te hopen dat het jezelf nooit zal overkomen.

Ik geef Cody 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)