Titel: De rekruutDe rekruut
Auteur: Gregg Hurwitz
Genre: Thriller
Serie: Evan Smoak #3
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Erik de Vries
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 464
Recensie: Brenda

Cover
Een stoere cover. Net als Orphan X en De Nergensman heeft De rekruut ook een contour van een man op de cover en op de volledige cover staan woorden en een logo op de achtergrond. Past goed bij elkaar.

Auteur
Gregg Hurwitz, auteur van Orphan X en De Nergensman, groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinity College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura geschreven, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Tijdens zijn afstuderen schreef Gregg Hurwitz zijn eerste boek. Voor zijn thrillers doet hij altijd grondig onderzoek. Zo heeft hij met de Navy SEALs op testterreinen met explosieven rondgeslopen, heeft hij met haaien in de Galápagos gezwommen en is undercover gegaan in hersenspoelende cultgroepen. Zijn thriller De misdaadschrijver kwam op de shortlist voor de Ian Fleming Steel Dagger Award en werd door de International Thriller Writers Association tot de beste thriller van 2007 benoemd. Ander thrillers van zijn hand zijn Vertrouw niemand, Dan sterft ze en Jij bent de volgende. (bron:www.awbruna.nl)

Achterflap
Voormalig geheim agent Evan Smoak helpt als de ‘Nowhere Man’ iedereen die zich tot niemand anders meer kan wenden. Maar nu is degene die zijn hulp inroept een oude bekende: Jack Johns, de man die hem als kind uit een weeshuis wegplukte en opvoedde alsof hij zijn eigen zoon was. De man die Evan opleidde in het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van geheim agenten.

In het diepste geheim is een team van huurmoordenaars bezig iedereen die bij het Orphan-project betrokken was uit de weg te ruimen. Ze zitten Jack op de hielen en Evan krijgt van zijn vroegere leermeester nog één allerlaatste opdracht: zoek en bescherm mijn laatste rekruut voor het Orphan-project. Hierdoor komt Evan recht tegenover een oud-collega van hem te staan, Charles Van Sciver, die vastberaden is alle Orphans te doden. Boven aan die lijst staat…. Orphan X.

Mijn mening

Nu je niet meer perfect hoeft te zijn,

kun je gewoon goed worden.

– John Steinbeck, East of Eden

Na Orphan X en De Nergensman gelezen te hebben, wist ik al snel dat als er een vervolg zou komen dat ik die ook dolgraag zou willen lezen. En hier is het vervolg: De rekruut.  Het start met een korte proloog en direct ook actie en als je Evan Smoak een klein beetje vergeten was weet je tijdens het lezen van dit korte stukje direct weer wie hij ook alweer is.

Het verhaal start met het gaan van de RoamZone van Evan. Deze telefoon gaat alleen als er mensen zijn die in nood verkeren en geen uitweg meer zien. Het zijn tot nu toe alleen maar onbekende mensen die bellen. Nu is het Jack, de man die Evan uit het weeshuis heeft gehaald en als enige een vaderfiguur voor hem is geweest. Daarnaast is hij ook de man die hem heeft gevormd naar hoe hij nu is met zijn tien geboden.

Snel weet je weer hoe de overige delen gingen en lijkt het alsof we gewoon verder gaan waar we bij De Nergensman waren gestopt. De personages gaan verder en de nieuwe personages worden goed neergezet. Zo ook de laatste rekruut van Jack. Af en toe genoot ik echt van deze personage.

Actie was vooral aanwezig. De spanning in het begin af en toe tot een spannend geheel richting het einde. Wel vond ik het begin wat eentonig na de eerste twee delen gelezen te hebben, maar dat was gelukkig snel voorbij.

Het is wat het is, en dat is alles.

Om het verhaal volledig te begrijpen over Orphan X, Jack en de tien geboden zou ik toch aanraden om te beginnen bij deel 1: Orphan X. Zelf denk ik dat als je deze los zou lezen dat je wat zou missen. Mijn conclusie over De rekruut is dat Orphan X nog steeds geweldig is. Ik ben benieuwd of de auteur nog een vervolg hierop zou kunnen schrijven.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

De rekruut krijgt van mij 4 sterren.

Brenda

Leave a Reply

  • (not be published)