Anna Laura geeft het stokje door aan Alice Wubbels van New Book Collective

1.Stel jezelf even voor, wie is Alice Wubbels?
Mijn naam is Alice Wubbels, ik ben 27 jaar en kom uit Voorschoten. Mijn hobby’s zijn koken, fotograferen en (hoe kan het ook anders) lezen. Ik ben denk ik wel een heel cliché voorbeeld van een meisje dat altijd al wist dat ze met boeken wilde werken, dus na een bachelor Nederlands en de masters ‘Moderne Nederlandse Letterkunde’ aan de RuG en‘Boekwetenschap’ aan de UvA ben ik zo’n 5 jaar geleden het boekenvak in gerold.

2. Bij welke uitgeverij werk je en hoe ben je daar terechtgekomen?
Ik werk bij New Book Collective, technisch gezien geen uitgeverij, maar een dienstverlenend bedrijf. Wij helpen zelfstandige uitgeverijen bijvoorbeeld bij de verkoop en publiciteit van hun boeken, daarnaast ontwikkelen we publishing software voor onder meer de omzet- en voorraadrapportages en het maken van calculaties. Ik ben verantwoordelijk voor de promotie en publiciteit voor een aantal Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen, te weten: Angèle, Blloan Junior, Davidsfonds, Infodok, Klavertje Vier, Koppernik, Manteau, M-Books, Polis, Van Halewyck en Vrijdag.
Ik ben mijn carrière gestart bij De Bezige Bij Antwerpen en heb daarna diverse functies gehad op de publiciteitsafdeling van De Bezige Bij. Zo’n 2,5 jaar geleden wees een vriendin me op de vacature bij New Book Collective. De functie sprak mij meteen aan, omdat ik de mogelijkheid had om voor meerdere uitgeverijen en soorten boeken te gaan werken en omdat het een functie was waarin ik het wiel nog kon uitvinden.

3. Wat doe je precies? Hoe ziet jouw werkdag eruit?
De werkzaamheden van een publiciteitsmedewerker zijn heel divers, maar klinken niet meteen spectaculair. In een notendop verzorg je het contact met de pers, de uitgeverij en de auteur. Je brengt journalisten op de hoogte van de verschijning van een boek, en probeert interviews en recensies te regelen. Om dit te bewerkstelligen krijg je zoveel mogelijk input vanuit de uitgeverij, vertelt de auteur je alles wat je moet weten en lees je het manuscript om nóg meer redenen te verzamelen waarom de pers niet om het boek heen zou moeten kunnen. Doordat we met veel verschillende auteurs en uitgeverijen werken, is het lastig te zeggen hoe een normale werkdag eruit ziet. Iedere dag is anders en gaat vaak heel anders dan je die ochtend in gedachten had. Ik heb veel mails en telefoontjes rond boeken, spreek met journalisten af, verstuur boeken ter recensie, maak persberichten, organiseer boekpresentaties, signeersessies en auteursbezoeken, en drink koffie. Heel veel koffie.

4. Wat is jouw favoriete boek aller tijden? 
Dit vind ik heel lastig, het wisselt vrij vaak. Maar een all-time favorite is toch wel De ontdekking van de hemel. Mijn voorkeur gaat, deels door mijn studie, uit naar oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur, en De ontdekking van de hemel zal een van de eerste boeken zijn geweest die ik qua volwassen literatuur heb gelezen. Een a-typische keuze, niet direct het dunste of meest begrijpelijke boek dat je als tiener kunt oppakken, maar wel een boek dat ik daarna niet meer uit mijn hoofd kreeg. Dat nostalgische zal zeker zwaar meespelen in het bestempelen van een favoriet boek

5. Wie is jouw favoriete auteur?
Ik heb niet direct een favoriete auteur, wel auteurs waar ik altijd naar teruggrijp als ik even niet weet wat te moeten lezen. Renate Dorrestein doet het altijd goed, net als Alma Mathijsen, Afth. Van der Heijden, Joke van Leeuwen, Ronald Giphart, Cynan Jones. Maar doordat ik met auteurs werk, ga ik bij dit soort vragen ook denken aan auteurs waar ik fijn mee samenwerk of waar ik goede herinneringen aan heb. Dus ik denk dat de boekenkast vol zou staan als ik alle favoriete auteurs naast elkaar zou moeten zetten!

6. Welke boeken gaan in jouw vakantiekoffer?
Op vakantie probeer ik zoveel mogelijk boeken te lezen die niet werk-gerelateerd zijn, om volledig tot rust te komen. Ik ga maandag (30 juli) met vakantie, en ben nu druk bezig met het maken van een lijstje voor in de koffer. Daar staan nu onder meer De buitenjongen van Paolo Cognetti, Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe en Kleine helden zijn wij van Stijn van der Loo op. Daarnaast ga ik op mijn eerste vakantiedag standaard naar de boekhandel om nog een paar impulsaankopen aan te schaffen. En ik heb mezelf voorgenomen op zijn minst Magnus van Arjen Lubach en Nooit meer slapen van W.F. Hermans nog eens te lezen omdat die zo goed bij mijn vakantiebestemming passen. Kortom, veel op de lijst. Maar gelukkig lees ik snel.

Auteurs die onder andere door New Book Collective op de kaart worden gezet zijn: Dirk Bracke, Ellen G., Pieter Aspe, Toni Coppers, Jeroen Meus & Cees Nooteboom.

Leave a Reply

  • (not be published)