Titel: Een perfecte illusieEen perfecte illusie
Auteur: Annette van Luyk
Genre: Roman
Uitgever: De Fontein
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 308
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Annette van Luyk (geboren en getogen in Den Haag, tegenwoordig woont ze een groot gedeelte van het jaar in Italië met haar man en een paar honden) behandelt het onderwerp van internetscam, oplichting en verliefd worden op iets oudere leeftijd op weergaloos spannende wijze. Een perfecte illusie is haar debuut.

Samenvatting:
In Een Perfecte illusie van de Nederlandse auteur Annette van Luyk vraagt hoofdpersoon Ellen – gescheiden, kinderen het huis uit – zich af, wanneer ze bedrogen uitkomt na een hevige online verliefdheid, hoe ze zo dom heeft kunnen zijn om in te gaan op de avances van een vaag figuur op een datingsite. Gedesillusioneerd en bijna bankroet besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze gaat op zoek naar de man die haar zo heeft belazerd. Dat brengt haar naar Ghana, Afrika, waar ze zich steeds verder verdiept in de praktijken van de ‘Sakawa-boys’, jongens die op slinkse wijze Westerse vrouwen tot hun slachtoffer maken. Maar haar zoektocht is niet zonder gevaren…

Mijn mening:
Een perfecte illusie is het verhaal van Ellen, zeven jaar geleden gescheiden en nu lang genoeg alleen geweest. Kinderen zijn inmiddels volwassen en trekken hun eigen plan. Ze besluit zich na veel wikken en wegen in te schrijven op een datingsite. Al snel wordt haar hart veroverd door een bijzondere man en ondanks dat het contact vooralsnog alleen via de digitale kanalen plaatsvindt ontstaan er toch wederzijdse gevoelens. Maar of ze wederzijds zijn, dat is maar de vraag.

Een perfecte illusie is een verhaal waarin duidelijk wordt gemaakt dat iedereen internetscam kan overkomen. Het maakt niet uit wat voor persoon je bent, wanneer iemand je gevoelige snaar weet te raken ga je voor de bijl.

Ik ben altijd die sterke assertieve, onafhankelijke vrouw geweest met wie iedereen met respect omging. En kijk me hier nu zitten. Een zielig hoopje mens, een schaduw van wie ik ooit was.

Een verhaal met een boodschap, wees alert, laat je niet te snel verleiden, en neem mensen in je omgeving in vertrouwen zodat zij je eventueel weer met beide benen op de grond kunnen zetten. Een onderwerp waarbij veel slachtoffers uit schaamte zwijgen. Ik denk dat iedereen van mening zal zijn dat hem/haar dat niet zal overkomen. Hierin wordt de kracht van digitale media toch wel enigszins onderschat.

De schrijfstijl van Annette van Luyk is eenvoudig, inderdaad te vergelijken met Suzanne Vermeer. Dit staat op de cover vermeld dus daar had ik mijn verwachtingen op aangepast. Geen diepgaande dialogen, ingewikkelde toestanden of psychologische spanning, alles is voorspelbaar en loopt zoals ik in gedachten had.
Een boek wat voor mij heerlijk las als tussendoortje en wat me een paar lekkere uurtjes leesgenot heeft bezorgd.

Een perfecte illusie krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)