Titel:Blinde drift Blinde drift
Auteur: Belinda Bauer
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Publicatiedatum: Juni 2018
Aantal bladzijdes: 395 
Recensie: Amanda

Cover
Een hele donkere cover waar vaag een deel van een jongen op te zien is. Door deze donkere cover sprint de titel in metallic brons kleur er erg mooi uit. Mooie cover en passend bij het verhaal.  

Auteur
Belinda Bauer groeide op Engeland en Zuid-Afrika, en was na haar studie journalistiek zeven jaar werkzaam als verslaggeefster. In 1993 won ze de Carl Foreman/Bafta Award for Young British Screenwriters en hierna trok ze naar Amerika voor een studie scenarioschrijven aan de California State University. Inmiddels gebruikt ze haar filmideeën voor boeken. In 2010 won haar allereerste literaire thriller Rusteloos land meteen de prestigieuze Gold Dagger Award, een uitzonderlijke prestatie voor een debuut. Al even opmerkelijk was dat ze drie jaar later al de CWA Dagger in the Library won voor haar gehele oeuvre tot dan toe (op dat moment slechts drie boeken). Hierna werd haar vierde literaire thriller Wat dood is gekozen tot ‘Crime Novel of the Year’. (Bron: awbruna.nl)  

Achterflap 
Op een mooie zomerdag staat een auto met pech langs de weg. In de snikhete auto wacht de elfjarige Jack op zijn moeder. “Pas op je zusjes,’ heeft zijn moeder tegen hem gezegd toen ze wegging om hulp te halen. “Ik ben zo terug.’ Dus wachten Jack en zijn twee zusjes in eerste instantie geduldig, maar algauw worden ze rustelozer. En hun moeder komt niet terug.
Hun moeder komt nooit meer terug.
Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zusjes. Hij zorgt ervoor dat ze te eten krijgen en dat niemand erachter komt dat ze helemaal alleen wonen, zonder ouders. En dan ontdekt Jack wie de moordenaar van zijn moeder is…  

Elke ochtend rolden de kranten in een reeks ploffen door de brievenbus naar binnen, als dode vogels die uit de lucht op de mat neervielen.  

Mijn mening
Waar het verhaal in het begin wat rommelig start door het aantal personages welke worden geïntroduceerd, vormt dit later totaal geen belemmering meer tijdens het lezen. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, waarvan het grootste deel vanuit Jack is. Hij past nog steeds op zijn zusjes in afwachting wat er nu met hun moeder gebeurd is. Daarnaast maken we kennis met inspecteur Marvel, een chagrijnige man die overgeplaatst is naar een boerengat omdat hij de fout in is gegaan in Londen. Ook brigadier Reynolds, een man die alles precies volgens het boekje doet en Catherine While, een zwangere vrouw die wordt bedreigd, mogen hun zegje doen.
Ondanks alles wat Jack doet, kun je eigenlijk niet anders dan sympathie en bedroefdheid voelen voor die knul. Daartegenover heb ik meermaals op het punt gestaan om inspecteur Marvel een schop onder zijn kont te geven. Wat een vervelende man!  

Hun gebrek aan verbeelding was de sleutel die hem toegang verschafte.

Het verhaal start in 1998 wanneer Jack en zijn zusjes worden achtergelaten op de vluchtstrook, waarna we in 2001 de rest van het verhaal volgen. Af en toe wordt er even teruggeblikt naar 1998 om het verhaal te verduidelijken. Deze sprongen zijn niet vervelend maar passen juist goed bij de opbouw. De plot is goed uitgewerkt en eigenlijk vanaf het begin al spannend, want wat is er toch gebeurd met de moeder van Jack? Wie is de dader? Daarnaast zit er een duidelijke psychologische verhaallijn in wat het met Jack en zijn zusjes doet nu hun moeder er niet meer is. Deze psychologische draad is spannend en op sommige punten ook erg schrijnend.   

Denken is niet hetzelfde als zeker weten.

Nog nooit eerder een boek van Bauer gelezen, maar ik moet zeggen dat ze een lekkere en vlotte pen heeft. Blinde drift leest, mede ook door de goede plot, als een trein die als een gek op het station af dendert. Maar laat je daarna met verwondering en enige verwarring achter door het enigszins open einde. Hierdoor kun je als lezer zelf nog deels bedenken hoe de precieze afloop is.  

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4  

Hiermee kom ik op een eindscore van 4 sterren voor Blinde drift van Belinda Bauer. Ik ga zeker meer van deze auteur lezen.

Amanda

 

Leave a Reply

  • (not be published)