Titel: Neverworld WakeNeverworld Wake
Auteur: Marisha Pessl
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Q
Vertaling: Annelies Jorna
Publicatiedatum: Juli 2018
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind het wel een cover die aanspreekt. Een gebroken raam, de glasscherven vliegen overal, met daarachter een bos zonder een enkel blaadje aan een boom. Mooie kleuren ook gebruikt. Maar wat toch vooral triggert is de ondertitel: Vijf vrienden. Een van hen kan overleven. Wie zou jij kiezen?

Auteur
Marisha Pessl studeerde Engelse literatuur en Film Productie. In 2006 bestormde ze wereldwijd de bestsellerlijsten met haar weergaloze debuut Calamiteitenleer voor gevorderden waarvan in Nederland meer dan 65.000 exemplaren werden verkocht. Pessl schreef ook Nachtfilm, een fantastische, hallucinerende en duizelingwekkende roman over de dunne scheidslijn tussen feit en fictie. Neverworld Wake is het derde boek dat ze schreef.

Achterflap
Beatrice heeft haar vrienden al een jaar niet meer gezien. Ooit vormden ze een hechte groep en waren ze populair op school, tot de onverwachte, mysterieuze dood van een van hen alles veranderde. Wanneer ze wordt uitgenodigd voor een besloten feestje met de oude groep besluit ze te gaan, in de hoop meer te horen over de dood van Jim. Maar in de loop van de avond merkt ze dat ze te ver uit elkaar zijn gegroeid en geeft ze de hoop op dat ze ooit zal weten wat er toen is gebeurd.
Dan wordt het ochtend. Het stormt hard, en er klopt een mysterieuze man aan. Hij vertelt iets wat niet waar kan zijn: de vijf vrienden zitten vast in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Voor Beatrice is dit de laatste kans om achter de waarheid te komen, en haar enige kans om te kunnen overleven. De Neverworld Wake is begonnen.

Mijn mening

Het verstand doet zijn best om de impact van een catastrofe te beperken. Het doet echt zijn uiterste best. Tot de afstand tussen de werkelijkheid en het weefsel van de fantasie zelfs voor het verstand te groot wordt om het nog aan te kunnen.

We maken kennis met Beatrice, een jonge meid die een jaar geleden haar vriendje is verloren. De politie deed het af als zelfmoord, maar Beatrice twijfelt hier sterk aan. De vrienden waarmee ze in die tijd omging, heeft ze al een jaar niet meer gezien. Dan krijgt ze ineens een uitnodiging voor het feestje van Whitley en besluit toch te gaan. Hier maken we onder andere kennis met Whitley, Martha en Cannon. Alle personages worden minimaal uitgewerkt. Alleen over Beatrice komen we het een en ander te weten. Zonde, want bijvoorbeeld Martha had een hele spannende uitwerking kunnen hebben waardoor het verhaal misschien vanuit twee personen beleefd had kunnen worden.

Als domheid kon loeien, hadden we altijd luchtalarm.

De ‘vrienden’ komen door een ongeval in een timeloop vast te zitten, ze beleven dezelfde dag steeds opnieuw. Alleen zij weten zelf ook wat ze alle andere keren hebben gedaan. Iedereen gaat op den duur zijn eigen gang en de dag begint opnieuw en opnieuw en opnieuw. Ik weet niet hoe vaak de dag uiteindelijk opnieuw is begonnen, maar voor mij iets te vaak. Het idee is leuk, er kan zeker een goed en spannend verhaal inzitten, maar doordat iedereen gewoon de raarste dingen gaat doen, heb je ook echt het gevoel dat je steeds in herhaling valt. Pessl had al veel eerder het onderzoek naar de dood op Jim naar voren moeten brengen. De uiteindelijke ontknoping was dan weer wel een total surprise, die had ik niet aan zien komen.

Het leven is niet je bezit. Het is een woning die je huurt.

Pessl heeft een lekkere schrijfstijl, ze weet je mee te sleuren in het verhaal, maar verliest door de herhalingen op den duur je aandacht. Ondanks dat leest het wel snel, wordt het nergens moeilijk en krijgen we af en toe een mooie quote in ons schoot geworpen. Iets om over na te denken. Het boek is er wel een om over na te denken als je het hebt dichtgeslagen. Want de tijd zorgt ervoor dat we groeien en ons ontwikkelen, wat nou als de tijd inderdaad stil bleef staan? Dan heeft niks nog betekenis en blijft alles altijd zoals het op dat ene moment was…

Spanning: 3,5
Plot: 2,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

Dat is een ruime 3 sterren voor Neverworld Wake van Marisha Pessl. Ik ben wel benieuwd naar een volgend boek van haar.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)