Eerder dit jaar richtte thrillerschrijfster Marelle Boersma samen met zakenvrouw en schrijfster Antoinette Kalkman samen de Thrilleracademie op. Hun missie: schrijvers opleiden in alle facetten van het auteurschap.

Thrillers & More sprak met Marelle en Antoinette over dit nieuwe concept.

Waar staat de ThrillerAcademie voor?
De ThrillerAcademie staat voor een spannende schrijfschool waarbij we het vooral anders willen aanpakken dan alle andere schrijfscholen. We willen de boekenwereld op deze manier een beetje mooier maken. Het is niet zozeer beter of meer; we willen een grote paraplu vormen waar veel expertises onder gaan vallen, zodat we de hele route aanbieden om schrijver te worden. Het stopt niet na die laatste punt.

Hoe zijn jullie op het idee van ThrillerAcademie gekomen?
De ThrillerAcademie is een droom die al jaren in mijn (Marelle) hoofd zit. Het leek me geweldig om de passie voor het schrijven te delen met veel meer professionals, waarbij je elkaar steunt in plaats van beconcurreert. In Antoinette herkende ik de gedrevenheid en de passie. Zij heeft haar sporen verdiend in marketing en het opzetten van diverse grote merken, waarbij ze zakendoen combineert met de warmte van een mooi mens die op zoek is naar verbinding. Dat is de basis.

Waarin onderscheidt de ThrillerAcademie zich ten opzichte van anderen?
Veel schrijfscholen helpen bij het aanleren van de schrijftechniek. De ThrillerAcademie wil zich inzetten om het complete traject aan te bieden. Als je niet weet hoe je de schrijftechniek kunt toepassen, loop je vast in het schrijfproces. Daarom bieden we ook schrijfbegeleiding, manuscriptbeoordeling aan. Ook het proces van redactie, het helpen bij het vinden van een uitgever, de boekmarketing én de auteursbranding gaan we begeleiden. Een compleet pakket dus, zodat je niet blijft hangen bij de vraag: En nu?

Wat ons altijd verbaasd heeft is dat lezers nooit betrokken worden bij het schrijfproces. Als schrijver kun je zo veel leren van je lezers!!

Hoe leuk is het als ook lezers welkom zijn bij de ThrillerAcademie, niet alleen als lezer, maar ook om mee te denken, een boek te proeflezen of zelfs bij het prille begin: over welk thema willen lezers juist wel/niet lezen.

Dus ook lezers zijn van harte welkom!

Op 14 september vindt de eerste ThrillerAcademie Thrillermiddag plaats. Wat kunnen de deelnemers verwachten?
De Thrillermiddag is vooral bedoeld om veel schrijfinspiratie te geven en precies uit de doeken te doen wat deelnemers van onze nieuwe schrijfschool kunnen verwachten. Natuurlijk geven we op deze manier al kennis weg doordat we veel ingrediënten uit onze keuken laten zien. Maar dat is hoe we willen werken: elkaar inspireren om verder te komen. (De Thrillermiddag wordt gehouden op 14 september in Zevenaar (Gld) tussen 13:00 – 17:00 uur. Ga voor verdere informatie of om je aan te melden naar: https://www.thrilleracademie.nl/schrijven/thrillermiddag/)

Marelle, als auteur van diverse thrillers ken je de valkuilen van het schrijven. Wat is de voornaamste valkuil bij jou persoonlijk geweest?
Mijn eigen valkuil was dat ik te veel wilde uitleggen. Nu weet ik beter ?

Wat willen jullie met de ThrillerAcademie bereiken?
We willen aspirant schrijvers helpen om de weg te vinden naar de lezer. Hoe tof is het als je na het afronden van het hele traject direct een lezersschare hebt opgebouwd? Dus niet alleen dat boek, maar vooral dat jouw boek gelezen wordt. Daar draait het allemaal om.  Daarnaast willen we een hechtere band smeden tussen lezer en schrijver. Hoe kan een lezer een schrijver inspireren en op welke manier kan een schrijver een trouwe schare fans verzamelen.

Antoinette: zie je veel verschillen of juist overeenkomsten bij het schrijven van een thriller en een non-fictie verhaal?
Een grote overeenkomst in elk verhaal is het spanningselement. Spanningsopbouw is natuurlijk van essentieel belang in een thriller, maar ook in een zakelijke column, een levensverhaal of non-fictie moet een zekere mate van spanning zitten. Het verhaal en de opbouw moet een lezer blijven triggeren om door te lezen. Wanneer een verhaal als een beekje voortkabbelt geloof je het einde wel en hou je het voor gezien. Daarom is de ThrillerAcademie ook zeker niet alleen bedoeld voor het (leren) schrijven en lezen van thrillers.

De passie voor schrijven staat voorop, althans dat gevoel krijg ik als ik zo vrij mag zijn. Hoe willen jullie deze passie overdragen?
Passie kun je alleen maar overdragen als je jezelf bent. Het gaat erom dat we mogen laten zien hoe mooi ons vak is, en dat doen we door te delen wat we weten.

Wat houdt de Thrillertrail in?
De Thrillertrail is een geweldig concept dat we later gaan onthullen. Er staan nog veel meer op stapel.?

Marelle, wat miste jij als beginnend auteur waar de ThrillerAcademie nu juist mee kan helpen?
Ik heb in het begin vooral gezocht naar de theoretische kennis, maar toen ik die had wist ik niet hoe ik verder moest. Gelukkig heeft een goede schrijfcoach me verder geholpen. Maar toen ik mijn eerste boek uiteindelijk (na 4 jaar) klaar had, zat ik vooral met de vraag: en nu? Die uitgever, de boekhandels, de lezers, ik wilde ze bereiken, maar ik wist niet hoe. Dat heb ik allemaal zelf uit moeten vogelen, begeleiding daarin was er niet. Mijn boek is echt uit de slushpile gevist, en toen dacht ik dat ik er was…

Als beginnend schrijver speelt onzekerheid bij veel schrijvers een grote rol. Hoe kunnen jullie beginnende schrijvers hierin ondersteunen?
Onzekerheid ontstaat als je niet weet of je het goed doet. Dus onze lessen zullen (bijna) altijd gecombineerd worden met feedback op de geschreven teksten. Je werkt dus tijdens de trainingen direct aan jouw boek. Mét begeleiding zodat je hoort of je op de goede weg bent. Dan is die onzekerheid direct verdwenen.

Veel opleidingen focussen zich alleen op de techniek. De weg na het schrijven wordt vaak onbesproken. Hoe kan de ThrillerAcademie daarmee helpen?
Zie hierboven. Precies dát is de verrassende aanpak van de ThrillerAcademie, we stoppen niet na die laatste punt. Pas als jouw boek bij de lezer ligt, is onze missie geslaagd, en ben jij schrijver.

Wat verwachten jullie van de leerlingen?
Je hoeft alleen maar enthousiast te zijn voor het schrijven en een open te staan om te leren van de gegeven feedback. Wij zorgen voor de rest.

De begeleiding van de schrijvers is erg uitgebreid. Is er een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze opleiding?
We gaan eerst samen met volle inzet van start. En is de vraag groter of breder dan wij aankomen, dan hopen we dat we andere experts onder onze paraplu kunnen begroeten om te ondersteunen om de aspirant schrijvers verder te helpen. We hebben inmiddels een aantal experts op de reservebank en ze trappelen van ongeduld om te starten binnen ons concept.

Zijn er kosten verbonden aan de ThrillerAcademie, ga je een lidmaatschap aan?
Iedereen is welkom bij de ThrillerAcademie, ook schrijvers die bezig zijn met een roman, levensverhaal of roman. Elk verhaal heeft spanning nodig.

Er zijn alleen kosten verbonden aan de lessen waarvoor je je inschrijft. Er zijn nog allerlei andere plannen om aspirant schrijvers veel extra informatie te geven, maar dat volgt allemaal in een later stadium.

Zijn er naast de Thrillermiddagen nog andere bijeenkomstdagen?
In het najaar zijn al drie Thrillermiddagen vastgelegd. Vanaf 1 januari starten de andere lessen die zowel online als op locatie te volgen zijn. Een breed aanbod dat schrijfweekenden, schrijfweken, maar ook losse workshops en online trainingen zal bevatten.

Onze insteek is dat je alleen die lessen volgt die jij denkt nodig te hebben, jij bent zelf degene die weet wat jij aan kennis kunt gebruiken.

En nog een leuke verrassing:
Wist je al dat iedereen deelnemer van een thrillermiddag 10% korting ontvangt op de eerste schrijfmodule waarvoor je je aanmeldt?

En als extra nieuwtje: tijdens de Thrillermiddagen verloten we onder de deelnemers een online coaching gesprek met plan van aanpak voor de personal branding als auteur.

Delen van kennis, daar ontstaat verbinding.

 

Voor de lezers:

Ook lezers zijn van harte welkom op de Thrillermiddagen. Dus vind je het leuk om een kijkje in de keuken te krijgen van het schrijfproces, betrokken te worden bij de kracht van personages of de insteek van een thema. Kom dan zeker ook naar een van de Thrillermiddagen.

Jij krijgt dan 10% korting op een van de lezersbijeenkomsten die we in het nieuwe jaar gaan organiseren en waar we een toffe goodiebag gaan weggeven.

Ga voor meer informatie naar www.thrilleracademie.nl of volg ThrillerAcademie op  Facebook, Twitter of Instagram.

Mocht je willen aanschuiven (als lezer of als schrijver) dan kun je je hier aanmelden: http://www.thrilleracademie.nl/schrijven/thrillermiddag/

 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)