Titel: De hoogste prijsDe hoogste prijs
Auteur: Lena De Coninck
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: mei 2018
Aantal bladzijdes: 173
Recensie: Amanda

Cover
Cover trekt mij niet echt, erg roze en de handen zeggen mij vrij weinig. Wel een cover die past bij de doelgroep en genre, YA-roman.

Auteur
Lena De Coninck studeert Taal- en letterkunde Frans-Duits. Ze is een van de jongste auteurs bij Clavis en debuteerde in 2017 met haar eerste Young Adult Vier seizoenen.

Achterflap
Een realistische en invoelend geschreven roman over vriendschap, liefde en innerlijke tweestrijd. Voor young adults.

De vijftienjarige Jana hangt vaak met vriendinnen in de winkelstraat, al is haar shopbudget kleiner dan dat van de rest. Totdat de plotse scheiding van haar ouders voor échte geldproblemen zorgt, en Jana een besluit neemt: ze meldt zich aan op een datingsite, waar ze mannen ontmoet die betalen voor seks. Jana gruwt ervan, maar de cadeautjes en het geld sterken tegelijkertijd haar zelfvertrouwen. En dan blijkt dat haar beslissing ook gevolgen heeft voor anderen …

Mijn mening

Love comes at highest cost.

Het boek is overzichtelijk ingedeeld in korte hoofdstukken waarboven steeds de dag en datum wordt benoemd. Fijn om de verhaallijn bij te houden. Af en toe komen er korte app- of messengerberichten voorbij die ook worden weergegeven als in een gesprek op de telefoon. Leuke afwisseling, dit breekt de tekst op de bladzijden een beetje. Fijne, vlotte en eenvoudige schrijfstijl.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Jana, een jonge, naïeve tiener die het overal niet zo nauw mee neemt. Ze wordt neergezet als de standaard tiener met problemen, haar ouders zijn net gescheiden, weinig geld voor kleding, weinig zin in school en ze ontmoet een leuke jongen. Prima, standaard, maar dan…
Door een tip komt ze op een site waar oudere mannen betalen voor gezelschap of seks. Dan denk ik, welke 15-jarige meid bedenkt dat dit een goed idee is om aan geld te komen? Neem een bijbaantje in de supermarkt. Maar ook, welke moeder/ouder vindt het niet raar dat zijn/haar dochter ineens in dure kleding loopt en helpt met rekeningen betalen? Waarom vragen haar vriendinnen niet waar dat geld ineens vandaan komt? En haar vriendje, ja die heeft het uiteindelijk wel door dat er iets niet klopt, maar ook dat duurt lang. Daarnaast wordt op deze manier aan prostitutie wel een heel andere lading gegeven richting de jeugd, lekker snel en makkelijk geld verdienen. Lijkt mij niet de juiste boodschap om mee te geven.

Wie het verleden vergeet, zal het herhalen.

Over het geheel genomen een ongeloofwaardig verhaal, ongeloofwaardige gebeurtenissen en een hele rare ontknoping. De meest bizarre gebeurtenissen worden voor je voeten geworpen waarbij je de nodige vraagtekens zet.

Kortom, De hoogste prijs is een vlot te lezen YA met fijne schrijfstijl maar een erg ongeloofwaardig verhaal. Helaas heeft De Coninck mij niet weten te overtuigen met dit verhaal. Daarnaast denk ik ook dat er een verkeerde boodschap mee wordt gegeven (wat vast niet de bedoeling is van het verhaal!).

Plot: 2
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 2
Psychologie: 2

Daarmee kom ik op 2 sterren voor De hoogste prijs van Lena De Coninck.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)