Dit weekend hebben we weer een werknemer van een uitgeverij die zichzelf graag aan ons voorstelt. Vandaag is het de beurt aan Aline Lapeire van uitgeverij Van Halewijck om zich voor te stellen!

1.Stel jezelf even voor, wie is Aline Lapeire?
Ik ben Aline Lapeire. Als kind verslond ik wekelijks vijf boeken, dus ik ben op zoek gegaan naar een job om die leesstandaard zo goed mogelijk te onderhouden. Ik houd ook van podcasts luisteren, series kijken, lekker eten en curiositeiten bezoeken in binnen- en buitenland.

2. Bij welke uitgeverij werk je en hoe ben je daar terechtgekomen?
Ik heb in Gent Taal- en letterkunde gestudeerd en heb in Amsterdam een extra master Redacteur/editor behaald. Bij die opleiding hoorde een stage van 6 maanden, die ik liep bij De Bezige Bij Antwerpen. Ik werkte er uiteindelijk 3 jaar en heb er een enorme fascinatie voor het boekenvak opgedaan. Daarna had ik functies bij uitgeverijen Acco en Lannoo en sinds 2017 ben ik adjunct-uitgever bij uitgeverij Van Halewyck, wat een onderdeel is van Pelckmans uitgevers.

3. Wat doe je precies? Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Cliché: iedere dag is anders. Ik spreek af met (toekomstige) auteurs om nieuwe boekconcepten te bespreken of om hen te begeleiden bij hun schrijfproces. Ik lees manuscripten en conceptvoorstellen, maar houd ook de media goed in de gaten want veel boeken ontstaan op ons initiatief. Met het hele Van Halewyck-team evalueren we ideeën en boekprojecten, en bespreken we hoe we de uitwerking en promotie ervan zien. Als we de aanbiedingsbrochure voorbereiden, zijn we dag in dag uit bezig met covers, titels, aanbiedingsteksten… Erg leuk vind ik dat; dan krijgt het idee van de auteur echt vorm.

4. Wat is jouw favoriete boek aller tijden? 
Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez heeft erg veel indruk op me gemaakt. Ik noem graag Limonov van Emmanuel Carrère en Het verdorven genootschap van Philipp Blom als runners-up. Misschien niet toevallig zijn het allemaal boeken waarin de grens tussen fictie en realiteit troebel is.

5. Wie is jouw favoriete auteur?
Ik heb nog van geen enkele auteur alles gelezen, maar van Willem Elsschot, Margaret Atwood en Angela Carter wel veel.

6. Welke boeken gaan in jouw vakantiekoffer?
We Need to Talk About Kevin van Lionel Shriver (omdat ik zo heb genoten van haar A Post-Birthday World), Mythos van Stephen Fry, I.M. van Connie Palmen, Educated van Tara Westover, De lotgevallen van de brave soldaat Svejk van Jaroslav Hasek, De val van Matthias M.R. Declercq (om te herlezen, zo goed) en enkele manuscripten.

Een aantal auteurs waarvan de boeken bij uitgeverij Van Halewijck verschijnen zijn: Bart Vermeer, Emma Thyssen, Eef Rombaut, Ronny, Mosuse, Stan Lauryssens, Luc Descamps & Luc Deflo.

Leave a Reply

  • (not be published)