Titel: De bekentenissen van PetrusDe bekentenissen van Petrus
Auteur: Jeroen Windmeijer
Genre: Thriller
Uitgeverij: Primavera Pers
Publicatiedatum: juni 2015
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Alexander

Over de auteur
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) schrijft thrillers waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Zijn eerste boek werd door pers en boekhandel met open armen ontvangen; in Leiden, en ver daarbuiten. Met Het Pauluslabyrint vestigt hij zich definitief als grootse verhalenverteller. Zijn thrillers zijn plotdriven, superslim en ontzettend origineel.

Het verhaal
In het najaar van 1996 werd in Leiden bij de opgraving van het Romeinse kamp Matilo een spectaculair bronzen viziermasker gevonden. Er zijn echter hardnekkige geruchten dat op diezelfde dag ook iets is aangetroffen, dat angstvallig verborgen is gehouden – een vondst die een geheel nieuw licht zou kunnen werpen op de geschiedenis zoals wij die kennen en bovendien de katholieke kerk op haar grondvesten zou kunnen doen schudden… Peter de Haan, archeoloog aan de Universiteit Leiden, en geschiedenisstudente Judith Cherev komen een eeuwenoud document op het spoor en raken verwikkeld in een buitengewoon gevaarlijk avontuur.

Mijn mening
De bekentenissen van Petrus vertelt het verhaal van Leids universitair docent Peter de Haan. Het verhaal speelt zich af in 1996, waarbij de auteur ook regelmatig naar verwijst: de komst van e-mail (waarvan op grappige wijze wordt vermeld dat het nooit wat zal worden) en het pre-smartphone tijdperk. Samen met studente Judith Cherev raakt Peter betrokken bij een mysterieuze ontdekking die wordt gedaan tijdens de opgraving van een bronzen viziermasker bij castellum Matilo (nu Roomburg, Leiden). Naast de ontdekking van het masker wordt er ook een kistje ontdekt met een document dat de basis van het moderne Christendom op zijn grondvesten kan doen schudden.

Vooral de wisselwerking tussen verleden en heden werkt erg prettig in het verhaal. Ook ligt de nadruk op het verhaal en niet op de zoveelste relatie tussen professor en student. De opbouw en de ontwikkeling van een verhaal dat zich bijna 2000 jaar geleden afspeelde, is zo overtuigend en geloofwaardig neergezet dat het bijna naadloos in elk geschiedenisboek terecht zou kunnen komen. Niet alleen geeft Windmeijer zijn visie op wat er gebeurd zou kunnen zijn, hij doet dit op een manier die vermakelijk is, je aan het denken zet en ervoor zorgt dat je blijft doorlezen.

Jeroen Windmeijer geeft Leiden zijn eigen hoofdrol: in sneltreinvaart vlieg je door de smalle straatjes van de eeuwenoude stad en maak je kennis met een aantal van de kenmerkende gebouwen die de stad rijk is, en die je als kenner van de stad Leiden vervolgens een compleet ander beeld geven dan het beeld dat je er voorheen van had. Elk straatje, elk gebouw is zorgvuldig omschreven en op de juiste plek neergezet, zonder dat het een toeristengids is geworden.

De bekentenissen van Petrus is een overtuigend verhaal waarin feit en fictie niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Een thriller die plausibel genoeg is om waarheid te kunnen zijn.

Hiermee heeft Windmeijer duidelijk de sleutel tot zijn succes weten te vinden.

Ik geef De bekentenissen van Petrus 4 sterren.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)