Titel: Kwaad lichtKwaad licht
Auteur: Mikaela Bley
Serie: Ellen Tamm #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga, Sophie Kuiper
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind het wel een mooie cover. De kleuren en de foto van de silhouet van een vrouw tegen de horizon. Leuk dat dit beeld ‘weerkaatst’ wordt door het water onderop de cover. De naam is wel erg aanwezig, had van mij iets minder gemogen.

Auteur
Mikaele Bley werkte als inkoper voor het tv-station TV4, maar schrijft nu fulltime. In haar debuut Dochter vermist werd misdaadverslaggeefster Ellen Tamm geïntroduceerd. Donker water is haar tweede thriller rondom deze verslaggeefster. In juni van 2018 is deel drie, Kwaad licht, gepubliceerd.

Achterflap
De omstreden minister van Justitie Louise Bohman wordt op een ochtend wakker gebeld met het bericht dat haar persvoorlichter dood is aangetroffen. Is het zelfmoord of toch moord? Algauw gaat het gerucht dat Bohman zelf bij de zaak betrokken is. De media schilderen haar af als een monster.
Misdaadverslaggever Ellen Tamm krijgt de opdracht om voor TV4 een documentaire over de minister te maken. Als ze Bohman ontmoet, herkent ze niets van het beeld dat geschetst wordt in de media.
Hoe dieper ze in de zaak duikt, hoe meer Ellens eigen traumatische herinneringen naar boven komen…

Mijn mening

Misschien moet je eerst je eigen shit opruimen voordat je in die van anderen gaat graven.

De voorgaande twee delen met Ellen Tamm heb ik ook gelezen en ze werden steeds beter, dus ik was ontzettend benieuwd naar deel drie. Eenmaal begonnen in het verhaal word je binnen no time weer meegesleurd in het leven van Ellen, de problemen na het overlijden van haar tweelingzusje en het stalken van Didrik. Het voelt een beetje als thuiskomen hierdoor. Ook in deel drie blijft de dood van Elsa een grote rol spelen in het leven van Ellen, al heeft ze het al iets meer een plekje kunnen geven. Wat haar echter wel parten blijft spelen is dat niemand gelooft wat ze ontdekt heeft over de dood van Elsa. Iedereen verklaart haar voor gek. Neem daarbij Didrik die haar blijft stalken en dat geeft Ellen genoeg reden om in haar mantra, De dood, de dood, de dood, te blijven hangen.

De enige voor wie jij bang moet zijn ben jij zelf.

Ik vind Ellen een mooi personage, getroebleerd door het leven, maar toch laat ze zich niet kisten. Ze probeert uit elke dag toch weer iets te halen, soms positief, maar soms ook negatief. Gedurende de voorgaande delen zien we Ellen steeds meer groeien en kan ik mij steeds beter inleven in haar personage.
Daarnaast wordt het personage van Louise Bohman in het leven geroepen, minister van Justitie en een harde vrouw. Tenminste, ruwe bolster blanke pit. Ze wordt beschuldigd van de dood op haar persvoorlichter en wordt door alles en iedereen in de steek gelaten. Ellen probeert om juist de andere kant van Louise te belichten, maar stuit tijdens deze zoektocht op een nog duisterder geheim dan ze had kunnen denken.

…we maken onze gedachtegangen zelden af. We blussen slechts de brandjes en redden wat op dat moment gered kan worden.

De plot is goed opgebouwd, vlot, spannend, aantrekkelijk en zoals gezegd voelt het als thuiskomen. Eenmaal begonnen in het boek wil je doorlezen en weten hoe de hele situatie nu toch in elkaar steekt. Naarmate ik op driekwart van het boek was had ik al redelijk in de gaten hoe de vork in de steel zat, maar de uiteindelijke ontknoping bleef een grote verrassing.
Ik heb weer genoten van Ellen en haar uitspattingen en ingenieuze ideeën en ik hoop dat deel vier snel komt en zo mogelijk nog beter zal zijn.

Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

Ik kan niet anders dan Kwaad licht van Mikaela Bley een hele mooie 4,5 ster geven. Ik wacht vol smart op deel vier!

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)