Titel: UitgebroedUitgebroed
Auteur: Pat Craenbroek
Genre: Thriller
Uitgever: Paris Books
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 324
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Pat Craenbroek (1966) begon haar werkzame leven als gerechtsarts. Als kind won ze opstelwedstrijden en werd ze geprezen om haar taalgevoel. Toch koos ze voor een medische loopbaan. Momenteel werkt ze zowel in de kliniek als in de zakenwereld. De drang om te schrijven is echter altijd blijven kriebelen, en de voorbije jaren schreef ze in haar vrije uurtjes haar debuutroman Uitgebroed bij elkaar

Achterflap:
Lilith van Winckel, verteerd door pijn en verdriet besluit om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurd, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Hoewel verraad, moord en wraak de voornaamste ingrediënten zijn van deze pageturner, heeft het verhaal meerdere lagen. De verrassende wendingen en bij momenten pijnlijk mooie beschrijvingen maken van dit boek een aangrijpende thriller die nét even anders is dan we gewend zijn.

Mijn mening:
Zodra ik het boek in handen krijg, word ik geraakt door de cover. De gezichtsuitdrukking van de persoon op de cover heeft een dermate sprekende uitstraling dat ik er gewoon een tijdje naar heb zitten kijken, daarbij opgeteld de treffende tekening maakt dat ik al gelijk hoge verwachtingen heb. Heeft dit verhaal de psychologische diepgang die ik al proef naar aanleiding van de cover of niet?

Die vraag wil ik alvast beantwoorden met een volmondig ja. Zodra ik start met lezen, word ik een indrukwekkend verhaal ingezogen waarin enorm veel aandacht is besteed aan het vormen en uitwerken van de personages. Alex en Kell, het zijn personages die we allen in het dagelijkse leven kennen maar waar we amper of helemaal geen contact mee kunnen of durven maken. Ze worden genegeerd of afgestoten, iedereen vindt er iets van, maar nadat ik dit boek heb gelezen, wordt maar weer eens duidelijk dat achter elke persoon een uniek verhaal schuilgaat en dat diegene zijn of haar leven leidt zoals hij het wil leiden en daarin niet altijd zelf een keus heeft gehad. Soms word je een bepaalde richting uit gedwongen en onderneemt men ook acties waarvan men zelf de gevolgen niet overziet. Dat er in ieder mens een potentiële moordenaar schuilt blijkt maar weer eens, het bezorgt mij toch wel een eng gevoel dat je nooit weet wat er in iemands hoofd omgaat.

Vanaf dan begint het plan in mijn hoofd een vaste vorm aan te nemen. De duw die ik nodig heb om het ook uit te voeren, krijg ik later. Eerst zullen er nog verschillende spelletjes worden gespeeld, voor mijn lichaam van een brug voor een aanstormende trein terecht zal komen als gevolg van mijn wanhoopsdaad.

Pat Craenbroek heeft in Uitgebroed gebruik gemaakt van haar persoonlijke ervaringen en kennis uit de medische wereld en alles wat daarbij hoort, zij leert je naar de mens kijken om zijn innerlijk en niet om zijn uiterlijk.

De schrijfstijl heeft mij enorm geraakt, continu ben je getuige van de gedachten van de mensen in dit bijzondere plan wat Uitgebroed is. Je leeft mee met elke persoon, slachtoffer of dader, dat doet er niet toe. Je voelt de onmacht, de angst maar zeker ook de wraakgevoelens, of ze terecht of onterecht zijn….de vraag is hoe je ermee om gaat?

Elk hoofdstuk is geschreven vanuit een of meerdere hoofdpersonen en tevens een aantal vanuit de ik-persoon, dat is in dit geval Lilith. Als lezer ga je ervan uit dat de gepleegde misdaden ontrafeld zullen worden, dit gebeurt zeer zeker ook maar als klap op de vuurpijl word je ook nog enorm verrast door een toetje wat volgens mij niemand voorspeld had.

De laatste zin van Uitgebroed is onheilspellend te noemen, het is een zin die je doet snakken naar een volgend boek van Pat Craenbroek. Het getuigt van klasse als je op zo’n subtiele manier in staat ben een plan te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat dit op een slinkse manier Uitgebroed wordt. En daarmee wil ik aangeven dat het ook een goed doordachte titel is, alles klopt aan dit verhaal.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5
Spanning: 4
Plot: 5
Schrijfstijl: 5

Uitgebroed krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)