Titel: ZielsverwantenZielsverwanten
Auteur: Loes den Hollander
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: maart 2011
Aantal bladzijdes: 276 (ePub)
Recensie: Amanda

Auteur
Loes den Hollander schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven.
Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.
(Bron: crimecompagnie.nl)

Achterflap
Ageeth Vos is directeur van een zorginstelling. Wanneer café-eigenaar John Koopman wordt veroordeeld tot een taakstraf moet hij deze uitvoeren in het verzorgingshuis waar Ageeth directeur is. Er ontstaat iets tussen hen. Maar ze weten niet dat ze nauwlettend worden gevolgd door iemand die heel geïnteresseerd is in Ageeth. Iemand die bereid is alles op alles te zetten om haar te krijgen en nergens voor terugdeinst.

Mijn mening

Het geeft haar een goed gevoel dat ze hem kan krijgen waar ze hem wil hebben. Dat maakt haar trots. Machtig.

Mijn tweede kennismaking met de boeken van Loes en ook in Zielsverwanten speelt ontrouw een grote rol. Van Ageeth en John kun je een vrij goed beeld scheppen, zij worden voornamelijk besproken en aan het woord gelaten.
Ageeth is een typische carrièrevrouw die niks of niemand heeft en een vreselijk trauma heeft opgelopen in haar verleden. John is een brave burger die een keer in de fout gaat om zijn eigen bedrijf te beschermen en hier gelijk voor gestraft wordt. Hierdoor kruisen de paden van Ageeth en John elkaar.

Deze sloerie is als een ongenaakbare adelaar op een bergtop: oppermachtig.

Erg leuk waren de cursieve teksten aan het eind van de hoofdstukken van Ageeth, hierin schrijft de dader brieven naar haar. Soms verstuurt deze persoon ze, maar meestal niet. Spannend om te lezen wat hij/zij eigenlijk allemaal doet en hoever de obsessie met Ageeth gaat. Als lezer weet je al of de gebeurtenissen in het boek ongeval of georganiseerd zijn. Een kijkje in het verdorven brein van een geobsedeerde dader. Wie het is, blijft een verrassing, ik had meermaals een persoon in gedachten die het dan toch niet bleek te zijn. De verdenkingen worden dus goed verspreid!

Hij lette niet goed op. De liefde is doodgegaan, zonder dat hij het in de gaten had.

Ik vond de setting van een verzorgingshuis wel leuk om te lezen, weer eens wat anders. De sfeer die beschreven wordt, gaat je onder je huid zitten en je voelt de constante dreiging van de dood en het onbehagen van alle personages. Goed uitgewerkt. De eenzaamheid en achterdocht druipt van de pagina’s.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Hiermee kom ik naar boven afgerond op 4 sterren voor Zielsverwanten van Loes den Hollander.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)