Titel: ComplotComplot
Auteur: Eva Burgers
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 214 (e-pub)
Recensie: Miriam

Over de auteur
Eva Burgers (Voorburg, 1969) werkte jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Daarnaast heeft ze als journalist bij verschillende kranten gewerkt en als redactiemedewerker bij een uitgeverij. Haar liefde voor schrijven en kennis van justitiële zaken combineert ze in haar boeken.

Waar gaat het over?
Abby studeert aan de politieacademie, loopt stage bij de recherche en voelt zich daar helemaal thuis. Haar thuissituatie is een ander verhaal. Haar ouders zijn uit elkaar en dat valt Abby zwaar. Haar moeder heeft een nieuwe vriend, Walter, waar ze niets van wil weten en als dan ook nog eens blijkt dat haar vader op Tinder zit, dan is voor Abby de maat vol.
Ze stuurt een reeks appjes naar haar beste vriendin Jane, waar maar een boodschap uit op te maken is: weg hier!
Ze laten er geen gras over groeien en de volgende dag vertrekken Abby en Jane voor een paar dagen naar London. Wat Abby niet aan Jane vertelt, is dat ze nog een reden heeft om naar Londen te gaan. De rechercheafdeling waar Abby stageloopt, is bezig met een groot onderzoek naar een criminele organisatie genaamd Red Snake. Hun basis is gevestigd in Londen en Abby wil daar eens rondsnuffelen…

De persoon die ik voor haar ben, is maar een illusie.

Abby is een tiener die het somber inziet nadat haar ouders uit elkaar zijn gegaan. Ze stapt met beste vriendin Jane op het vliegtuig naar Londen zonder haar ouders te zeggen waar ze naartoe gaat en ze negeert vervolgens ook nog eens hun appjes en telefoontjes. Het wegvluchten van haar thuissituatie is niet de enige reden waarom Abby naar Londen wilde. Jane is niet heel blij wanneer ze erachter komt wat die reden is, maar ze laat Abby niet alleen op pad gaan. Als ze samen naar een pakhuis gaan waar Red Snake hun voorraad bewaart, gaat het mis en Jane verdwijnt..

Je kunt je afvragen in hoeverre het geloofwaardig is dat een achttienjarige studente zo op eigen houtje op onderzoek uitgaat. Maandenlang onderzoek door een speciaal opgericht rechercheteam en een stagiaire gaat wel even rondkijken? Mwoa, lijkt me niet. En vervolgens komt ze er ook nog eens mee weg! Daar gaat je geloofwaardigheid…
Los daarvan is Complot heel vlot geschreven, spannend en met personages van vlees en bloed. De korte hoofdstukken en de wisselingen in perspectief zorgen voor vaart in het verhaal en die vaart blijft erin zitten. Eva Burgers heeft met Complot een prima jeugdthriller neergezet, maar ik hoop dat de volgende er eentje is waar je je als lezer echt kunt inleven in het verhaal.

3 sterren voor Complot.

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)